tisdag 1 maj 2012

Valborg & mintchokladtårta

Så var nu Valborgsmässoafton här med trevligt besök, god mat o smarrig efterrätt!!
Nu hoppas vi att det härliga vårvädret stannar o förgyller våra dagar fram tills sommaren tar över, eller hur?!
För att dekorera denna tårta behövs det After Eight, passa på att köpa den stora paketen på 400g så räcker det!!




Jag vet att Bara en kaka till har gjort lite ändringar i receptet o de kör jag oxå på ;-) Jag gjorde enl nedan recept!

Mintchokladtårta
12 bitar
200 g smör
100 g choklad
100 g After Eight-choklad
4 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl mjöl
1 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
knappt 1 tsk flingsalt

Glasyr
50 g smör
100 g After Eight-choklad
4-5 droppar pepparmintsolja
0,5 dl vispgrädde

Tillbehör
nyvispad grädde att servera med
färska myntablad att garnera med
15-50 st After Eight-bitar/plattor

Smält 200 g smör. Hacka 100 g choklad och 100 g After Eight-choklad o blanda detta med det smälta smöret. Låt svalna lite grann.
Blanda ihop ägg, socker och vaniljsocker. Vispa bara i ca 5 sekunder tills det har blandat sig, inte mer. Rör ner mjöl blandat med bakpulver, salt och kakao.

Häll smeten i en bakplåtpappersklädd form/springform med löstagbara kanter. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös och gungig i mitten när du tar ut den, men den får finfin konsistens i kylen under natten sedan.
Glasyren breds på tårtan när kakan svalnat över natten.
 Till glasyren smälts smöret och de övriga ingredienserna rörs ner till en jämn smet, som sedan bres ut över kakan i ett fint lager. Ställ tårtan åter i kylen tills glasyren stelnat.

Servera kakan med nyvispad grädde,  ev myntablad och After Eight-plattor. Jag valde en sockerros...

Tips: Om du skär upp bitar och serverar på tallrik - tryck fast en platta som "rygg" på varje bit. Ställer du fram tårtan på bordet - tryck fast plattorna hela vägen runt om kakan.

Hos Bara en kaka till Hittar du receptet. Kika in på hennes mysiga blogg!!

Hoppas ni får en skön ledig dag!!


Kramen




Härlig Vår på Er & Kram

1 kommentar:

Kerstin Thorwalls sa...

Kan varmt rekommenderas!! Sagolikt god :-)