söndag 15 januari 2012

Kalas & Macroner med mörk choklad & päron

Söndagen inleds med snöfall, kalas o Macroner!!

Vi har en härligt slapp o mysig eftermiddag framför oss, laddar inför ny vecka o allt vad det innebär. Jag har bakat macroner med chokladfrosting med smak av Päron!! Chokladen har jag köpt på Willys o är med päron, såklart går det bra med annan valfri choklad eller med essens - men detta blev väldigt gott!!

Födelsedagsbarnet var nöjd!!




Grundrecept Macroner
100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
200 gram florsocker
4-5 matskedar socker
Pastafärg

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
Mörk Chokladfrosting med Päron
215 g smör
270 g florsocker
170 g mörk choklad med päron
1/2 tsk päronessense
Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt
chokladen och grädden i smörkrämen samt essens och vispa slät med elvisp.
Jag önskar ER en skön söndag o en bra start på veckan!!
Stora Kramen!!

2 kommentarer:

Sabina tårtgalen sa...

Jag har inte lyckats och baka maracons... De blir aldrig bra...typ smeten blir rinnig och mandel ser fuktig ut. har du något tips?

Linda sa...

Sabina: nu har jag haft ett par sämre omgångar med mina macroner - kanske har börjat slappna av o är inte riktigt lika noggrann - ja inte vet jag.
Noga är att inte blanda för mycket - då blir smeten för lös. Om du malen mandeln själv, kanske det är en god idé att göra det dagen innan så att den torkar till lite. Ge inte upp - det blir bra rätt som det är!! Lycka till!!