söndag 30 januari 2011

Testpilot!

Jag har i dag ansökt om nya uppdrag som testpilot hos Smartsson. Dags att prova Dr. Oetkers Pizza Tradizionale.
Vi har här hemma blivit förtjusta i Oetkers andra pizzor Funghi o Salame - Ljuvligt goda o även barnen gillar dem, så vi håller tummarna o hoppas att vi får vara med i nästa testpatrull. Även om det bakas o lagas mycket mat här hemma är barnen väldigt sugna på köpt pizza i bland. Smidigt o enkelt!!

Nu håller vi tummarna o ser hur det går. Anmäl ditt intresse du med!!


Kolla in klippet på youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=duXjBiSglaM


Anmäl ditt intresse:

Jag tävlar o håller tummarna...

Hos Ester Bakar är jag med o tävlar om fina påsar!!





Kika in o var med Du oxå
Lycka till!!

Noblessekakor

Mmmm, har gjort Noblessekakor som blev ljuvligt goda!!
Jag använde Noblesse av mörk choklad, men känner mig väldigt sugen på att testa de andra varianter som finns... Tänk med mint eller apelsin!!




Noblessekakor
Ugn 225 grader
Ca 20 stycken


Ingredienser:
175 g smör
100 g ljus choklad/mjölkchoklad
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
20 skivor Noblesse


Gör så här:
Smält samman margarinet och chokladen i en gryta. Låt svalna. Rör sedan i de övriga ingredienserna. Häll upp i aluminiumformar och grädda i 225 grader ca 10 minuter. Lägg en Noblesseskiva på varje kaka direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt svalna. Förvaras i frysen.






Helt vanlig lördag...

Ja, då var den svåraste dagen förbi... Sade hej då till syster med familj i går som flyttar till USA för ett par år. De kommer ju såklart får en fantastisk tid, men mycket som kan kännas svårt o jobbigt oxå. Här hemma är det ju i dag en helt vanlig lördag, men Vi ser fram emot vår o när sommaren är här då packar vi våra väskor o åker o hälsar på.
Jag älskar min syster Väldigt mycket o innerligt, men vi kommer snart att ses i gen!

Barnens farmor var här på fika i dag o vad trixar man i hop snabbt?? Enkla muffins med en klick vispad grädde på. Jag har pudrat florsocker med jordgubbssmak uppe på o några fina rosa o vita kulor. Det finns enkla medel att Piffa upp bakverken med...

Funderar på om jag skall bygga en Amerikans liten flik där jag kan samla recept med detta tema. Jag hoppas syster kan komma med en del tips o trix.... Ja får fundera vidare på det!

Förutom mitt lilla ryggskott i veckan, skall jag även operera mitt öga i veckan, så jag är inte säker på att det blir så mycket bakat av....Men lite tips o trix skall jag absolut lägga in!

Ha en fortsatt skön söndag!!

Kramen

fredag 28 januari 2011

Giraff flyttar in...

Ja i dag blir det annat än bakverk i bloggen... Jag har virkat en giraff till Bianca, nu är Hon klar o får flytta in i hennes rum.
Jag har lyckats få ryggskott, så jag kommer nog inte vispa nåt större här hemma i dag ;-)



Mönster kommer från http://ianyckelpiga.blogspot.com/. Där finns en massa fint!!

Kram på Er o Trevlig helg!!

tisdag 25 januari 2011

Tack...

Åhh
, jag lovade mig själv att jag skulle fira när bloggen passerade 2000 besökare - men vips så hade jag passerat o hann inte med ;-) Det är jätteroligt o jag blir så sporrad att blogga vidare. Nu planerar jag firande såklart, men kommer att suga på det ett par dagar!
Tack Alla Ni som kikar in, Ni som lämnar kommentarer eller Ni som bara sveper förbi. Har Ni önskemål på projekt så hojjta till!!


Jag provade denna att göra en god cheesecake strax innan jul, jag har mixrat lite med receptet o denna gång gjort med vanilj som smaksättning.



Ingredienser


100 g digestivekex
100 g pepparkakor
100 g smör
500 g kesella
5 st gelatinblad
1 vaniljstång
ca 1 1/2 dl socker
3 dl grädde

EV vinterfrukter , (fikon, granatäpple, ananas)



Tillagning

1 Smält smöret. Krossa eller mixa digestivekex och pepparkakor till fina smulor och blanda med smöret. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (22–24 cm).


2 Blötlägg gelatinet. Blanda kesella med urskrapad vaniljstång och socker. Vispa grädden.


3 Krama ur gelatinet och smält försiktigt på svag värme med 1/4 av kesellablandningen. Vispa ner gelatinblandningen i resten av kesellan.


4 Rör med lätt hand ner grädden i kesellablandningen och häll i formen. Låt stelna i kyl. (Dekorera med valfria frukter) Jag har dekorerat med små silver o guldkulor - lite glammigt!!
KRAM

lördag 22 januari 2011

Kalasdags!!


I dag har vi haft kompiskalas för Bianca som fyllt år!
Vi har ätit pizza o avslutat med chokladcuppis med enkel chokladfrosting!! Uppskattat av barnen... Jag dekorerade med blommor gjorda i flowerpaste (hittar du på ec kakburken.se)




Godaste o klabbigaste chokladmuffinsarna...
Till 16-19 muffins



100 g mörk choklad
50 g smör
1 3/4 dl mjölk
1 1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt
2 ägg

Ugn 175 grader

Grovhacka choklad, smält smör o blanda ner choklad o mjölk

Vispa ägg o socker + vaniljsocker fluffigt

Blanda mjöl, bakpulver, kakao o salt. Vänd ner choklad- o mjölblandningen i äggsmeten

Fyll pappersformar med 3/4

Grädda mitt i ugnen i ca 14 min för normal-stora!


Smidig o god Chokladfrosting
9 dl florsocker
2,5 dl kakaopulver
180 g mjukt smör
1,25 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Blanda allting i en skål och vispa ihop. Spritsa på o låt fantasin flöda....


torsdag 20 januari 2011

Ägg o mjölkfria muffins!

Jag har bakat Ebbas favvokaka o gjort cuppis till henne. Eftersom hon är allergisk så blir det ju lite annorlunda dekoration än för de andra barnen - Ebba blir alltid glad ändå!!



Chokladmuffins
12 st i muffinsform, eller 21 i formar

4 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vatten
3/4 dl Olja / mjölkfritt flytande margarin eller 75g smält mjölkfritt margarin

Blanda alla torra ingredienserna och häll sedan i vattnet och oljan och rör om, det blir en tjock smet.

Grädda i 225ºC i ca 15-20 min i form.
Använder du pappersformar blir de mindre och du får korta ner gräddningstiden till ca 8-10 min

Jag vispade Go Green "grädde" till o spritsade på. Slösa med strössel uppepå ;-)




Nu skall jag ha helgmys!!

NougattryffelTårta mot Göteborg....

Tårtan gjorde jag första gången för ett par veckor sedan o det blev ju en stor Succé. Beställning för avhämtning fredag morgon o avresa till Göteborg... Roligt när bakverken får flytta på sig lite!


Ros gjord av flowerpaste, färgad med pastafärg o penslad med glitter.

Du hittar det på ex kakburken.se o tartdecor.se


http://sockerochmirakel.blogspot.com/2011/01/nougattryffeltarta-pa-mandelbotten.html


Ja nu har det varit ett par hektiska dagar 0 jag skall mysa vidare!!

Ha en bra helg!!!




















Cajsa!!!


I dag var det kusin Cajsas sista dag i svensk skola (på ett par år). Hon ville gärna ta med små mini-cuppisar o bjuda på, så det är klart moster fixar!!
Hade tänkt mig nåt flashigt strössel på, men blev alldeles för sugen på att göra lite blommor i flowerpaste.




Till 16-19 muffins


100 g mörk choklad
50 g smör
1 3/4 dl mjölk
1 1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt
2 ägg

Ugn 175 grader

Grovhacka choklad, smält smör o blanda ner choklad o mjölk

Vispa ägg o socker + vaniljsocker fluffigt

Blanda mjöl, bakpulver, kakao o salt. Vänd ner choklad- o mjölblandningen i äggsmeten

Fyll pappersformar med 3/4

Grädda mitt i ugnen i ca 9 min för dessa små, annars ca 14 min för normal-stora!




Smidig o god Chokladfrosting
9 dl florsocker
2,5 dl kakaopulver
180 g mjukt smör
1,25 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Blanda allting i en skål och vispa ihop. Spritsa på o låt fantasin flöda....

Underskattad sockerkaka!!

Jo men så är det lite här hemma.. Sockerkaka är ju faktiskt väldigt gott o enkelt att "slänga" i hop dessutom. Fram med mer sockerkaka!!!!





Grundrecept Sockerkaka

75 g smör

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2 dl strösocker

1 1/2 dl mjölk

Smörj o bröa en sockerkaksform. Ugn 175 grader. Smält smör. Blanda de torra ingredienserna Vispa ägg o socker vitt o fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen om tillsammans med smör o mjölk (dessa två har jag då blandat ihop). Vänd försiktigt smeten så att den blir jämn o fin.

Häll smeten i formen o grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Vänd kakan upp o ner o låt svalna ett par minuter för att sedan lossa formen helt.

lördag 15 januari 2011

Tårta med mjölkchoklad o hallon

Till kalas i helgen bjöds det på God chokladtårta som serverades med en ljummen hallonsås. Yammie!!
Botten till denna tårta är en variant av den jag använt till flera andra tårtor. Det är mandelmassa med apelsin i botten o den är väldigt god!!


MjölkChokladTårta
Botten
400 g mandelmassa
1 ägg
3 äggvitor
4 msk kakao
Rivet skal av en apelsin
Fyllning
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
3 äggulor
Garnering
Gärna färska hallon eller annat såklart... Jag valde nonstop till barnens förtjusning!

Sätt ugnen på 175 grader
Riv mandelmassa o rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao o apelsinskal.
Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant, ca 24 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna.
Jag lossar den avsvalnade botten från formen o diskar formen. Jag spänner fast ett bakplåtspapper i botten - detta för att det enkelt skall gå att lossa tårtan från formen efter frysning (se nedan) Enkelt o smidigt att lyfta över det frusna tårtan på ett fint fat!
Vispa grädden
Dela chokladen i mindre bitar o smält över ett vattenbad. Tag chokladen från spisen o låt vila liten stund så att den svalnar lite. Blanda med äggulor, ett i taget. Blanda hälften av grädden med chokladsmeten. Vänd sedan ner resterande av grädden. Blanda väl!

Häll smeten över botten o låt sedan stelna helt i frys, minst 4 timmar. Hit kan man förbereda.
Sås...
Värm hallonen till såsen o tillsätt sedan florsocker. Låt svalna något innen servering!!

Chocolate macarons

Jag bara älskar makroner!!!

Det är så roligt med ett bra resultat o dessa blev topp!! Jag är väldigt noggrann med att väga ingredienserna o jag tror inte det finns någon genväg till den perfekta makronen...Det är en ganska stor process, men väl värd allt arbete!

Chocolate macarons!
ca 25 st


100 gram skållade och malda mandlar
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
4-5 matskedar socker
185 gram florsocker
15 gram kakao
Kakao, till att pudra ovanpå


1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga. Pudra lite kakao ovanpå.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Klicka ut eller bred chokladganache på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.


Mörk chokladganache
100 gram mörk choklad
1 dl grädde
1 msk smör

1. Finhacka chokladen och häll i en värmetålig skål.
2. Värm grädden och smöret i en kastrull och ta bort från värmen precis innan grädden börjar koka.
3. Häll grädden över chokladen och låt stå i några sekunder. Rör sedan tills chokladen smält helt och är glansig.
4. Låt stå tills ganachen börjar tjockna, vill du att det ska gå snabbare så ställ in den en stund i kylskåpet.




Recept från http://call-me-cupcake.blogspot.com/

fredag 14 januari 2011

Kaffe Latteglass....

Underbara goda glass...



Detta får bli mitt bidrag till Månadens sötsak på sotasaker.com


Tema i januari är Efterrätt



Kaffelatteglass med klar kaffekaramellsås o cappucinobiscotti



KaffeLatteglass
...många moment men väl värd det!!


6-8 portioner
1/2 vaniljstång
3 dl mjölk
4 dl grädde
1 1/2 dl espresso
7 äggulor
2 dl socker
50 g mörk choklad



Dela o skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång med frön samt kaffe i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor o socker fluffigt. Häll den varma kaffemjölken i äggsmeten o sjud sedan till 85 grader under vispning- Får inte koka!!
Kyl ner kastrullen i ett iskallt vattenbad. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Sila av glassmassan o tillsätt den hackade chokladen.Kör i glassmaskinen ca 30 min.




Klar kaffekaramellsås

4-6 portioner
1 dl socker
1 msk vatten
1 dl hett kaffe
1 tsk nescafé
2 tsk maizena
25 g mörk choklad
25 g vit choklad



Koka en ljus karamell på socker o vatten. Dra kastrullen från plattan. Lös upp nescafé i det varma kaffet o häll det i den varma karamellen. Värm igen tills allt socker löst sig.
Rör ut maizenan i 1 msk kallt vatten o red av såsen. Låt såsen svalna o ställ sedan i kylen. Tillsätt den hackade chokladen vid servering.



Cappucinobiscotti


100 g smör
1 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 1/2 msk starkt kaffe
1 dl valnötter, grovt hackade
75 g choklad, hackad
200 g mörk choklad, hackad

Blanda smör o socker. Rör i ägg, ett i taget. Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker o kakao. Rör i hop smeten o tillsätt kaffe, valnötter o choklad.
Häll upp degen på mjölat bakbord, forma den till två längder o lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen på 200 grader i ca 12 minuter, sänk värmen till 175 grader o grädda vidare i 10-15 minuter. Tag ut längderna o låt dem svalna.
Skär upp längderna med en taggad kniv. Vänd skivorna på sidan o lägg dem på plåt igen. Torka i ugnen i ca 20 minuter på 100 grader.
Smält chokladen o doppa halva biscottin i chokladen. Låt stelna på galler eller bakplåtspapper.

Födelsedag o 180 småkakor!!

I dag firar vi finaste Biancas 7-årsdag!
Oj vad fort tiden går (tycker väl alltid småbarnsföräldrar...?). Men så är det o kalasande skall det bli i massor. Bianca har en del önskemål angående fika, så det blir en del projekt - men det är ju lycka för mig!!

Jag har en del favvorecept på småkakor, som jag gärna faller tillbaks till - men lite kan man väl få ändra??

Jag tycker att man absolut borde experimentera mer o ändra på smak o form. Man kan ju åstakomma fantastiska grejjer om man bara vågar testa! Jag bakar ofta efter exakta recept, men stoppar i andra fall gärna in extra ingredienser som choklad o godis!!

Jag har köpt en ny kak-stans, eller vad det nu kan kallas. Enkelt att kavla ut degen o sedan bara stansa ut kakorna.

Från kakburken.se


Enkelt o kul med nya formar o former...

Detta är verkligen ett favvorecept på kaka, Kardemummakaka. De var dessa jag gjorde med min kakstämpel "Homemade". De är supergoda o ett bra tips!!

http://sockerochmirakel.blogspot.com/2010/12/stampla-mer.html



Även dessa är godisar...



Polkagriscookies!

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (tog lite mindre...)
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader

Skär smöret i tunna skivor o vispa detta pösigt med socker. Tillsätt vaniljsocker, sirap, mjöl o bakpulver.
Arbeta snabbt i hop till en deg. Jag krossade polkagrisarna i min mortel o blandade sedan ner i degen.
Jag valde att rulla bollar av degen, men man kan ju klart göra snitt oxå (3 rullar som sedan skärs efter att de varit i ugnen)
Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg o bubblat färdigt!!

Cookiesarna blir väldigt tunna, men väldigt knapriga o goda. Ja inte alls hälsosamma, men måste allt vara det??


Önskar ER en god helg o hoppas på hyffsat lugn... men många roliga projekt såklart!



Min Bästa Syster har varit här o lämnat en goodie-påse med mysiga grejjer, Tack Åsa!!

Nougatkakor

Dessa goda nougatkakor har jag avslutat dagen med... De skall garneras med en nougatklick, men det väntar jag med tills kalasdags!!

ca 50 st
50 g nougat
150 g rumsvarmt osaltat smör
1 äggula
1 dl råsocker
1 dl florsocker
1/2 tsk bikarbonat
ca 4 1/2 dl vetemjöl
Till garnering
50 g nougat
50 g ljus choklad
Ugn 180 grader
Smält nougat försiktigt över vattenbad eller i micron.
Blanda samman smör, äggula o nougat till jämn smet. Tillsätt resterande ingredienser o blanda till en smidig deg. Dela degen i två delar o rulla till ca 3 cm i diameter tjocka längder. Låt vila i kylen i två timmar.
Skär ca 5 mm tjocka skivor o grädda på bakplåtspappersklädd plåt i mitt av ugnen ca 10-12 min. Låt svalna.
Smält nougat o choklad försiktigt tillsammans (micro eller vattenbad). Spritsa en klick på varje kaka o hyvla gärna lite choklad över. Låt stelna.

torsdag 13 januari 2011

Kycklingspett med jordnötssås

Här kommer nu Eriks favvo-receptkycklingspett med jordnötssås. Väldigt starkt blev det, (hela TVÅ gurkor gick åt till oss fyra vuxna, för att svalka gommen lite...)....men väldigt supersmarrigt. Erik är bäst på att laga mat hemma hos oss ;-)
Jordnötssås
Portioner: 6-8

Ingredienser
2 msk röd currypasta
3 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör (gärna osaltat)
1 dl vatten + 1 tsk konc kycklingfond
1 msk råsocker
2 msk färskpressad limejuice
2 msk asiatisk fisksås
olja till stekning

Gör så här
1. Fräs currypasten på medelvärme i 1 tsk olja ca 1 minut.2. Häll på kokosmjölk. Rör i jordnötssmör, vatten, fond och socker. Koka ihop 2-3 minuter. 3. Ta från värmen och tillsätt limejuice och fisksås

Kycklingspett

Portioner: 6-8


Ingredienser
500 g kycklingfilé


MARINAD
2-3 citrongrässtjälkar
3 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
2 msk råsocker
1/2 dl jordnötssmör (gärna osaltat)
1/2 dl asiatisk fisksås
ca 1 1/2 dl färskpressad limejuice (5 lime)
blötlagda trässpett

Gör så här

1. Skär kycklingen i 1-2 cm breda strimlor.2. Skär den tjockare delen av citrongräset i bitar. Ta inte med den tunna, torra delen. Skala och skär vitlöken i bitar. Lägg detta och övriga ingredienser till marinaden i en matberedare. Mixa slätt. 3. Blanda marinaden med kycklingen i en bunke eller i en plastpåse. Låt marinera minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.4. Trä kycklingstrimlorna på spett. Lägg spettenbakplåtspappersklädd plåt. Ugnsstek i ca 15 minuter.

Bild samt recept från ica.se


söndag 9 januari 2011

Mega American Cupcake

MegaStor o mäktig Cupcake till kaffet. Jag har gjort en vanlig chokladcupcake med stora chokladknappar i. Till frosting har jag blandat två goda varianter o spritsat på!



Chokladfrosting
60 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1 msk varmt kaffe
100 g nutella blandat med lite philadelfia
Peanut
spread
1 dl jordnötssmör
8 msk rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
1-3 msk mjölk
2 tsk vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienserna till chokladfrostingen, blanda ner kaffet sist.
Blanda ingredienserna till jordnöts spread o vispa med elvisp tills den är jämn o slät.
Tanken var att man skulle spritsa i två omgångar, en med varje frosting... Jag tyckte att jordnötsspread´en blev för lös så jag kan tänka mig att minska på mjölken till 1-2. Jag valde i stället att blanda dessa två o spritsa allt tillsammans det var mumma!!!! Jag dekorerade med jordnötter!

Uggla!!

Jag har virkat en uggla till syster...hon har en förkärlek till ugglor så jag hoppas att den passar!!







fredag 7 januari 2011

NougatTryffeltårta på Mandelbotten


Nu har vi haft en riktig mysdag med syrran o familj. Det är ju såklart med blandade känslor!! Inte många veckor tills flyget lyfter mot Nya äventyr o livet i USA. Vi har ätit god lunch hos pappa, varit o bowlat o sedan avslutat kvällen här hemma med god mat o efterrätt!! Vi har spelat spel, barnen har haft uppvisning med hundarna o vi har både skrattat o gråtit!!


Jag har tagit det bästa av två världar o bakat en Nougattryffeltårta på mandelbotten med smak av apelsin. Jag har valt det bästa av två tårtor o kombinerat egen variant! Roligt o lite självkombinerat...


Tårtbotten:
400 g mandelmassa
1 st apelsin
4 st ägg
4 msk kakao
smör till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Tvätta och torka apelsinen och riv av skalet på den fina sidan av rivjärnet. Blanda ihop mandelmassan och apelsinskalet.

2. Tillsätt äggen och sist kakaon. Rör om väl. Smörj en form med löstagbar botten och häll i smeten. Bred ut smeten ordentligt i kanterna. Grädda kakan i cirka 20 minuter. Ta sedan ut den och låt svalna i formen.



Tryffel
250 g mörk choklad
250 g nougat
2 1/2 dl grädde


Bryt chokladen o nougaten i mindre bitar. Värm försiktigt choklad o nougat med grädde i en kastrull på låg värme. Rör om då o då tills allt smälter samman till en jämn o blank massa. Häll smeten på mandelbotten o låt svalna. Ställ tårtan i kylen tills det är dags att servera. Servera gärna med glass eller grädde.


Tårtan blev väldigt omtyckt!!

torsdag 6 januari 2011

Ostnötter

Vi bakade ostnötter i onsdags som vi hade som litet tilltugg till det mousserande. Dessa gjorde verkligen succé o det var väl roligt. Har nu lovat att kvickt lägga in receptet!!






Ingredienser
2 dl salta cashewnötter eller jordnötter
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl riven parmesanost
100 g smör ELLER 50 g smör och 50 g färskost med vitlökssmak




Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Hacka nötterna grovt.
3. Blanda mjöl, nötter och ost. Smula ner matfettet och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 2 och rulla ut till längder ca 35 cm långa. Skär varje längd i ca 15 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
5. Låt svalna på galler.
6. Servera ostnötterna med vitlöksost.

Choklad o planering inför helgens stora äventyr!!



Vi håller på o planerar stor mysdag med syster o familj i helgen. Vågar inte avslöja för mycket här, men mysigt kommer det att bli!! Systerfamiljen har varit lite sjuka så vi håller tummarna o äter mycket vitpepparkorn nu...

Jag har bakat två varianter av muffins som kommer bli lite "ompysslade" i helgen.

Toppiga o lite högre muffins
ca 15-16 normalstora

100 g smör
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl rörsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk marsanpulver
2 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
ca 100 g mörka chokladknappar från Odense


Sätt ugn på 225 grader
Smält smör i kastrull o häll i mjölken, låt bli varmt med låt inte koka
Vispa ägg o socker lätt
Blanda mjöl med bakpulver, marsanpulver o tillsätt detta sedan växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten
Blanda ner chokladknapparna
Häll upp i muffinsformar o grädda mitt i ugnen i ca 12 min


Extra klabbiga muffins

16-19 muffins


100 g mörk choklad
50 g smör
1 3/4 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt


Ugn 175 grader
Grovhacka choklad, smält smör o blanda ner choklad o mjölk
Vispa ägg o socker + vaniljsocker fluffigt
Blanda mjöl, bakpulver, kakao o salt. Vänd ner choklad- o mjölblandningen i äggsmeten

Fyll pappersformar med 3/4

Grädda mitt i ugnen i ca 14 min



Har fått lite experthjälp med att kolla på vad som hänt med bloggens alla arkiv mm, tyvärr har vi ingen lösning hittat men det kommer....


Härligt i morgon är det fredag o lite mer ledigt!!!

onsdag 5 januari 2011

Underbart!!


Vet ni.... kanske lite annorlunda men väldigt bra ändå att jag "glömt" att ta foto på kvällens efterrätt. Ett gott tecken på att jag haft väldigt trevligt med Söta Anna o Krille men underbara Olivia i kväll!!
Vi har bjudit på thailändskt... väldigt starkt men gott! Erik får blogga om recept vid senare tillfälle.
Klockan är nu mitt i natten men jag vill ändå ge Er mitt goda recept på Creme Brulé gjord på mjölkchoklad!!

Vi eldar i nya eldkorgen!!


Underbara amaryllis, skulle lätt kunna ge stor peng för denna blomma året om!!



Creme Brulée med mjölkchoklad


6 personer

5 dl Grädde
6 st äggulor
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
100 g hackad mjölkchoklad

Tillbehör:
Strösocker

Brännare
Portionsformar

Sätt ugnen på 150 grader.
Häll grädde, vaniljsocker och mjölkchoklad i en kastrull.
Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från värmen.

Vispa under tiden äggulorna och sockret tills det blir vitt och luftigt.
Vispa kraftigt ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.

Fördela smeten i portionsformar. Ställ dem i långpanna. Fyll på med hett vatten i pannan till halva formarnas höjd. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, tills krämen stelnat. Lite löst i mitten gör inget. Kyl bruléen i kylskåp över natten.

Strö en blandning av strösocker/florsocker på ytan. Sätt ungsgrill på högsta värme (250 grader) och bränn sockret, eller bränn med gasolbrännare. Servera med ex frukt & bär.

Märkte i dag att jag borde lyft upp dem ur vattenbadet direkt de kom ut ur ugnen... de "bakade" till sig lite för mycket o blev lite hårdare i konsistensen, men ändå så goda!!

Så nöjd med min brännare!!

... o så tacksam för goda vänner...

Hoppas oxå att bloggen ordnar till sig med arkiv o annat ;-)

Sov gott!!

tisdag 4 januari 2011

Bloggen har fått spunk!!

Jo jag tror att bloggen fick spunk under Nyårshelgen, innerhållsförteckning o arkiv har hamnat längst ner på bloggen (om Ni letar...) Men jag hoppas att den hittar tillbaks.
Jag har just tagit Mjölkchoklad-Creme Brulén ur ugnen. Vi skall bjuda goda vänner på middag i morgon o jag har ju hittat en ny bra vän.... Min brännare!! Jag vill absolut göra brulé... Hoppas vi ses i morgon!!
Nu skall jag sova!
Go natt!!

lördag 1 januari 2011

Vän!!

Jag målade en liten tavla till Anna & Robert, som De blev glada för!!





KRAM
...nu skall jag pyssla vidare...