söndag 29 april 2012

Smillas rosa cuppis!

God söndag på er!!
 Har just avslutat ett roligt projekt. Fick ett samtal från söt Smilla i fredags: jag gillar de rosa... Smilla fyller 10 år o klart flickan skall få en cuppis med rosa blommor på.



 


 
Smarriga chokladmuffins
36 st 
175 g smör (osaltat om så önskas)
3 1/2 dl strösocker
2 1/2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 1/2 dl siktat extra fint vetemjöl+3 1/2 dl siktat vanligt vetemjöl (eller 5 dl vanligt mjöl + 1 tsk bakpulver)
1 1/2 tsk siktad bikarbonat
2 1/4 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
 
 
Ugn 175 grader
Ställ muffinsformar i muffinsplåt
Rör smör o socker vitt o pösigt, blanda ner vaniljen
Vispa i äggen, ett i taget
Vänd ner mjöl, bikarbonat o kakao omväxlande med filmjölk o rör till en slät smet
Fördela smeten i formarna o grädda i ca 25 minuter
Låt svalna i fem minuter o låt dem sen kallna helt på galler
 
 
 
 
 
 
Mörk Chokladfrosting med mint

215 g smör
270 g florsocker
170 g mörk choklad med mint

Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt
 hokladen  i smörkrämen och vispa slät med elvisp





Go kväll på Er !

Ses snart

lördag 28 april 2012

Lördag, Drömtårta & mysigt krypin!

Jag tänker börja morgonen med att bjuda på ett bra tips, ett mysigt krypin som passar perfekt för alla Er i Jönköping. Varför inte åka dit o köpa nybakt fralla, egenkavlat Wienerbröd eller en smarrig tårta?
Jag har sett skylten så många gånger, men det har inte blivit av att jag kikat in. Drömtårtan är ett litet krypin o jag o storasyster gjorde ett besök i går. Söt flicka som äger stället, ville dessutom bjuda på ett gott wienerbröd. Jag blev minsann lite generad när hon bjöd på påsen då jag vet hur mycket hon kämpar för att kavla dessa smarriga, frasiga o goda.
Drömmen om att få mitt egna krypin, bli upptäckt eller bara få arbeta obegränsat med bakverk, gör att jag blir alldeles lycklig när jag hittar ett guldkorn som detta.
kanske en dag...




 

 

 

… sätter guldkant på vardag och fest.

Tfn: 036-777 99 90

Du hittar oDrömtårtan på Rosenlunds torg några hundra meter från Kinnarps arena längs vägen mot Jönköping city.
Har du bråttom? Kom in och hämta en färskbryggd kaffe och en fräsch smörgås, eller kanske ett frasigt hemgjort wienerbröd, och avnjut det i bilen, på jobbet eller kanske på Vätterstranden.
Hjärtligt välkommen!
Öppettider:
tisdag 7:30-17:00
Onsdag 7:30-17.00
Torsdag 7:30-17.00
Fredag 7:30-17.00
Lördag 7:30-13.00

Härlig lördag till Er!!

Ses snart

fredag 27 april 2012

Ett livsfarligt avslöjande...

Förenat med livsfara ;-) kommer nu ett litet avslöjande. Jag fick häromdagen frågan om jag inte kunde visa mitt förråd med bakgrejjer i källarn, Tack Jenny!! Hm, nja det är ju bara min familj o syster som fått kika in. Men det är klart, jag har ju just städat o organiserat i min källare så varför inte. Detta kan ju innebära att ni tycker jag är helt galen, att jag inte blir insläppt i affärer med bakformar eller ännu värre att jag än en gång fastnar i säkerhetskontrollen på flygplatsen. Det är som så här: det jag först o främst går till när jag hamnar i en ny mataffär (Sverige eller utland) är bakhyllan, tänk att det kan vara så roligt. Ni som känner mig vet att jag är mängdperson, vilket klart innebär att det inte bara är muffinsformar o choklad jag köper i massor. Men nog om det... Dyker det upp en fantastisk muffinsform så vill det till att slå till direkt för tänk om de tar slut.



Muffinsformar i fin ordning i låda

 



 Vill till o hålla kolla på favvosarna



 Jo, choklad går det åt. Värre är det när de utgår ur sortiment ;-) Till mitt försvar!



 Oh många från USA

 Kanske skulle jag nu börja att sälja bort mina formar - barnen är ju stora nog för att slippa bakverk i form av Nalle Puh o Kalle Anka - ja vi får se. Men när det kommer till pepparkaks- och kakutstickare är det väldigt roligt att jag kan ge mina barn dessa när de börjar bli baksugna.


Tyllarna mår bra i sin låda


Utstickare i stora lådan, men blommor, snöflingor, fjärilar o annat som kan behövas.


Pastafärg i lådor från IKEA, ett bra tips.

Jag har tidigare berättat om en del favvosaker jag har, man skall alltid tänka på att man inte behöver o måste ha en del grejjer. Skall man forma bladen till sockerblomman går det utmärkt med en gammal glödlampa. Hemma har vi alla bra alternativ till verktyg. Har man majsstärkelse, pepparkaksform o glödlampa kommer man långt. Men gummihandskar av latex är ett måste när man färgar sin sockermassa!


Strössellådan är underbar!

Har ni frågor eller vill ha fler avslöjande så bara hojjta. Men lova nu att ni inte tror jag är helt galen, även om jag faktiskt är det lite grann ;-)

Tycker att det känns lyxigt att ha godisarna i fina glasburkar. O var hittar man dem? Mest överallt ;-)

O jag blir faktiskt lycklig när jag kan gå ner i källarn o hämta lite choklad!!

Lägger även detta inlägg under utmaning, då detta var ett riktigt stort sådant för mig ;-) Nästa blir väl kanske alla boktips

Tack för i dag, nu kanske ni blivit inspirerade att städa i helgen... Jag önskar Er en skön helg!!



torsdag 26 april 2012

Gräddiga muffins med kanel & kardemumma

Blev i går kväll väldigt sugen på både att baka o på äppelmuffins. Det finns en viss tjusning med det enkla ibland, utan frosting - bara enkla o ändå så goda. Hade dessvärre lyckats gömma mjölken i kylen (ja inte jag utan nån annan i familjen...), så jag tog istället grädde o det gick alldeles utmärkt!! Inte spara på det gottaste ;-)
 

 Sen blir man så glad över fina o blommiga formar

 
 
 
 
Äppelmuffins med kanel & kardemumma

14 st

75 gram smör
3 st ägg
2 dl socker/råsocker
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk (eller grädde)
1 äpple

Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.

3. Vispa äggen och sockret vitt och poröst.

4. Tillsätt kanel o kardemumma. Sikta därefter ner vetemjölet och bakpulvret varvat med att mjölken hälls ner. Rör om varsamt.

5. Tillsätt det ljumma matfettet och rör försiktigt smeten slät. Allra sist tillsätter du ett äpple skalat o skuret i mindre bitar.

6. Skeda upp smeten i formarna så att det blir fyllda till 3/4


Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 14 minuter. Prova med provsticka så att muffinsen är klara.

Väldans goda att äta ljumna!



Ha en bra torsdag & var rädda om Er!!





 





onsdag 25 april 2012

Att fuska eller inte med sin surdeg??

Hej!!

Hm, jo jag hade så klart tänkt att dela med er av mitt surdegsprojekt - men receptet är sååå långt o jag vill gärna provköra än en gång ;-) I dag har jag haft besök av en fin tjej, som älskar bröd! Vi båda blev glatt överraskade i dag av dessa underbart goda baguetter. Jag hittar receptet på Bara en kaka till... Det må vara hänt att det är ett litet fusk, men strunt i för gott blev det o enklare kan det inte bli!

Har haft en härlig feelgood  förmiddag, vilket slutade med att vi två satt på golvet o fnissade ;-) Kvalité

Jag tyckte inte när jag blandade i hop degen, att den blev så värst lös som den kanske skulle. Jag valde att tillsätta lite mer vatten, vilket innebar att jag snabbt fick fösa i hop dem med en del mjöl på plåten. Jag gjorde i morses en ny sats med vattenmängd enl recept - det blev lika bra. Tycker du att degen är alldeles för lös, går det bra att tillsätta lite extra - 1/2 dl eller så.

 
Önskar det vore lättare att fota bubblor ;-)


Härliga klabbiga deg


Till 3 mellanstora baguetter behövs:
3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli
ca 7 dl (380 g) vetemjöl special

Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får dig en trevlig, lös deg. Lägg över plastfolie och låt stå över natten. Enligt receptet så bör degen stå i minst 5 timmar, men den klarar sig i upp till 18 timmar. Nästa morgon - stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dra ut degen till en rektangel, ca 15x25 cm. Dela den i 3 lika långa delar, och mjöla snittytorna. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan du värmer ugnen till 275C. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa. Grädda bröden i 13-14 min, och låt sedan svalna på galler utan bakduk

Tusen tack för gott recept!!

Visar även en bild på mitt första surdegstest. Recept o anvisningar hittar ni hos Pain de Martin för er som inte vill vänta ;-)

Hihii jag ser i alla fall en stor bubbla, kan ni??

Kram o Go kväll

måndag 23 april 2012

Vårig paj med bär, smulor & vanilj

Hm, våren känns lite som om den kom av sig. Men då får man hitta spår av vår på egen hand. Jag har gjort en väldigt frisk o god paj med vanilj. Man kan välja att göra pajen med vilka frukter o bär som. Jag var rädd att pajen skulle bli för vattnig men det blev jättebra. Jag valde att använda fryst mango, annanas, hallon o blåbär. Det blev topp, även om bären ej var helt tinade när jag satte pajen i ugnen.



Bärpaj med smulor o vanilj
4 portioner

100 g smör
3 dl mjöl
2 msk socker
4 dl bär ex hallon, blåbär, äpple, apelsin, annanas o mango
2 dl marsansås

Ugn 200 g Gör marsansåsen enl anvisning på paketen, ställ en stund i kylen. Smula i hop ingredienserna till en smulig massa. Tryck ut hälften av massan i en form. Häll ut marsansåsen över pajbotten. Lägg över dina bär o strö sedan resterande av smuldegen över pajen.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Servera pajen med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

söndag 22 april 2012

Reese´s American chocolate cupcake

Jag har bakat chokladiga o härliga cuppisar. Jag har ett stort härligt förråd av goda ingredienser i min matkällaren. En stor lycka att kunna gå ner o hämta choklad o annat o bara baka. Dessa små goda köpte jag i USA o de fick vara med i dagens cuppisar. Jag tryckte ner en butter cup i varje cuppis o det blev en liten överraskning.

Underbart klabbiga o chokladiga cuppisar.



Chokladcuppis
14 st

4 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 dl kakao
50 g grovhackad mörk choklad
50 g grovt hackad ljus choklad
14 st mini reese´s
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl neutral olja

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda alla torra ingredienser väl i en stor skål.
Vispa samman ägg, mjölk och olja i en annan skål, så att det blandar sig väl.
Tillsätt äggvispet i mjölblandningen och rör till en slät smet, inte för länge - då blir smeten seg.
Fördela smeten i stora muffinsformar eller i smord muffinsplåt upp till ca 3/4 av formarna. Lägg/tryck i en mini reese´s i varje muffins.
Grädda mitt i ugnen, 10-12 min.

Jag använde normalstora muffinsformar, men du kan välja den stora varianten om du vill - öka tiden i ugnen till ca 20-25

Ett väldigt bra recept på amerikanska cuppisar

Receptet hittade jag på matklubben.se


onsdag 18 april 2012

Citron & vit choklad i väntan på surdeg!

Tänkte bjuda Er på ett gott cookiesrecept i väntan på min surdeg... Härliga kakor med citron o vit choklad i, kan absolut inte bli fel!


 Knaprigt goda



Citron- & vit chokladcookies
ca 20 st

2½ dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 msk sirap
½ tsk bikarbonat
50 g vit choklad, hackad eller i knappar
100 g rumsvarmt smör
Rivet skal från 1 citron, samt 1 tsk saft


Rör ut bikarbonatet i en tesked med vatten. Blanda alla ingredienser noga till en deg. Rulla till en längd och lägg inlindad i plastfolie i kylskåpet i cirka en timme. Skär i kaktunna skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 5-8 minuter i 200 grader. Jag valde att göra mina rätt stora o tunna o jag hade då den längre gräddningstiden.


Receptet hittade jag hos inspirerande Söta saker, där det är recept på Bondkakor som jag trollat lite med.

En mysig onsdagskväll på Er!!

Kram

söndag 15 april 2012

Kaffetryffel!

Go söndag på Er alla!! Helgen har rullat på i 180, sätter mig ner för fösta gången i dag tror jag! Strax dags att ställa sig upp o planera veckan som kommer. Får väl se om veckan bjuder på nåt spännande ;-)

Jag har gjort tryffel med chokladdoppade kaffebönor. Trevlig gå-bortis!




Tryffel
1 dl
150 mörk choklad
50 g chokladdoppade kaffebönor

Koka upp grädden. Hacka chokladen, mortla eller hacka kaffebönorna i lagom stora bitar. Häll grädden över chokladen. Rör om så att det blir en jämn massa. Häll upp i en djup skål o låt svalna. När massan svalnat helt, ställ skålen i kylen ett par timmar - gärna över natten.

Med hjälp av en tesked, rulla små runda kulor o rulla dem sedan i kakao, florsocker eller riven choklad.

Jag hittade mina kaffebönor på Lidl, men kan finnas i små delikatessbutiker!


Nu skall jag pyssla om min surdeg...
Ha en skön söndag o bra start på veckan!

Kram

lördag 14 april 2012

Härligt gul fudge!

Kanske kan man tycka att saffran mest hör julen till, men jag har i påsk gjort en fudge som passar utmärkt även till påskbuffén! Den var väldigt god o uppskattad!




Påskfudge
ca 20 bitar

1 burk kondenserad mjölk
400 g vit choklad
1 påse saffran
eventuellt lite gul pastafärg eller karamellfärg
2 msk smör

Smält kondenserad mjölk tillsammans med choklad o mjölk över vattenbad. Tillsätt ev pastafärg-
Rör i smöret i smeten, rör till en glansig o fast massa.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd form ca 20x20 cm. Låt stelna i rumstemperatur över natten. Skär i önskad storlek! Tag gärna fram din fudge en stund före servering!




Go kväll!!

fredag 13 april 2012

Blev inte som det skulle - blev bättre!!

Jag hade tänkt mig att göra lakritstryffel med min favvo - Marabou Black. Blev inte alls som jag tänkt mig, då mjölchokladen gjorde tryffeln alldeles för mjuk. Men, tänkte jag... då får jag göra på annat vis. Det är just dessa gånger det kan bli så perfekt!! Ljuvligt goda, en liten form med så mycket övverraskning!!

Ni vet ju att jag Älskar tryffel, men oxå att jag är tokförtjust i den nya chokladen...




Chokladtryffel med lakrits, vit choklad o lime

1 dl grädde
200 g Marabou Black

200 g vit choklad
Rivet skal av 1 lime

Låt grädden koka upp, häll över mjölkchokladen som du hackat i mindre bitar. Rör om till en smidig massa. Ställ tryffeln i kylen (när den svalnat), tills den helt stelnat - ett par timmar. Rulla sedan med hjälp av en tesked tryffelmassan till små kulor. Jag gjorde en kula som var hälften så stor som jag brukar göra, ca 1/2 tsk. Ställ de rullade tryfflarna i kylen eller frys dem en liten stund.

Smält 100 g av den vita chokladen över vattenbad. Häll lite i varje liten form, så att det täcker botten av formen. Lägg i en liten tryffel-kula i varje form över chokladen.


 Smält den resterande 100 grams chokladen, även den över vattenbad. Häll nu vit choklad över din tryffelkula, så att den täcker tryffeln. Skaka lite på formarna, eller slå sakta din bricka med tryfflarna på lite lätt i bordet så att ev luftbubblor försvinner.
Strö lite rivet limeskal över!



Så gottit!!


 Kära syster trodde det var persiljesmör... men icke!!

Önskar Er en härlig fredag, trots att det nu råkar vara den Trettonde!!

Kram o det!!!

torsdag 12 april 2012

En halva whoopie & en surdeg

Mm, som jag längtat efter att på prova min fina whoopie-plåt, jag köpte i USA. Jag har nu gjort min första, men jag väljer att göra en halv. Jag tycker att de blev väldigt stora för att göra dubbla. Nu blev det väldans trevligt!! Oh, visst har jag snöat in lite på lakrits o choklad sista tiden - men det blir så mumma ;-)




Chokladwhoopie
15 st
 100 g smör
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk salt
1 1/2 dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör o socker poröst. Tillsätt ägget.
Rör ner mjöl, bakpulver, kakao, salt o till sist mjölken.
Lägg bakplåtspapper på tre plåtar. Lägg ca 10 klickar på varje plåt. Grädda kakorna i ca 10 minuter. Låt svalna.

Frosting med choklad o lakrits
215 g smör, rumsvarmt
270 g florsocker
180 g Marabou Black, hackad

Smält chokladen över vattenbad eller i micron, låt svalna lite. Vispa samman smör o florsocker till en mjuk massa. Blanda ner chokladen o vispa till en fluffig o följsam frosting.
Spritsa på din whoopie o dekorera gärna med något fint!
Jag valde att dekorera med en liten blommagjord av flowerpaste.
&
i kväll är det jag som sätter en surdeg!
Önskar Er en skön kväll!!
Kramen

måndag 9 april 2012

Efter kyckling & en massa som hänt...

Joho, Påsken har rullat på i faslig fart. Vi har kommit hem från en underbar vecka i fjällen, träffat syster på besök från USA, firat Påsk o bakat i massor!

Redan i fredags var det i full gång med browniebak!



Choklad- och mintbrownie

175 g smör
200 g mörk choklad med mint
3 st ägg
3,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 msk kakao
100 g vit choklad, hackad
100 g mjölkchoklad, hackad

Tillagning1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker och blanda med chokladsmeten. Tillsätt mjöl och kakao, blanda väl. Häll sist ner den hackade chokladen och blanda.
3 Häll smeten i liten långpanna och grädda cirka 35 minuter.

Garnera gärna med en klick vispgrädde och strössel. Jag dekorerade mina med chokladfrosting o små  chokladägg!!

Stor Kram!!

söndag 8 april 2012

Gudomlig Citroncuppis med choklad & lakrits, med eller utan kyckling!!

Jag vet inte vad Ni tycker, men jag Älskar Marabous nya Black!! Den lockar fram nåt begär hos mig o jag som annars inte äter så mycket choklad, kan bli galet lycklig (för jag får ha den för mig själv...). Jag hoppas De hoppar över det där med Limited edition, för jag behöver den!!

När vi passerade Sveg på hemvägen från fjällen kunde jag fånga in flera chokladkakor!!

Jag har gjort Härliga, små citroncuppisar o spritsadg gudomlig frosting upppepå - Choklad- & laktritsfrosting!!




Citroncuppis

ca 15-16 normalstora cupcakes
100 g smör
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl rörsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk marsanpulver
2 1/2 dl mjöl
Rivet skal från 1 citron, samt saften av 1/2 citron


Sätt ugnen på 225 grader
Smält smör i kastrull o häll i mjölken, låt bli varmt med låt inte koka
Vispa ägg o socker lätt
Blanda mjöl med bakpulver, marsanpulver o tillsätt detta sedan växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten. Blanda ner det rivna citronskalet samt saften.
Häll upp i muffinsformar o grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Jag gjorde dessa i minivariant o gräddade dem i ca 8 minuter.

Choklad- & lakritsfrosting

215 g smör, rumsvarmt
270 g florsocker
180 g Marabou Black, hackad

Smält chokladen över vattenbad eller i micron, låt svalna lite. Vispa samman smör o florsocker till en mjuk massa. Blanda ner chokladen o vispa till en fluffig o följsam frosting.

Spritsa!


 Barnen blev förtjusta i sina små, som det var små kycklingar på (finare har jag sett...)


O resterande fick ett födelsedagsbarn till frukost tror jag ;-)

Påskpuss!!