lördag 30 april 2011

Valborg med Creme Brulé!!




Trevlig valborg!!





I dag har vi haft en bra dag i solen med trädgårdsfix, god middag o trevligt sällskap!!



Suget på Creme brulé satte in o jag gjorde i dag brulé med mjölkchoklad!!






Creme Brulé med mjölkchoklad


6 personer

5 dl Grädde
6 st äggulor
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
100 g hackad mjölkchoklad

Tillbehör:
Strösocker

Brännare
Portionsformar

Sätt ugnen på 150 grader.
Häll grädde, vaniljsocker och mjölkchoklad i en kastrull.
Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från värmen.

Vispa under tiden äggulorna och sockret tills det blir vitt och luftigt.
Vispa kraftigt ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.

Fördela smeten i portionsformar. Ställ dem i långpanna. Fyll på med hett vatten i pannan till halva formarnas höjd. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, tills krämen stelnat. Lite löst i mitten gör inget. Kyl bruléen i kylskåp över natten.

Strö en blandning av strösocker/florsocker på ytan. Sätt ungsgrill på högsta värme (250 grader) och bränn sockret, eller bränn med gasolbrännare. Servera med ex frukt & bär.






Det är jätteenkelt att göra denna supergoda efterrätt. Har man en gasolbrännare känner man ju att det blir lite extra lyxigt!!



Nu har jag ju massa äggvitor över...Får se om det blir når smarrogt av det!!




Sov gott!!

onsdag 27 april 2011

Finbesök!

Så, nu är ordningen återställd!! Påskledigheten är förbi o vardagen tar över!!


Vi har haft finbesök i dag, Svåger från USA kom på besök. Härligt att det efter 3 månader kan kännas som vanligt o vi hade en mysig kväll. Vi har stora planer inför vår resa till familjen i Juni, vi längtar massvis o börjar räkna ner...


Barnen hade nog gärna stannat uppe längre o bara myst, storasyster sa: jag längtar efter Claes!!
Vi har ätit räkmacka, avslutade med alldeles för svagt kaffe men goda mini-äppelpajer!!



9 st portionsformar i aluminium

Kan gräddas i muffinsformar/muffinsplåt eller i stor springform (öka gräddningstiden till 45 min i springform)!




2 ägg

1.5 dl socker

1.5 dl vetemjöl

1 äpple

Kanel

Råsocker






Ugn 175 grader
Vispa ägg o socker o blanda sen ner mjöl Skala o klyfta äpplen Häll smeten i smord o bröad form/småbrödsformar. Stick ner småskurna äppelbåtar.




Strössel


25 g smör

1 tsk vaniljsocker

1/2l dl socker

1/2 dl mjöl


1 tsk kanel



Smält smör o blanda med övriga ingredienser. Strö över ditt strössel över äppelpajerna o grädda på 175 grader i ca 10-12 min, tills din provsticka är torr!






När pajerna är klara, strö över en blandning av råsocker o kanel o servera med vaniljsås eller vaniljglass!!

lördag 16 april 2011

Nån som följer med...??


Nämen vet Ni, nu åker jag!! Är det någon som vill följa med??





En riktigt Mysig Påsk till Er Alla söta!!


Vi ses... (snart igen!) Om inte där så här ;-)



Jag kommer såklart svara på era inlägg, när jag är hemma igen....

Forsätt rulla...


Här kommer ytterligare en variant på det goda man kan göra med sin tryffel o frosting...

Tänk, det är rätt ofta man får en del smet över... Försök tänk ett steg längre o se vad man kan göra med det som finns kvar. Jag har ju tidigare gjort makroner o fyllt med Vit choklad o limeganache samt med passionsfruktstryffel - o det som blev kvar har jag nu rullat till tryfflar!!


Att våga prova kan ju innebära att man hittar fantastiska kombinationer o så kul det är när man kommit på en egen variant.



Som man oxå kan ana har jag färgat min chokladtryffel med grönt...


... och med lite gult!



Mina vita choklad o limetryfflar har jag rullat i hackade pistagenötter o passionstryffel har jag rullat i florsocker (enklaste varianten...)


Kram!!

Påskgodis



Jag har använt mig av min Passionstryffel jag gjorde häromdagen o spritsat i fina formar av aluminium. Strö över massvis av härligt strössel!!


Passionsfruktstryffel


ca 30 st


200 g vit choklad

25g smör

1/2 dl vispgrädde


2 st passionsfrukter


1.Smält smör och vispgrädde i en kastrull. Hacka under tiden chokladen i mindre bitar.


2.Dela passionsfrukterna och skrapa ut innehållet.( Jag valde att bara ta med saften från passionsfrukten, silade bort kärnor) och blanda i den i gräddblandningen. Rör om väl.


3. Rör ner chokladen och låt allt smälta samman. Häll upp chokladen i en skål och låt svalna.


4. När chokladen svalnat i kylen, tag fram tryffel o vispa upp med elvisp. Klart att spritsa på i fina formar!



Recept på passionstryffel kommer från Emmaskök.se




... Nu tar jag lite Påsklov, men har vi tur så kanske det kommer lite inlägg...



Brunch med härlig yoghurt o godaste muslin!!


Till en smarrig Brunch behöver man ju nåt extra gott... Detta är ett favvorecept på musli. Denna gång har jag tillsatt torkade aprikoser o torkad banan!! Känns ju både lyxigt o nyttigt med egen musli. Här har jag blandat musli o god yoghurt i ett glas!!

Serverades med tunnt skivat päron


Recept från Kärlek, Oliver o Timjan


Ugn 200 grader


5 dl rågflingor

5 dl havregryn

100 g mandel eller andra nötter

2 dl solroskärnor

1 dl kokos

1 dl hela linfrön

1 dl råsocker

2 dl vatten

5 msk neutral olja


En näve med små bitar av torkad aprikos samt mängd torkad banan efter önskemål!


Hacka mandel o nötter grovt. Blanda dessa i en stor bunke tillsammans med övriga ingredienser. Vänta med socker o russin. Blanda vatten o olja i ett glas. Stänk detta över blandningen o krama in det så att det blir väl blandat. Häll i socker o blanad runt. (jag tog hälften av sockret nu o sedan hälften under gräddning, lite pö om pö) Lägg upp på smord plåt o grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 min. Tag ut långpannan minst 3 gånger o blanda runt. Låt kallna o blanda ner aprikoser samt torkad banan, lägg i burk med tätslutande lock.






Detta blir mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta saker. Tema för april är Brunch!! http://sotasaker.com/

onsdag 13 april 2011

Påsk, tradition & Makroner







Jag har en liten tradition...Vet inte om någon på jobbet märkt att det är så, men jag fortsätter så gärna! Jag brukar baka påskfika o denna gång blev det glada makroner. De gröna är fyllda med vit choklad o limeganache o de gula är fyllda med passionsfruktstryffel.








Fylld med vit choklad o limeganache















Fylld med passionsfruktstryffel











Tips o Trix:




Jag gjorde blommor i flowerpaste (lättare än sockermassa/sugarpaste att jobba med o fördelen är att du kan kavla fp mycket tunnare o på så sätt få tunnare o mer naturtrogna blommor. Fp finns att köpa i nätbutiker ex Kakburken o Tårtdecor).






Jag klistrade fast mina blommor med lite ätbart lim!




De små kycklingarna är gjorda i modelleringspasta. En väldigt smidig pasta som är utmärkt att modellera figurer eller fösrlagsvis kycklingar i. Pastan torkar på ytan, men behåller kärnan/mitten lite mjukare.




Jag använder alltid pastafärger när jag färgar, även dessa finns i nätbutikerna o färgen är väldigt dryg så det behövs enbart lite. Jag använder alltid tandpetare o färgar efterhand med så stark färg jag vill ha!!


Grundrecept Macroner






100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)



110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie



200 gram florsocker



4-5 matskedar socker



Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker








1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.




2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.




3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.




4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.




5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.





Vit chokladganache med lime!




1 dl vispgrädde




300 g vit choklad, hackad




Rivet skal från 1 lime




Saft från 1 lime





Koka upp grädde o häll över den hackade chokladen. Blanda ner limeskal o saft från lime. Blanda samman tills allt smält samman. Låt svalna o ställ sedan i kylen ett par timmar.




Tag fram skålen med ganache o vispa upp med elvisp till en fluffig massa. Jag märkte att smeten ville stelna ganska fort, så jag vispade ner lite grädde o den blev lagom fast i konsistensen. Spritsa meds spritspåse o tyll på dina macroner o sätt ihop dem två o två!! Förvara i kyl o låt dem gärna stå i kylen ett dygn - de blir så mkt godare då!







Passionsfruktstryffel
ca 30 st

25g smör
1/2 dl vispgrädde
2 st passionsfrukter
200g vit choklad
kokos

1.Smält smör och vispgrädde i en kastrull. Hacka under tiden chokladen i mindre bitar.

2.Dela passionsfrukterna och skrapa ut innehållet.( Jag valde att bara ta med saften från passionsfrukten, silade bort kärnor) och blanda i den i gräddblandningen. Rör om väl.
3. Rör ner chokladen och låt allt smälta samman. Häll upp chokladen i en skål och låt svalna.
4. När chokladen svalnat i kylen, tag fram tryffel o vispa upp med elvisp. Klart att spritsa på dina makroner.

Recept på passionstryffel kommer från Emmaskök.se
























måndag 11 april 2011

Citronmousse




För ett tag sedan gjorde jag en smarrig bakelse (med en Massa motgångar blev de klara o goda, men inte vackrast i världen...) Men jag bjuder gärna på ett väldigt gott recept på citronmousse!


Gott att ha som fyllning i tårta eller varför inte bara serverat i ett fint glas tillsammans med färska hallon!!



Citronmousse


Saft av 3 citroner

150 g strösocker

2 1/2 dl vatten

3 gelatinblad

3 dl vispgrädde


Koka upp citronsaft med socker o vatten tills sockret har löst sig. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, krama efter 5 min ur bladen o vispa ner dem i den varma citronlagen. Ställ ner kastrullen i iskallt vatten o vispa med jämna mellanrum tills citronblandningen är helt kall. Vispa grädde o vänd ner i citronblandningen. Häll upp i portionsformar eller en stor om man vill.

Låt stå i kylen minst 4 timmar före servering.


Bilden kommer från mitt underbara citrusträd!!

söndag 10 april 2011

Gudomlig Frosting & Smarrig Muffins!!





Mmm, gillade verkligen kardemummamuffinsen jag gjorde häromdagen. Här kommer de nu med en annan frosting. Denna frosting av Mocha Spread med bitar av små kaffebönor från Lidl, gjorde sig verkligen o cuppisarna blev Mer än bara Mumma!!



Jag hade lite svårt att välja dekoration i dag, men lillasyster här hemma hjälpte gärna till o då blev de lite olika varianter!!


Smått runt strössel...




Med små chokladflisor...

Med mini-nonstop...


Kardemummamuffins

14 st



75 gram smör

3 st ägg

2 dl socker

2 tsk nystött kardemumma

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk


Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.

3. Vispa äggen och sockret vitt och poröst.

4. Tillsätt den nystötta kardemumman. Sikta därefter ner vetemjölet och bakpulvret varvat med att mjölken hälls ner. Rör om varsamt.

5. Tillsätt sist det ljumma matfettet och rör försiktigt smeten slät.

6. Skeda upp smeten i formarna så att det blir fyllda till 3/4. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.




Nutella/Mocha spread-frosting

3 msk Nutella/mocha spread med bitar av kaffe

200 g Mjukt smör

3,5 dl Choklad florsocker

1 tsk Mjölk


Bland smör och florsocker krämigt. Rör ihop Nutella med lite mjölk och blanda i smörkrämen. Recept på Nutellafrosting kommer från sockertussen sockertussen.blogspot.com


Skön söndag alla o en bra vecka!!

fredag 8 april 2011

Tjejmys, Kardemummamuffins o Lycka!




Lite baksugen i dag... Kände ett stort behov av kardemumma o bestämde mig för att baka kardemummamuffins. Jättegoda blev de o mandelströsslet uppe på skulle jag lätt kunna leva på ett tag!!!!



Kardemummamuffins


14 st


75 gram smör


3 st ägg


2 dl socker


2 tsk nystött kardemumma


4 dl vetemjöl


2 tsk bakpulver


1 dl mjölk




Mandelströssel till garnering


grovhackad mandel


nystött kardemumma



Råsocker strö




Sätt ugnen på 200 grader.


2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.


3. Vispa äggen och sockret vitt och poröst.


4. Tillsätt den nystötta kardemumman. Sikta därefter ner vetemjölet och bakpulvret varvat med att mjölken hälls ner. Rör om varsamt.


5. Tillsätt sist det ljumma matfettet och rör försiktigt smeten slät.


6. Skeda upp smeten i formarna så att det blir fyllda till 3/4.




Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.



Recept från koka i hop, men med lite ändringar;-)





Att göra Mandelströssel:


En näve hackad sötmandel


Råsocker strö


några nypor malen kardemumma


Hacka sötmandel o värm i torr stekpanna tillsammans med lite råsocker strö samt lite kardemumma. Låt socker smälta lite, rör noga hela tiden så att mandlarna inte bränns. Låt svalna o gör under tiden smörkrämen.





Smörkräm med rörsocker:


115 g mjukt smör


150 g florsocker av rörsocker (Dansukker)


100 g florsocker


2 tsk kokande vatten


Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Vispa ner vatten o blanda tills frostingen/smörkrämen är slät, mjuk o fin!




Spritsa dina muffins med smörkrämen o smula mandelströssel uppepå!!






Trevlig fredag o skön helg till Er alla!!




KRAM

torsdag 7 april 2011

Tack Alla Fina!!


Jag vill Tacka Alla Ni Fina som tittar in o lämnar söta kommentarer!! Jag blir väldigt lycklig o inspirerad att fortsätta med mina projekt!!


Utan ER hade det varit tomt...



Lyckan ligger inte i det vi äger, utan i det vi skapar!!


Stora Kramen!!



onsdag 6 april 2011

Vit Tobleronetryffel!!

Jag har gjort tryffel med Vit Toblerone!!


Jag vet att jag skrivit om tryfflar förut, men det är ju så enkelt o smidigt att rulla i hop lite tryfflar o de blir väldigt uppskattade!! Fram för fler tryfflar!!


Dessa blev goda, nästa gång är det den mörka tobleronens tur ;-)

Rullade i florsocker...
... i rostad kokos

... i rosa flor med jordgubbssmak



Vit tobleronetryffel

200 gram vit toblerone

1 dl grädde




Rostade kokosflingor


O


Florsocker jordgubb



Hacka chokladen i mindre bitar

Koka upp grädden

Häll grädden över chokladen o låt allt smälta samman

Låt smeten svalna för att sedan stå i kylen tills den har stelnat o är helt kall. Jag låter min stå under natten.

Rulla små kulor av smeten med hjälp av en tesked o dina handflator.... Rulla dem i avsvalnad rostad kokos (rosta i stekpanna o låt svalna)

Jag rullade några i florsocker jordgubb o de blev lite sött rosa ;-)




Förvara i kylen, men låt gärna stå en stund i rumstemperatur före servering!!



Rulla, rulla.....

söndag 3 april 2011

Hipp Hipp Hurra!!



Min fina vän Anna har fyllt år o jag ville fira lite... Åkte ut med ett litet hus med cuppisar!!




ca 15-16 normalstora cupcakes

100 g smör

3/4 dl mjölk

1 1/2 dl rörsocker

2 ägg

1 tsk bakpulver

2 msk marsanpulver

2 1/2 dl mjöl ca

1 dl mjölkchokladknappar från Odense


Sätt ugn på 225 grader Smält smör i kastrull o häll i mjölken, låt bli varmt med låt inte koka Vispa ägg o socker lätt Blanda mjöl med bakpulver, marsanpulver o tillsätt detta sedan växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten Häll upp i muffinsformar o grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter




Osså den absolut godaste frostingen man kan tänka sig!!



Chokladfudge frosting


100 gram mörk choklad


150 gram smör 2 dl florsocker


1/2 dl kakao


1 tsk vaniljextrakt





Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.



Jag har dekorerat med princesskronor såklart!! Kronorna är gjorda av flowerpaste som jag färgat gula penslade med glitterpulver!!



Det fina huset har jag köpt på Lagerhaus!! Bara älskar dem!!