fredag 29 juni 2012

Socker och mirakel flyttar ut på landet!

Hej igen alla!!

Nu har vi landat o packat upp (nja nästan allt...) från vår resa i USA! En semester som bjudit på precis det man önskar!! Vi har solat, badat o njutit av syster o fina familjs umgänge! Lite shopping blev det ju även denna gång, men det återkommer jag till en annan dag!! Först till något ännu mer spännande...

Vad angående min rubrik på dagens inlägg?
Jag har under en tid planerat ett roligt sommarprojekt! Tillsammans med Familjen Hytting, ägare till en väldigt fin hästgård strax utanför Jönköping, kommer jag att få möjlighet att förverkliga en liten del av min dröm... Den 6 juli kommer jag att öppna dörrarna för ett litet sommarcafé på Bashults Gård.



Martin o Angelica äger denna fina hästgård, fylld med hästar i en fantastisk miljö ute på landet. Det är ett fint stall o det finns även möjlighet att hyra in sig o bo över på personligt inredda rum. Nytt för i sommar är att de även kommer att i egen regi öppna en liten secondhandbutik, där man kan köpa o sälja begagnade tillbehör inom ridsport.  Jag kommer att kunna servera nybakt fika under ett par lördagar under sommaren, tänk vilken lycka!! Då detta är helt på hobbybasis, kommer jag att få kunna känna på hur det känns... Jag får oxå en chans att fylla på med lite positiv energi o jag vet att Ni är många som kommer att förstå vad jag menar o som kommer att hejja på mig ;-)




Jag har fått tillgång till ett godkänt kök för att kunna baka, så allt blir så mycket enklarare.

Vi sammankör en invigning fredagen den 6 juli, så jag hoppas att alla Ni som bor i närheten eller är sugna på ett härligt litet äventyr kommer o firar med lite fika, ponnyridning o annat kul. Bra att veta är att det ej finns möjlighet att betala på annat sätt en kontant.
Vägbeskrivning: Kör Nässjövägen mot Nässjö, sväng av mot Rogberga o kör sedan mot Barnarp i ca 4 km.

Välkomna från kl:15:30

Jag hoppas oxå att Ni sprider vidare!



Kram till Er alla o en trevlig helg!!


En ny mailadress för Er som önskar nå mig o min bakvärld: sockerochmirakel@gmail.com

lördag 9 juni 2012

Sommarlov, Pavlova & många väskor ;-)

Så var nu Sommarlovet här, inte trodde jag i Påskas att det skulle gå så fort! Vi har firat med jordgubbstårta, finbesök o med att packa våra väskor för det är Nu det händer... Vi far över Atlanten till Sis i USA!!

Jag har ju haft lyxen att få göra dessa resor under året som gått, känner en oerhörd lycka o ser fram emot värme o kärlek från syster o familj!!



Lyckliga barn...



Pavlova

Maränger
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 1/2 tsk maizena majsstärkelse
3/4 tsk vitvinsvinäger

Dekorationer
Grädde
1 dl lemoncurd
Jordgubbar
2 kiwi
2 passionsfrukter

Sätt ugnen på 110 grader. Vispa äggvitor till ett hårt skum. Vispa i socker, lite i taget till ett hårt o blankt skum. Vispa i mjölet o därefter vitvinsvinäger.

Rita 6 rundlar på ett bakplåtspapper, ca 8-10 cm diameter. Spritsa eller klicka ut rundlarna o forma med hjälp av en matsked lite i varje mitt, så det blir en liten grop.

Grädda marängerna i 1 1/2 timme. Stäng sedan av ugnen o låt dem sedan stå kvar i ugnen tills de svalnat.

Fyll botten med en klick lemoncurd, vispa grädde o lägg på på en klick. Dekorera med färsk frukt o lägg överst på lite passionsfrukt!



Nu önskar jag Er ett par sköna veckor, jag lovar att jag skall njuta o mysa i kapp...

Ses om ett par veckor, om det nu inte dyker upp nåt spännande Amerikanskt recept!!


Jag lovar... jag skall fylla på mitt förråd ;-) För vi må ha många väskor - men de är ju inte fulla!!

KRAMEN

torsdag 7 juni 2012

Hipp hipp hurra på Sveriges Nationaldag

Hipp Hipp Hurra!

Jag bakade minicuppisar med choklad, jordgubbar o blå små blommor till Nationaldagen.





Chokladcuppis
14 st normalstora eller dubbel så många små

4 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 dl kakao
100 g Marabou Choklad med jordgubb
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl neutral olja

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda alla torra ingredienser väl i en stor skål.
Vispa samman ägg, mjölk och olja i en annan skål, så att det blandar sig väl.
Tillsätt äggvispet i mjölblandningen och rör till en slät smet, inte för länge - då blir smeten seg.
Fördela smeten i stora muffinsformar eller i smord muffinsplåt upp till ca 3/4 av formarna.
Grädda mitt i ugnen, 10-12 min.

Jag använde mina små muffinsformar, gräddade i ugnen i ca 6 minuter. Större form men du kan välja den stora varianten om du vill - öka tiden i ugnen till ca 20 minuter.

Chokladfrosting
Räcker till en sats med normalstora muffins.

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
30 g kakao

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och kakaopulver under omvispning



Önskar Er alla en fin Torsdag!!

tisdag 5 juni 2012

Rabarber- & jordgubbspaj med nektarin o kardemumma

Hm, regnet bara öser ner men det är ju inte mycket vi kan påverka. Desto viktigare med mys inne, med tända ljus o med en god paj! Denna paj var verkligen god, innehåller ju det man behöver ;-)



Rabarber- & jordgubbspaj med nektarin o kardemumma

Mördeg
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
500 g ansad rabarber
100 g jordgubbar
1 nektarin
1/2 dl+1 dl socker
2 msk majsstärkelse

Kardemummasmul:
25 g smör
1/2 dk vetemjöl
2 msk socker
1 tsk stött kardemumma

Tillbehör:
vaniljsås, grädde eller vaniljglass

Mördeg: Blanda mjöl, socker o vaniljsocker i en matberedare eller skål. Tillsätt smöret i mindre bitar o kör maskinen till en smulig massa.(eller använd dina fingrar o smula...) Tillsätt en äggula o arbeta i hop till en deg. Tryck ut degen i en form ca 24-26 cm. Ställ den kallt i minst 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning: Skiva rabarberna tunt o blanda dem med 1/2 dl socker. Låt stå medan degen kyls.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10-12 min. Häll av vätskan från rabarbern o blanda sedan ner majsstärkelse o det sista 1 dl socker. Fördela rabarbern på det förgräddade pajskalet. Skär jordgubbarna i skivor o placera ut över dina rabarber. Skiva nektarinen i skivor o lägg dem snygg överst!

Kardemummasmul: Smält smöret o blanda med vetemjöl, socker o kardemumma. Finfördela smulet över pajen o grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min.



Smaklig spis på Er o en trevlig Nationaldag !!

söndag 3 juni 2012

Vaniljfylld äppel- och kanelmuffins

Härliga (blåsiga o kalla) söndag! I dag är det lite av en mellandag kan jag tycka. Dags att samla i hop sig inför sista arbetsveckan innan första semester. Det skall packas, planeras, baka sommarlovstårta o så klart längta...

Jag har bakat äppel o Kanelmuffins, fyllda med härlig vaniljkräm. Dessa supergoda fick följa med på picknick i dag!!






Äppel- o kanelmuffins
ca 15 st

125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1 dl mjölk
3 msk äppelmos

Fylllning:
2 dl ihopblandad vaniljkräm. (Enl anvisning på paket)
1 äpple
1/2 dl farinsocker
1 msk malen kanel
30 g smör


Ugn 175 grader
Blanda i hop vaniljkrämen, enl anvisning på paketen - ställ i kylen.
Rör i hop rumsvarmt smör o socker mjukt, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda först o rörsedan försiktigt ner vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl o salt.
Tillsätt till sist mjölken o äppelmoset.
Förbered fyllningen. Skala o skär äpplet i mindre små kuber o blanda detta med farinsocker, kanel o det smälta smöret. Häll 2/3 av mängden äpplen i smeten o vänd ner dem försiktigt.
Placera ut muffinsformar i din muffinsplåt o fyll dem till 2/3. Häll din vaniljkräm i en spritspåse med liten rund tyll. Sätt ner tyllen rakt ner i muffinsformen o fyll med ett litet tryck ner en klick i varje muffins. Lägg liten klick av resterande äppelkuberna uppe på varje muffins.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.




Trevlig söndag på Er!!

Hoppas Ni får en härlig vecka o att sommarvärmen kommer tillbaks ;-)

fredag 1 juni 2012

Fredag, citroncuppis o flagga i topp!

Hej igen!!

Ni kanske tror att jag rymt, men det har jag bara gjort tillfälligt ;-) I dag var vi sugna på att prova nya Kesella Kvarg med citron från Arla. Det är fredag, regnet öser ner o det är bara några grader varmt ute, så lite gott fika kan väl passa bra. Jag håller på att planera, längta o småmysa - om bara en vecka åker vi till kära syster i USA. Gissa om jag längtar. I helgen hoppas jag att rabarbern lockar till bak...


Citroncuppis med Kesella
Ingredienser
12 st

2 ägg
1 dl strösocker
250 g Arla Köket Kesella kvarg citron
50 g smält smör
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i kvarg och smält smör. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela den i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen 12-14 min. Låt svalna på galler.

Dekorering:
Vispad grädde
Rivet skal från citron


Denna gång var jag inte testbakare åt Smartson, men vad tycker jag om nya Kesellan?? Hm, den är god men kunde absolut ha smakat mer citron! Hade jag haft hallon hemma hade jag lagt i även det i mina cuppisar... hade gjort succé!


Trevlig fredag till Er alla!!

Kram