Lite härligt småregn o snön smälter sakta...
Underbart med fredag! Gjorde Mumsiga Moussetårtor o tog med mig till jobbet.
Var dock lite frusna när vi tog fram dem till förmiddagsfikat - men desto Moussigare o härligt kletiga till eftermiddagskaffet ;-)
Vit Chokladmoussetårta med jordgubbar
1 st färdigköpt tårtbotten, en skiva
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
0,5 smör
2,5 dl vispgrädde
2 st äggulor
Jordgubbsmousse
300 g tinade jordgubbar
4 st gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
Tag fram form (springform eller tårtring)
Skär tårtbotten 0,5 cm mindre än formens storlek. Lägg den i formen.
Chokladmousse
Smält choklad o smör i vattenbad
Tag från värmen o rör ner en äggula i taget
Vispa grädden o blanda/vänd ner först lite med chokladblandningen, sedan resten av den vispade grädden
Häll chokladmoussen i formen över tårtbottnen, låt det rinna ner över kanten o plana till ytan
Frys i ca 30-60 min
Jordgubbsmousse
Mixa jordgubbar till puré
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5 min.
Koka upp vatten o socker o tag sedan från värmen
Lägg gelatinbladen som du kramat ur i sockerlösningen o låt det smälta helt. Låt svalna o blanda sedan med jordgubbspurén
Vispa grädden o vänd sedan snabbt ner i den kalla jordgubbsblandningen. Vänd ner med stora tag
Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen o frys sedan i minst 4 timmar- tag fram ca 30 min före servering
Recept från allt om mat
Vit chokladmoussetårta på mandelbotten
Detta är verkligen ett favvorecept!!
Tårtbotten
400 g mandelmassa
1 st apelsin
4 st ägg
4 msk kakao
smör till formen
Mousse
300 g vit choklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader
Riv mandelmassan på rivgärnets grova sida. Tvätta o torka aplesinen o riv av skalet - blanda med mandelmassan
Tillsätt ägg o sist kakao. Rör om väl. Smöra en springform o häll i smeten
Grädda i ca 20 min. Låt svalna i formen
När botten svalnat skär den så att den är o,5 cm mindre än formen (Springform/tårtring)
Gör moussen under tiden:
Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna lite o häll sedan i en större bunke
Tillsätt äggulor, ett i taget o rör ordentligt
Vispa grädden o blanda detta med chokladblandningen
Häll chokladsmeten över mandelbotten, se till att det rinner ner på sidorna av botten
Frys i några timmar. Tag fram 30 min före servering!!
Recept från recept.nu
Fick en söt present i dag som tack för tårta... Vilken Lycka!!
Tusen Tack Lena för uppmuntrande ord o fantastisk Present.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar