söndag 29 juli 2012

Härlig lördag med SommarCafé o söta besök!

Så var helgens projekt avslutat!! Dagen började med strålande sol, byttes mot åska o ösregn... men efter regn kommer sol o det gjorde det!! Det kom massvis med besökare idag.. oh, jag kände inte alla ;-)

Även denna gång slarvade jag lite med kameran, men håll till godo med det som finns. Dagens favoriter blev Vit choklad o halloncuppis med vit choklad- o citronfrosting.
Jag känner att jag nu behöver en bra påsleverantör.... många kom o ville köpa med sig bakverk hem, med lite trixande o fixande löste vi det - men hojta om ni har ett bra tips till mig! De små celofanpåsarna blev lite väl trånga ;-)

Recepten kommer efter hand, kanske även vimmelbilder... men först skall jag o min E vila ;-) Nedan lite av det som bjöds på!






Chokladcuppis med mintchokladfrosting


 Även här chokladcuppis med mjölkchoklad





Många hade sett fram emot citron- & kardemummabullat. Oh ja, de tog slut ;-)


 Limegrottor


Chokladcuppis med marsmallowsfrosting


Dagens stora favorit! Vit choklad o halloncuppis med vit choklad- o citronfrosting


 Madelenekakor


 Polkasnitt


 Kolakakor med jordnötskräm, ljus o mörk choklad


Cocostoppar med lime

Så önskar jag Er en skön Måndag o vecka såklart!!
Vill även passa på att säga till ER som önskar, så hjälper jag gärna till med bakverk! Så klart jag gör!!

Stor Kram!!

onsdag 25 juli 2012

Sommarcafé på Bashult! Laddar med Midnattskakor, Citron & kardemummabullar & så mycket mer...

Hej igen!! Nu har jag landat igen... landat efter ett par sköna semesterveckor. Dags för arbete igen o tokbak!! Jag Älskar att tokbaka, mängden av recept som flödar, bakpulver som ryker o den härliga bakdoft som sprider sig ;-)


Jag vill börja med att Tacka Alla som skickat fina mail, skrivit härliga kommentarer o alla som följer mig på alla dessa roliga projekt!! Ber om Ursäkt för att jag ännu inte hunnit besvara, uppmärksamma Era kommentarer - det kommer, jag lovar ;-) Jag lever fortfarande på lyckan över mina två första dagar på Bashult, tänk vad roligt jag hade!! Tidningen JP var på besök...





Denna vecka innebär som sagt en hel del förberedelser, samtidigt som jag nu börjat jobba igen. Jag hoppas att jag även skall hinna med lite sköna sommarkvällar!!

Men... Dags för Sommarcafé på Bashults gård igen! Ni är hjärtligt välkomna Lördag 28 juli mellan kl:11-15. Det kommer att bjudas på mycket nya recept denna gång, men favoriterna Citron o kardemummabullar kommer att få följa med. Alla recept kommer så småningom att finnas med på bloggen. Jag har bakat småkakor, madelenekakor o ja... Ni får se!!

Vägbeskrivning till Bashults gård:
Kör Nässjövägen mot Nässjö, sväng av mot Rogberga o kör sedan mot Barnarp i ca 4 km.
 
Jag har ännu inte bestämt ev fler datum för café... men håller Er uppdaterade här!
 
 
Hoppas Ni får en skön onsdag o att Vi ses på lördag!!
 
Stor o varm kram!

måndag 16 juli 2012

Favoriternas rabarberpajgrottor

Mm, goda goda goda!!



Rabarberpajgrottor
16 st
Pajskal


200 g smör, rumsvarmt


1 tsk vaniljsocker


1 dl strösocker


4 1/2-5 dl vetemjöl


100 g mandelmassa, riven

Florsocker


Fyllning

2 rabarberstjälkar, ca 200 g tunt skivade

2 msk vatten

1/2 dl strösocker

Florsocker



1.Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg. vaniljsocker o strösocker vitt o pösigt med elvisp. Tillsätt mjöl o vispa till en smulig deg. Nyp i hop degen med händerna o vänd upp degen på ett mjölat bakbord.

2.Dela degen i två bitar o rulla varje bit till en rulle ca 4-5 cm tjock. Skär varje rulle i 8 bitar, ca 3 cm tjocka. Fodra små pajformar eller hårda muffinsformar/muffinsplåt med degen.

3. Fördela mandelmassan på bottnarna. Lägg rabarbern i en kastrull o häll på vatten. Sjud några minuter tills rabarbern börjar mjukna. Tillsätt strösocker o rör om. Fördela fyllningen i formarna.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 20-25 minuter, eller tills de får en gyllenbrun fin färg. Låt svalna på galler o pudra sedan florsocker över.
Kan serveras med lättvispad grädde, vaniljglass eller v
Ha en alldeles mysig dag!!
Kram


lördag 14 juli 2012

Härlig lördag & Chokladcuppis med vit choklad & lime

Hej hej!! Hoppas att Ni alla har det bra. Dags för ett gottit tips, som passar alldeles utmärkt för att mysa lite extra på lördagen!!


Mörk choklad, vit choklad o lime är väldigt gott i hop. Dessa härliga cuppisar har allt det man kan önska!




Chokladcuppis

14 st

4 dl vetemjöl special

1/2 tsk salt

2 dl socker

1 dl kakao

100 g grovhackad mörk choklad

1 ägg

3 dl mjölk

1 dl neutral olja


Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda alla torra ingredienser väl i en stor skål.
Vispa samman ägg, mjölk och olja i en annan skål, så att det blandar sig väl.
Tillsätt äggvispet i mjölblandningen och rör till en slät smet, inte för länge - då blir smeten seg.
Fördela smeten i stora muffinsformar eller i smord muffinsplåt upp till ca 3/4 av formarna.

Grädda mitt i ugnen, 10-12 min.

Jag använde normalstora muffinsformar, men du kan välja den stora varianten om du vill - öka tiden i ugnen till ca 20-25



Vit chokladsmörkräm

215 g smör

270 g florsocker

170 g vit choklad

Rivet skal från  lime samt saften av halva
Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt
chokladen i smörkrämen, rivet skal av lime samt saft. Vispa slät med elvisp.

Spritsa på din cupcake!



Vill önska Er en skön fortsättning på helgen!!
Kram & tjing

torsdag 12 juli 2012

Chokladcuppis med mörk choklad- & mintfrosting

Detta är absolut mitt bästa recept på goda chokladmuffins!! Tål att lyftas fram igen! Det blir en stor sats o de håller sig fluffigt goda även om du bakar dem dagen innan. Nästan bättre av att få stå till sig med andra ord.



chokladmuffins
36 st
175 g smör (osaltat om så önskas)

3 1/2 dl strösocker

2 1/2 tsk vaniljsocker

3 ägg

1 1/2 dl siktat extra fint vetemjöl+3 1/2 dl siktat vanligt vetemjöl (eller 5 dl vanligt mjöl + 1 tsk bakpulver)

1 1/2 tsk siktad bikarbonat

2 1/4 dl kakao

2 1/2 dl vetemjöl

Ugn 175 grader

Ställ muffinsformar i muffinsplåt

Rör smör o socker vitt o pösigt, blanda ner vaniljen

Vispa i äggen, ett i taget

Vänd ner mjöl, bikarbonat o kakao omväxlande med filmjölk o rör till en slät smet

Fördela smeten i formarna o grädda i ca 25 minuter

Låt svalna i fem minuter o låt dem sen kallna helt på galler

Mörk Choklad- och mintfrosting

215 g smör
270 g florsocker

170 g mörk choklad med mint


Denna dekorerade med små härliga färgade chokladprickar!

Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt
chokladen i smörkrämen och vispa slät med elvisp. Gå loss med din spritspåse!
Var rädda om Er!!



onsdag 11 juli 2012

Finfina sugrör och Cocoa Float

Ohoj, vad kul!! Jag fick ett fint paket i brevlådan häromdagen!! Finfina sugrör o söta små tvålar från Ditt Skafferiet, som jag tidigare tipsat Er om. Vill verkligen rekommendera Er ett besök till denna mysiga lilla butik. perfekt nu i semestertider, då man kan vara lite mer galen o flexibel o åka runt ;-)
Jag ville så gärna prova mina sugrör (som barnen för övrigt blev galet förälskade i...) o valde att bjuda familjen på Cocoa Float! Fantastiska goda o galna drink eller glass eller... vad det nu kan kallas! Prova!!




 Ett glas fyllt med kall Coca Cola, lägg sedan i en kula med gammeldags vaniljglass i glaset o vips så var det klart!! Nä hua, jag vill inte prova hörde jag här hemma... Men oj, det var uppskattat!!

Jag spritsade lite grädde uppepå o strödde lite goda o färgglada chokladdroppar.


Smaklig drink!!

Stora Kramen

tisdag 10 juli 2012

God morgon o Macroner med vit choklad & lime

I dag hoppas vi på sol o värme eller hur? Jag har ju bara två veckors semester nu, så jag känner mig lite stressad men har bestämt mig för att släppa det! Det blir som det blir o viktigast just nu känns vila i hop med familjen.

Morgonens inlägg bjuder på Macroner med ljuvlig fyllning av vit choklad o lime. Så goda!! För Er som ännu inte provat att baka macroner skall inte vara rädda ;-) Är man bara noggrann o följer receptet noga är det ingen oro. Jag stryker myten om att det inte skulle gå att baka dån det regnar, men jag kan ha fel ;-) Misslyckades vid regn men lyckades vid ännu ett regnoväder.

Man kan inte stressa fram en Macron. O det som kan kännas lite likt adrenalin är att man inte vet förrens dag 2 om man har lyckats ;-) Jag har för vana att alltid använda rumsvarm äggvita, som står i rumstemperatur ett dygn.

Köpte denna gång mandelmjöl på Citygross.



 
Macroner
100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
200 gram florsocker 4-5 matskedar socker
Grön pastafärg eller annan färg som önskas
 
 
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt socker en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig. Tillsätt lite pastafärg o blanda så att äggvitan är jämn i färgen.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund liten tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Spritsa en klick likt en femkrona, så brukar det bli lagom. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.


Vit chokladsmörkräm med lime
215 g smör
270 g florsocker
170 g vit choklad
Rivet skal av 1 lime, saft saften av halva

Smält chokladen, låt den svalna. Vispa smör och florsocker pösigt, tillsätt cesten/skal av lime samt saften.
Vispa slät med elvisp.
 
Jag använder spritspåse o en rund liten tyll att fylla med. Lätt att bara spritsa en liten klick o sedan sätta i hop två o två.


måndag 9 juli 2012

Oreo cookies med chocolate frudge frosting

Go kväll!!
 
Har haft en bra dag med massa pyssel. Hm, mycket att fixa med innan man kan ta den stora vilan känns det som ;-) Vi skall ta med vår rara (!) Kiwi kanin på bilresa o litet äventyr, så bur skulle fixas o en massa godis till henne så att hon tycker att det är kul ;-) För visst är väl kaniner verkliga bildjur? Barnen har i dag firat Kiwis första födelsedag, klart hon fick tårta.
 
I helgen hade jag fixat Oreo cookies, de är mumma. Jag valde att baka många av mina favoriter till helgens projekt, så många av recepten som kommer framöver kommer Ni att känna igen. Dock gott betyg att de dyker upp igen.
 


 
Oreo cookies

ca 20 kakor

Ugn 175 grader, 8-10 minuter



1 1/2 dl socker

1 dl kakao

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

150 g rumsvarmt smör

1 ägg, lätt uppvispat


Blanda de torra ingredienserna o rör sedan ner smöret (man kan med fördel använda flytande smör). Blanda till sist i ägget. Gör ca 40 runda bollar o platta till dem lite, rulla först till rulle o skär i lagom stora bitar som du rullar. Jag valde i stället att klavla ut degen till några millimeters tjocklek o måtta ut runda kakor. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt kakorna svalna.



Chokladfudge frosting
100 gram mörk choklad
150 gram smör
2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljextrakt

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.

 
 
 Jag förvarade mina Oreos i kylen, men tag fram en stund före servering så att det blir rumsvarma. Jag provade även att frysa in ett par , med fyllning - får återkomma till hur det fungerade.

Ha en skön kväll alla, så ses vi snart igen.

Stor kram

söndag 8 juli 2012

Mitt stora äventyr, min utmaning o mitt café!

Så har kvällen kommit för att summera det som hänt de senaste dagarna!

Vill börja med att berätta att Alla recept kommer att dyka upp på bloggen framöver!

Jag är lycklig, jag är stolt o jag är lite trött ;-)
Det var i fredags invigning för mitt Stora projekt, mitt lilla Sommarcafé som på prov skulle öppnas på Bashults gård. Vi har under helgen provat på hur en verksamhet kan se ut på denna fina hästgård. Det är otroligt mycket jobb, ett starkt engagemang från alla såsom familj o vänner (o mig själv så klart). Det har vid sidan av mitt "normala" arbete krävts väldigt mycket, just därför är jag stolt.
 Jag har fått så mycket positiv respons - o det är för att jag vet att De som känner mig vet att jag någonstans kommer att hamna där jag passar allra mest. Mina nära vänner önskar mig alla lycka o blir verkligt glada för min skull - sånt känner man!
Jag drömmer om att få skapa fritt, jag drömmer om att bli upptäckt - jag drömmer om recept ;-)

Jag fick ett sms strax innan premiären: Du är modig! Ja, jag får känna mig modig o faktiskt lite galen ;-)

Jag har haft det fulla ansvaret för detta projekt, men som sagt med många inblandade både på Bashult o allra främst av min familj. Tänk vilken lycka att få "tokbaka" en hel vecka - men utan support o hjälp från familjen hade det aldrig fungerat. Jag är så tacksam för allt det "The Erik" hjälpt mig med under veckorna som gått. Jo, han blev kaffeansvarig o flög omkring bland gästerna o serverade kaffe. Linda: du bör nog ställa in Cuppisarna i kylen så att de inte blir för mjuka ;-) Det blev en hel del att flytta fram o ställa tillbaks i kylen, då jag var rädd för att det skulle bli ledsna bakverk. På lördagen tog barnen på sig sina fina förkläden o hjälpte till. Mamma; vad kan jag göra åt dig??


Hur var det då??
På invigningen dök första gästerna upp strax före "öppning", onej jag är strax klar, vänta lite. Det blev under kvällen invigning av Politikern Mats Green, det blev oj i lokalen o det blev bara så bra! Ett jämt flöde av gäster under kvällen (trots spöregn), men lagom mycket cafégäster - jag kunde ägna mig liten stund o bara njuta av sällskapet!! Stort besök av tidningen JP, får väl se hur det slutar ;-)

På hemvägen frågade barnen om vilket besök som gjorde mig gladast. Vet Ni, jag är så rörd nästan till tårar över att Alla vänner kommer o stöttar, att de kommer för min skull. Det är kärlek!!

Tack Fina Imme o Hanna!! Det värmde mer än Ni kan ana!!

Efter hemkomst på fredagskvällen var det bara att börja om...baka, baka liten kaka.

Även lördagen blev väldigt lyckad!! Blev lite orolig när klockan gick utan att någon kom, men vips så var De där ;-) Häftigaste upplevelsen får väl vara när det dök upp gäster som jag inte kände igen ;-) Även på lördagen många fina vänner som kom!!

Jag kan ägna massvis av rader, bara för att visa min kärlek o lycka...men nu lite bilder!


 Hohoo, jag fick ha förkläde ;-)


Min Bianca o svärmor, Tack!!!



 Maiken njuter av all choklad ;-) Hon vet vad en riktig muffins är !

Mm!!
Dessa blev Favossarna ...
Chokladcuppis med vaniljfrosting

 Chokladcuppis med vit chokladfrosting

 I bakgrunden vaniljcuppis med fudge frosting. Främst i bild lemoncurd grottor.


 Oreocookies med chokladfrosting

Choklad- o chilikakor samt ingefärskakor

 Polkakakor

 Rabarbergrottorna med mandel var väldigt omtyckta




Nu är jag ledsen för att bilderna är lite si o så... det kom lite annat emellan ;-)

Nu välkomna den 28 juli till Bashult, då vi har öppet igen.
Hur det blir resterande sommar får vi återkomma till.

Återigen Stort Tack till Alla som är inblandade på ett eller annan vis!!


Stor kram o All lycka till Er!!