söndag 29 januari 2012

Kolasåsen....

Här kommer dagens bild.... Ljuvliga, härliga o superba kolasåsen!!

Kolasåsen jag använde i går till min kladdkaka!!




Så, nu kan vi njuta av
 skön söndag med vaniljglass o kolasås i mängd!!

lördag 28 januari 2012

Lördag, Kladdkaka med Dumle, kolasås, marsmallows & heliga makaroner vad gott!!

Jösses vad gott!!
I dag har vi haft besök, fnitter o gott fika!! Jag verkar ha hamnat i nån slags kladdkake-fas... Denna gång kladdkaka med Dumlekolor i. Uppepå kladdisen en hemmagjord kolasås o marsmallows. Jag tycker att denna var grym - en slags Rocky road kladdis utan dess like ;-)
Gör´t bara!!


Kladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 15 Dumlekolor
           
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt smöret. Blanda i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Dela varje Dumlekola i mindre bitar och blanda ner den. Häll smeten i bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna. Sikta ev kakao över den färdiga kakan.

Kolasås
2 dl  grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Blanda grädde, socker o sirap i en kastrull. Låt koka upp o låt puttra på låg värme i ca 5-7 minuter. Blanda ner vaniljsocker. Såsen är ganska tunn när den är kokad, men tjocknar när den svalnat.
Det blir en rejäl sats kolasås, så det räcker gott med halva satsen - eller så tar vi den till glassen i morgon ;-)
Låt såsen kallna helt o ringla över din kladdkaka. Dekorera med minimarsmallows o servera med lätt vispad grädde!!


&
Trevlig lördag så klart!!

              

 

torsdag 26 januari 2012

Torsdagsfika med Kladdkaka Marianne!

I dag har vi haft mysigt fikabesök!! Härligt med fika mitt i veckan, strax är helgen här o då blir det mer mys så klart!! Jag har bakat kladdkaka smaksatt med Mariannekarameller, mumma!! Det var verkligen gott o det hårda skalet på karamellerna smälte lite lagom under gräddningen o kakan fick en god smak av mint!!
Jag har dekorerat med gelatinströssel o chokladknappar!!




Ingredienser

8-10 bitar

100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
15-20 Mariannekarameller

Gör så här
Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker. Tillsätt smöret. Blanda i mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Mortla eller hacka karamellerna till lagom stora bitar och blanda ner den. Häll smeten i en smord och bröad form (jag använde kakao att "bröa" med) med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna. Sikta ev kakao över den färdiga kakan. Vispa grädden och servera till kakan.


Önskar Er en skön torsdag o en bra start på helgen!!

Kram!!

måndag 23 januari 2012

Macroner med choklad & Viol

Helgens projekt innebar även macroner för min del. Denna gång fyllda med choklad o viol, mm. Jag tycker det är svårt att veta exakt hur mycket essens jag skall använda, kunde fyllt på med lite extra i dessa.



Macroner
100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
200 gram florsocker 4-5 matskedar socker

Lila pastafärg eller annan färg som önskas

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.



 
 
Mörk Chokladfrosting med smak av Viol
Till mina macroner behövdes endast 1/2 sats!!
215 g smör


270 g florsocker


170 g mörk choklad med päron


1/2 tsk viol-essens




Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt


chokladen och grädden i smörkrämen samt essens och vispa slät med elvisp.
 
 
 
 
 
Stora Kramen!!
 
Får nog trösta lite i dag, då Finaste Sis åker tillbaks till USA o sin familj.
 
Älskar dig Åsa!

söndag 22 januari 2012

Kalashelg med Tårta

Nu har vi även denna helg firat lite födelsedag här hemma. Det var länge sedan jag bakade en gräddtårta o jag Vet att familjen längtat lite efter det. Jag tycker att det är galet roligt att göra cuppisar, men byte då o då mår vi bara bra av!! Då jag var begränsad med tid denna helg, valde jag att köpa färdig chokladbotten o det måste väl vara tillåtet att gå den smidiga vägen ibland?!





Jag har fyllt min tårta med chokladmousse, mosade jordgubbar tillsammans med vaniljgrädde (marsansås blandat med vispad grädde), I dag blev det härligt hurrarop över fika-bordet o alla tyckte att tårtan var god!!

Jag satte Savaoirdi-kex runtom, mm gott!!

Ha en skön söndag o en toppen-start på veckan!!


Kram

...imorgon kommer nya macroner...

tisdag 17 januari 2012

Dagens helt oväntat...

Joo, förstår Ni - Min kära syster är något av en ostgalning o så här ser veckans höjdpunkt ut!!




Men... Nu är ju inte detta en ostblogg, så jag väljer att blogga om mina goda Rocky Road Chocolate Cookies jag gjorde häromdagen! De är goda, de är mycket av allt!!



Ingredienser:

150 g smör
2 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
70 g cashewnötter alt jordnötter
70 g marsmallows

Gör så här:
Rör smör o socker vitt o pösigt. Tillsätt ägget o rör ytterligare en stund.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, nötter o marsmallows (stora kan du klippa i mindre bitar, annars små marsmallows)
Blanda snabbt ner mjölblandningen i smörsmeten. Klicka ut smeten i lagom stora klickar, ej för tätt!
Grädda på 200 grader i 10-13 min. Kakorna skall vara mjuksega i konsistensen.


Ha en alldeles förträffligt trevlig kväll!!!



måndag 16 januari 2012

Mjölkchoklad-Cuppis med Mint-frosting

Biancas firande forsätter o det gör det nog ett tag ;-) Lyckan är stor över att ha en fin liten (!) tjej här hemma, som uppskattar o är tacksam över firande o paket!!  Hon kommer att gå långt denna flicka!!






Sockerblommor gör det lilla extra...



Mjölkchokladmuffins

Till 16-19 muffins

100 g ljus choklad

50 g smör

1 3/4 dl mjölk

2 ägg

1 1/2 dl råsocker

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk kakao

1 krm salt




Ugn 175 grader


Grovhacka choklad, smält smör o blanda ner choklad o mjölk

Vispa ägg o socker + vaniljsocker fluffigt

Blanda mjöl, bakpulver, kakao o salt. Vänd ner choklad- o mjölblandningen i äggsmeten

Fyll pappersformar med 3/4

Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min



Mörk Chokladfrosting med Päron

215 g smör

270 g florsocker

170 g mörk choklad med päron

1/2 tsk päronessense


Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt

chokladen  i smörkrämen samt essens och vispa slät med elvisp.



Ha En riktigt bra vecka, det känner jag på mig att jag kommer att ha!!
Mys med Storasyster fortsätter!!!

Kram o det!!

söndag 15 januari 2012

Kalas & Macroner med mörk choklad & päron

Söndagen inleds med snöfall, kalas o Macroner!!

Vi har en härligt slapp o mysig eftermiddag framför oss, laddar inför ny vecka o allt vad det innebär. Jag har bakat macroner med chokladfrosting med smak av Päron!! Chokladen har jag köpt på Willys o är med päron, såklart går det bra med annan valfri choklad eller med essens - men detta blev väldigt gott!!

Födelsedagsbarnet var nöjd!!




Grundrecept Macroner
100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
200 gram florsocker
4-5 matskedar socker
Pastafärg

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
Mörk Chokladfrosting med Päron
215 g smör
270 g florsocker
170 g mörk choklad med päron
1/2 tsk päronessense
Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt
chokladen och grädden i smörkrämen samt essens och vispa slät med elvisp.
Jag önskar ER en skön söndag o en bra start på veckan!!
Stora Kramen!!

lördag 14 januari 2012

Härligt Besök, Fredagsmys o underbar pekankolapaj

Så har den stora dagen kommit o vi har fått stort o härligt besök av Bästa Sis, moster o svägerska. Åsa är på besök o vi har myst, skrattat o ätit fantastisk Pekankolapaj. Jösstaness vilken god paj!!!
I helgen firar vi även att storasyster Bianca här hemma fyller 8 år!! Denna helgen kan inte bli mycket bättre!!
Kalas hela helgen ;-)

Vill önska Er en trevlig lördag!!


Pajdeg:
100 g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
1/2 msk strösocker

Fyllning:
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
25 g smör
1/2 dl mellangrädde
2 st medelstora ägg
1 tsk vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
100 g Pekannötter
Salt

Till servering:
Florsocker
Vispad mellangrädde

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Pajdeg: Nyp ihop smör, mjöl och socker. Tryck ut degen i små formar, nagga bottnarna med en gaffel. Ställ formarna i frysen 15 min. Ta ut och grädda dem i ugnen 15–20 min, tills de har fått lite färg.
3. Fyllning: Häll socker, sirap, smör och grädde i en teflonpanna. Låt blandningen sakta koka upp och låt puttra 2 min. Dra från värmen och låt svalna 5 min.
4. Vispa äggen skummiga i en skål. Rör i mjöl, vaniljsocker, nötter och 1 krm salt.
5. Tillsätt sirapsblandningen försiktigt och under omrörning till äggsmeten. Häll blandningen i pajskalen.
6. Grädda formarna på nedre falsen i ugnen 25 min eller tills fyllningen har stannat. Låt pajerna svalna.
7. Till servering: Pudra florsocker över pajerna och servera med vispad grädde


Mmm!!!



När Åsa o jag träffas blir det alltid galenskap, hejdlösa skrattattacker o jag bara älskar det - o Henne såklart!!

Stora Kramen

söndag 8 januari 2012

Citronpannacotta med lakritsgelé eller...?

Jag hade verkligen sett fram emot att få göra denna efterrätt, men vad hände?? Nja, jag tycker inte den verkar smaka någonting alls o lite märklig i konsistensen... Jag bestämde mig då för att göra ytterligare en efterrätt i fall det nu blir flopp...Så det bjuds även på Creme Brulé med lakrits!! Tillbehör blir knapriga kolasnitt med rörsocker & en kula med mangosorbet!!!!
Vi fick som ni säkert förstår fint besök i går kväll.... Härligt att dessutom vakna till lite snötäckt backe, då det är lite av en tradition när M & T kommer - då skall det vara snö!!

Näpp, som förfarat blev pannacottan något av en katastrof. Jag kan faktiskt tycka att Allt om mat borde provlagat denna dessert... eller är det för mycket jag begär nu?? Jag kommer därför inte lägga ut detta recept, men bjuder gärna på receptet på lakritsbrulén som blev topptopp!!


Pannacottan var i alla fall fin att se på...


LakritsBrulé

2,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
1 tsk lakritsgranulat
4 st äggulor
0,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 150 Grader. Sätt in en lånpanna med vatten i nedre delen av ugnen.
Koka upp grädde, mjölk o smaksättning. Vispa äggulor o socker pösigt. Väljer du att göra en vaniljbrulé skrapar du ur vaniljstången o lägg dessa i mjölkblandningen.
Tillsätt den varma mjölkblandningen under omrörning i ägg- o socker vispet. Häll blandningen i formar. (Jag valde fyra formar - önskar du mindre portioner tar du mindre formar. Jag tyckte portionerna blev lagom till 4)
Grädda i vattenbad i ca 25-30 min, tills de precis har stannat. Låt dem svalna o kyl dem sedan.

Före servering använd en brulébrännare eller bränn i ugnen på grill i ett par minuter - öppna i så fall ugnsluckan lite på glänt....

Jag har faktiskt inte varit med om nåt liknande. Man satsar helhjärtat på ett recept, planerar o ser fram emot att få bjuda på det...Men icke picke pö!
Nä, fram för mer Brulé!!
Kram o skön söndag!!

torsdag 5 januari 2012

ChampagneMacroner med vit choklad!

Nu var det minsann ett tag sedan jag gjorde macroner - eller jo, jag gjorde en sats för ett par dagar sedan... Jag skulle prova min nya Macron-matta av silicon, men icke sa nicke - det slutade med katastrof. Innan jag dömer ut mattan helt skall jag prova en annan dag, då resterande plåtar (utan matta) oxå blev hellustiga som små platta tefat. Jo, misslyckas kan man absolut göra hit o dit. Jag har i dag bakat ny sats med macroner, denna gång med smak av Champagne. Jösstaness, så goda!!


Macronerna får följa med mig på fest - kan ju bli hur trevligt som helst...




Grundrecept Macroner

100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
200 gram florsocker 4-5 matskedar socker
1/2 - 1 tsk champagne-essence
Turkos pastafärg eller annan färg som önskas

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.

Vit chokladsmörkräm

215 g smör
270 g florsocker
170 g vit choklad
Ev några droppar champagne-essense

 Smält chokladen, låt den svalna. Vispa smör och florsocker pösigt, tillsätt droppar av essensen.Tillsätt
chokladen i smörkrämen och vispa slät med elvisp.



Önskar Er en fin Trettondags Afton, Ses snart igen!!


KRAMEN


onsdag 4 januari 2012

Vit chokladTårta med Mascarpone

Hej o Hå!! Nu har det firats nyår o Vi tar nya tag mot Nytt Bättre år o med drömmar att förverkliga!! Hoppas att Ni alla fått en bra start!



Vit chokladTårta med Mascarpone
Botten:
8 st Digestivekex
50 g rumsvarmt smör

Fyllning:
300 g vit choklad
1.5 dl vispgrädde
250 g mascarponeost

Garnering:
Vita chokladbönor, strössel eller blommor ex rosor.

Tillagning
1. Lägg kex och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare monterad med en kniv. Kör ihop till en smulig blandning. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och smält blockchokladen i den varma grädden under omrörning.
3. Lägg färskosten i en bunke. Blanda i chokladen, gärna med elvisp. Bred ut fyllningen i formen. Låt stelna ca 6 timmar i kylskåpet.
4. Garnera med chokladbönor och blommor. Pudra över florsocker.
Servera gärna syrliga hallon till den söta tårtan.




Den var Himlans god, oh jag älskar från o med nu Mascarpone!!

Recept från Allt om mat

Nu ser vi fram emot Trettondags Afton!!


Kramen