onsdag 12 oktober 2011

Underbara soliga onsdag, mys & brödbak!


Har i dag haft en riktigt bra dag med promenad i solen, mys med barnen o avslutar dagen med godaste baguetterna! Otroligt enkla att göra, men allra bäst!!




Bästa havrebaguetterna

25 gram jäst

2 tsk salt

1 msk honung

6 dl ljummet vatten

2 1/2 dl havrekli

10-10 1/2 dl vetemjöl

Ev solros- eller sesamfrön.

Smula ner jästen i en bunke o strö salt över. Klicka över honung. Häll över lite ljummet vatten o blanda så att jästen löses upp. Häll på resterande av vattnet. Tillsätt havrekli o vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg med trägaffel. Strö över 1-2 msk vetemjöl o låt vila under bakduk i ca 1-2 timmar.

Värm ugnen till 260 grader.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll ut den jästa degen på mjölat bakbord. Knåda inte, då luftbubblorna förstörs! Dela degen enkelt o snabbt med en degskrapa i fyra delar. Fös i hop degbitarna till baguetter lika långa som plåten. Mjöla de utbakade bröden lätt med mjöl o vrid till spiraler samtidigt som du lyfter över dem på plåten. Strö över valfria frön om du önskar o grädda direkt mitt i ugnen i ca 15 min.

Sänk värmen till 150 grader o grädda i ytterligare 12-15 min. Se upp så att fröna inte bränns, lägg i så fall ett bakplåtspapper över baguetterna i ugnen.

Sitter nu o planerar kalasande framöver, tur att lillasyster är bestämd på vad det skall bjudas på!!


Ha en skön kväll!!

3 kommentarer:

  1. Alltid gott med hemmabakade baguetter

    SvaraRadera
  2. Vad fina du gjort dem, nu blev jag sugen på att baka bröd också, det var faktiskt länge sedan!

    SvaraRadera

Tack alla Fina för kommentar, blir glad!!