onsdag 13 april 2011

Påsk, tradition & Makroner







Jag har en liten tradition...Vet inte om någon på jobbet märkt att det är så, men jag fortsätter så gärna! Jag brukar baka påskfika o denna gång blev det glada makroner. De gröna är fyllda med vit choklad o limeganache o de gula är fyllda med passionsfruktstryffel.








Fylld med vit choklad o limeganache















Fylld med passionsfruktstryffel











Tips o Trix:




Jag gjorde blommor i flowerpaste (lättare än sockermassa/sugarpaste att jobba med o fördelen är att du kan kavla fp mycket tunnare o på så sätt få tunnare o mer naturtrogna blommor. Fp finns att köpa i nätbutiker ex Kakburken o Tårtdecor).






Jag klistrade fast mina blommor med lite ätbart lim!




De små kycklingarna är gjorda i modelleringspasta. En väldigt smidig pasta som är utmärkt att modellera figurer eller fösrlagsvis kycklingar i. Pastan torkar på ytan, men behåller kärnan/mitten lite mjukare.




Jag använder alltid pastafärger när jag färgar, även dessa finns i nätbutikerna o färgen är väldigt dryg så det behövs enbart lite. Jag använder alltid tandpetare o färgar efterhand med så stark färg jag vill ha!!


Grundrecept Macroner






100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)



110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie



200 gram florsocker



4-5 matskedar socker



Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker








1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.




2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.




3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.




4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.




5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.





Vit chokladganache med lime!




1 dl vispgrädde




300 g vit choklad, hackad




Rivet skal från 1 lime




Saft från 1 lime





Koka upp grädde o häll över den hackade chokladen. Blanda ner limeskal o saft från lime. Blanda samman tills allt smält samman. Låt svalna o ställ sedan i kylen ett par timmar.




Tag fram skålen med ganache o vispa upp med elvisp till en fluffig massa. Jag märkte att smeten ville stelna ganska fort, så jag vispade ner lite grädde o den blev lagom fast i konsistensen. Spritsa meds spritspåse o tyll på dina macroner o sätt ihop dem två o två!! Förvara i kyl o låt dem gärna stå i kylen ett dygn - de blir så mkt godare då!







Passionsfruktstryffel
ca 30 st

25g smör
1/2 dl vispgrädde
2 st passionsfrukter
200g vit choklad
kokos

1.Smält smör och vispgrädde i en kastrull. Hacka under tiden chokladen i mindre bitar.

2.Dela passionsfrukterna och skrapa ut innehållet.( Jag valde att bara ta med saften från passionsfrukten, silade bort kärnor) och blanda i den i gräddblandningen. Rör om väl.
3. Rör ner chokladen och låt allt smälta samman. Häll upp chokladen i en skål och låt svalna.
4. När chokladen svalnat i kylen, tag fram tryffel o vispa upp med elvisp. Klart att spritsa på dina makroner.

Recept på passionstryffel kommer från Emmaskök.se
























måndag 11 april 2011

Citronmousse




För ett tag sedan gjorde jag en smarrig bakelse (med en Massa motgångar blev de klara o goda, men inte vackrast i världen...) Men jag bjuder gärna på ett väldigt gott recept på citronmousse!


Gott att ha som fyllning i tårta eller varför inte bara serverat i ett fint glas tillsammans med färska hallon!!



Citronmousse


Saft av 3 citroner

150 g strösocker

2 1/2 dl vatten

3 gelatinblad

3 dl vispgrädde


Koka upp citronsaft med socker o vatten tills sockret har löst sig. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, krama efter 5 min ur bladen o vispa ner dem i den varma citronlagen. Ställ ner kastrullen i iskallt vatten o vispa med jämna mellanrum tills citronblandningen är helt kall. Vispa grädde o vänd ner i citronblandningen. Häll upp i portionsformar eller en stor om man vill.

Låt stå i kylen minst 4 timmar före servering.


Bilden kommer från mitt underbara citrusträd!!

söndag 10 april 2011

Gudomlig Frosting & Smarrig Muffins!!





Mmm, gillade verkligen kardemummamuffinsen jag gjorde häromdagen. Här kommer de nu med en annan frosting. Denna frosting av Mocha Spread med bitar av små kaffebönor från Lidl, gjorde sig verkligen o cuppisarna blev Mer än bara Mumma!!



Jag hade lite svårt att välja dekoration i dag, men lillasyster här hemma hjälpte gärna till o då blev de lite olika varianter!!


Smått runt strössel...




Med små chokladflisor...

Med mini-nonstop...


Kardemummamuffins

14 st



75 gram smör

3 st ägg

2 dl socker

2 tsk nystött kardemumma

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk


Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.

3. Vispa äggen och sockret vitt och poröst.

4. Tillsätt den nystötta kardemumman. Sikta därefter ner vetemjölet och bakpulvret varvat med att mjölken hälls ner. Rör om varsamt.

5. Tillsätt sist det ljumma matfettet och rör försiktigt smeten slät.

6. Skeda upp smeten i formarna så att det blir fyllda till 3/4. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.




Nutella/Mocha spread-frosting

3 msk Nutella/mocha spread med bitar av kaffe

200 g Mjukt smör

3,5 dl Choklad florsocker

1 tsk Mjölk


Bland smör och florsocker krämigt. Rör ihop Nutella med lite mjölk och blanda i smörkrämen. Recept på Nutellafrosting kommer från sockertussen sockertussen.blogspot.com


Skön söndag alla o en bra vecka!!

fredag 8 april 2011

Tjejmys, Kardemummamuffins o Lycka!




Lite baksugen i dag... Kände ett stort behov av kardemumma o bestämde mig för att baka kardemummamuffins. Jättegoda blev de o mandelströsslet uppe på skulle jag lätt kunna leva på ett tag!!!!



Kardemummamuffins


14 st


75 gram smör


3 st ägg


2 dl socker


2 tsk nystött kardemumma


4 dl vetemjöl


2 tsk bakpulver


1 dl mjölk




Mandelströssel till garnering


grovhackad mandel


nystött kardemumma



Råsocker strö




Sätt ugnen på 200 grader.


2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.


3. Vispa äggen och sockret vitt och poröst.


4. Tillsätt den nystötta kardemumman. Sikta därefter ner vetemjölet och bakpulvret varvat med att mjölken hälls ner. Rör om varsamt.


5. Tillsätt sist det ljumma matfettet och rör försiktigt smeten slät.


6. Skeda upp smeten i formarna så att det blir fyllda till 3/4.




Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.



Recept från koka i hop, men med lite ändringar;-)





Att göra Mandelströssel:


En näve hackad sötmandel


Råsocker strö


några nypor malen kardemumma


Hacka sötmandel o värm i torr stekpanna tillsammans med lite råsocker strö samt lite kardemumma. Låt socker smälta lite, rör noga hela tiden så att mandlarna inte bränns. Låt svalna o gör under tiden smörkrämen.





Smörkräm med rörsocker:


115 g mjukt smör


150 g florsocker av rörsocker (Dansukker)


100 g florsocker


2 tsk kokande vatten


Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Vispa ner vatten o blanda tills frostingen/smörkrämen är slät, mjuk o fin!




Spritsa dina muffins med smörkrämen o smula mandelströssel uppepå!!






Trevlig fredag o skön helg till Er alla!!




KRAM

torsdag 7 april 2011

Tack Alla Fina!!


Jag vill Tacka Alla Ni Fina som tittar in o lämnar söta kommentarer!! Jag blir väldigt lycklig o inspirerad att fortsätta med mina projekt!!


Utan ER hade det varit tomt...



Lyckan ligger inte i det vi äger, utan i det vi skapar!!


Stora Kramen!!



onsdag 6 april 2011

Vit Tobleronetryffel!!

Jag har gjort tryffel med Vit Toblerone!!


Jag vet att jag skrivit om tryfflar förut, men det är ju så enkelt o smidigt att rulla i hop lite tryfflar o de blir väldigt uppskattade!! Fram för fler tryfflar!!


Dessa blev goda, nästa gång är det den mörka tobleronens tur ;-)

Rullade i florsocker...
... i rostad kokos

... i rosa flor med jordgubbssmak



Vit tobleronetryffel

200 gram vit toblerone

1 dl grädde




Rostade kokosflingor


O


Florsocker jordgubb



Hacka chokladen i mindre bitar

Koka upp grädden

Häll grädden över chokladen o låt allt smälta samman

Låt smeten svalna för att sedan stå i kylen tills den har stelnat o är helt kall. Jag låter min stå under natten.

Rulla små kulor av smeten med hjälp av en tesked o dina handflator.... Rulla dem i avsvalnad rostad kokos (rosta i stekpanna o låt svalna)

Jag rullade några i florsocker jordgubb o de blev lite sött rosa ;-)




Förvara i kylen, men låt gärna stå en stund i rumstemperatur före servering!!



Rulla, rulla.....

söndag 3 april 2011

Hipp Hipp Hurra!!



Min fina vän Anna har fyllt år o jag ville fira lite... Åkte ut med ett litet hus med cuppisar!!




ca 15-16 normalstora cupcakes

100 g smör

3/4 dl mjölk

1 1/2 dl rörsocker

2 ägg

1 tsk bakpulver

2 msk marsanpulver

2 1/2 dl mjöl ca

1 dl mjölkchokladknappar från Odense


Sätt ugn på 225 grader Smält smör i kastrull o häll i mjölken, låt bli varmt med låt inte koka Vispa ägg o socker lätt Blanda mjöl med bakpulver, marsanpulver o tillsätt detta sedan växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten Häll upp i muffinsformar o grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter




Osså den absolut godaste frostingen man kan tänka sig!!



Chokladfudge frosting


100 gram mörk choklad


150 gram smör 2 dl florsocker


1/2 dl kakao


1 tsk vaniljextrakt





Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.



Jag har dekorerat med princesskronor såklart!! Kronorna är gjorda av flowerpaste som jag färgat gula penslade med glitterpulver!!



Det fina huset har jag köpt på Lagerhaus!! Bara älskar dem!!