onsdag 22 februari 2012

Petit Choux, platt eller dubbel ??

Som Ni förstår gjorde jag i går ett försök att göra Petit Choux - men resultatet blev ju inte så
där fluffigt o pösigt som man skulle vilja önska. Men vad gör väl det?? Jag testade att lägga i hop två stycken (då de blev för platta för att skära av toppen). Mm, jag tyckte att det med mandelmassa (enl recept) blev supergott!! O faktiskt lite roligt o annorlunda ;-) Nytänk!!




Petits choux-smet:
2 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.5 tsk socker
75 g smör
1.5 dl mjöl
4 st ägg

Gör så här:
1 Värm ugnen till 200 grader.

2 Värm upp mjölk, salt, socker och smör i en kastrull.
3 Rör bestämt ner mjölet och rör kraftigt över medelvärme tills en smidig degboll skapats.

4 Tag av från värmen och låt svalna något. Rör ner äggen i omgångar till en
slät smet.

5 Spritsa eller klicka ut cirka 1,5 msk smet per bakelse på bakplåtspapper på
en ugnsplåt.

6 Sätt in plåten i ugnen. När bakverken rest sig och börjat få färg kan man öppna försiktigt på ugnsluckan och släppa ut ånga. Grädda sedan ytterligare 15–20 minuter.
7 Låt svalna på galler.

8 Servering: Skär av toppen på petitchoubakelsen. Eller gör som jag: jag lade i hop två stycken o lade sylt emellan. Några fick mandelmassa (fyllning till semla) emellan sig - tokgott!!

Recept från allt om mat, där receptet är med fylld glass o chokladsås!!

2 kommentarer:

Veropenn sa...

ja men se bara det funkade ju så här oxå:)
//V

Veropenn sa...

Joho det va jag igen. nytt försök är gjort. längre gräddning o mindre storlek gjorde susen. inte perfekta men ätliga o delbara:)
//v