måndag 5 september 2011

Bröllopsdag!!


I dag firar jag o min finaste Erik Bröllopsdag!! Tänk, tänk om man fick uppleva den underbara dagen en gång till  (med Erik såklart) ;-)

Jag brukar rulla tryfflar som tradition (ja, så många gånger har det ju inte firats ännu - bara två) men att bjuda på tryfflar tycker jag är trevligt. Men, denna tårta var planerad att bli min bröllopstårta. Jag är idag glad att Vi istället beställde tårtor - då jag hade varit alldeles för nervös, som person väldigt kritisk så det hade blivit jobbigt att rulla fram egna tårtor den dagen!

Då planeringen var i full gång provbakade jag denna tårta många gånger o mina arbetskamrater åt villigt vid varje försök!! Så, därför blev det just denna Vita chokladtårta på mandelbotten med apelsin som fick följa med till jobbet. Den är omtyckt o Alla vill ha den igen o igen ;-) Absolut godaste tårtan får den kanske heta!!


...att fota en vit tårta, tidigt på morgonen är svårt...


Tårtbotten:
400 g mandelmassa
1 st apelsin
4 msk kakao
4 ägg

smör till formen

Mousse:
300 g vit blockchoklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde

Till garnering:
50 g vit blockchoklad
Skalet från en apelsin


Beräknas för ca 10-12 personer.1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Tvätta och torka apelsinen och riv av skalet på den fina sidan av rivjärnet. Blanda ihop mandelmassan och apelsinskalet.

2. Tillsätt äggen och sist kakaon. Rör om väl. Smörj en form med löstagbar botten och häll i smeten. Bred ut smeten ordentligt i kanterna. Grädda kakan i cirka 20 minuter. Ta sedan ut den och låt svalna i formen.

3. Gör moussen under tiden: Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.

4. Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen. Häll chokladsmeten över mandelmassebotten och frys några timmar.
Jag väljer allt som oftast att "gömma" min botten: När botten har svalnat skär den lite mindre än botten på din springform (jag använder mousse-ring). Häll sedan moussen på botten o se till att den rinner ner kring kanterna!

5 Gör till sist garneringen: Smält den vita blockchokladen i ett vattenbad. Häll ut den smälta chokladen på ett bakplåtspapper, låt svalna i kylen. tag fram o låt chokladen bli rumsvarm. Hyvla med en osthycel, så att du får flagor o rullar av choklad.
Riv det fina skalet på en apelsin, riv fint. Man kan hacka cesten så att det blir smått med en kniv om man vill. Sprid ut apelsincesten på ett bakplåtspapper o låt torka i rumstemperatur under ett dygn.

Vid servering: Strö över den hyvlade chokladen o strö sist över apelsincesten på!!
Ta ut tårtan cirka 30 minuter före servering.


Ha en alldeles underbar kväll, det skall jag ha!!

KRAMEN


1 kommentar:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Åh, stort grattis på bröllopsdagen! Tårtan låter fantastisk, men jag förstår att du inte ville stå och baka sådana när du gifte dig, en sådan nervös dag skulle jag knappt kunna få på mig klänningen ;) ÄLSKAR tårtor med vit mousse, det är SÅ gott =D