lördag 8 maj 2010

Fredag!!

Efter en tung vecka, är det nu äntligen fredag...igen! Barnens faster o farbror (känns som om farbror inte riktigt stämmer in på ålder, min svåger passar bättre...). Vi har grillat grillspett med baconinlindad kyckling, goa grönsaker o klyftpotatis med morötter. E gjorde en supergod sås!

Till efterrätt åt vi tryffeltårta - stod lite för kort stund i kylen så den var lite mjuk men god!! Känns verkligen att det är tryffel... Hm, måste ju testa att göra med hallontryffel eller vit choklad med lime...)





Vissa barn kladdar mer än andra ;-)


Favorittårta från boken Tårtor Med Maria Öhrn


Botten

200 gram chocolate chip cookies

75 gram smör


Chokladtryffel

125 gram smör

3 dl grädde

500 g mörk choklad

1/2 dl starkt kaffe


Klä botten påm springform 22 cm med plastfolie

Krossa kakorna fint o blanda med det smälta smöret. Tryck ut massan i formen o låt vila lite.


Smält smör till tryffeln i en kastrull o tillsätt grädden. Låt koka upp o tag sedan från plattan. Bryt ner chokladen o blanda tills allt smält. Tillsätt kaffet o rör tills du fått en blank o fin tryffel. Häll tryffeln över kexbottnen o låt svalna i rumstemperatur. När kakan svalnat ställ den i kylen i minst 4 timmar. Pudra kanterna med kakao o servera med vispad grädde.


Vi gjorde en jämförelse i dag... den choklad jag använt till tryffeln var IKEAs mörka choklad. Innehåller minst 60 % choklad o kostar 5 kronor/100 gram. Passar mig alldeles utmärkt då jag inte vill ha för mörk choklad!


Inga kommentarer: