måndag 6 juni 2011

Lent med hetta o knaprigt experiment






Jag har pysslat lite med ett experiment som blev väldigt gott - enligt testpatrullen hemma ;-)


En liten smakportion till varje gäst o det känns lite extra lyxigt!!




Chutney med sin lilla extra styrka passar ljuvligt till den sammetslena chokladkrämen. Botten har jag grillat med ett vaniljsmör!










Sockerkaka


75 g smör


3 dl vetemjöl


2 tsk bakpulver


2 tsk vaniljsocker


3 ägg


2 dl strösocker


1 1/2 dl mjölk




Ugn 175 grader.


Smörj o bröa en form.


Smält smöret.


Blanda mjöl, bakpulver o vaniljsocker.


Vispa ägg o socker vitt o fluffigt med elvisp.


Sikta ner mjölbklandningen o äggsmeten pö om pö med mjölken o smöret.


Vispa i hop till en jämn smet med handvisp.


Häll smeten o formen o grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.


Känn med provsticka så att kakan är torr.


Vänd kakan upp o ner o låt svalna några minuter innan du lyfter av formen.






Jordgubbschutney
250 g jordgubbar
1 msk råsocker
2 msk riven färsk ingefära
1 1/2 st lime, saften
1 krm chilipulver
1 krm balsamico
1 krm vitvinsvinäger
1 msk mynta, hackad




Vit Chokladcreme
1 dl grädde
50 g Ögon vit choklad


Botten
6 st sockerkaka, skivor
25 g smör
1 tsk Ögon vanillinsocker

1.Chutney: Skiva jordgubbar och lägg dessa i en kastrull, tillsammans med riven ingefära, lime, råsocker, balsamico och vitvinsvinäger. Låt koka upp.

2.Tillsätt chilipulver, prova dig fram till önskad styrka. Tillsätt även den hackade myntan. Låt svalna.

3.Vit chokladcreme: Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål. Låt grädde koka upp och häll sedan över chokladen. Blanda tills all choklad har smält. Låt svalna och ställ i kylen ett par timmar, tills den kallnat helt.

4.Vispa upp chokladcremen med elvisp, till en fluffig och fin creme.

5.Botten: Smält smöret och blanda med vanillinsocker. Stansa ut en cirkel på varje sockerkaksskiva och lägg på en plåt. Pensla sockerkaksskivan med smörblandning och grilla mitt i ugnen på 175 grader, tills de fått fin färg. Låt svalna.

6.Montering: Lägg upp sockerkakscirklarna på varsin tallrik. Fyll chokladcremen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut en stor fin klick/prick på varje sockerkaksskiva. Ringla jordgubbschutney över och servera!!

Inga kommentarer: