tisdag 10 juli 2012

God morgon o Macroner med vit choklad & lime

I dag hoppas vi på sol o värme eller hur? Jag har ju bara två veckors semester nu, så jag känner mig lite stressad men har bestämt mig för att släppa det! Det blir som det blir o viktigast just nu känns vila i hop med familjen.

Morgonens inlägg bjuder på Macroner med ljuvlig fyllning av vit choklad o lime. Så goda!! För Er som ännu inte provat att baka macroner skall inte vara rädda ;-) Är man bara noggrann o följer receptet noga är det ingen oro. Jag stryker myten om att det inte skulle gå att baka dån det regnar, men jag kan ha fel ;-) Misslyckades vid regn men lyckades vid ännu ett regnoväder.

Man kan inte stressa fram en Macron. O det som kan kännas lite likt adrenalin är att man inte vet förrens dag 2 om man har lyckats ;-) Jag har för vana att alltid använda rumsvarm äggvita, som står i rumstemperatur ett dygn.

Köpte denna gång mandelmjöl på Citygross. 
Macroner
100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
200 gram florsocker 4-5 matskedar socker
Grön pastafärg eller annan färg som önskas
 
 
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt socker en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig. Tillsätt lite pastafärg o blanda så att äggvitan är jämn i färgen.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund liten tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Spritsa en klick likt en femkrona, så brukar det bli lagom. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.


Vit chokladsmörkräm med lime
215 g smör
270 g florsocker
170 g vit choklad
Rivet skal av 1 lime, saft saften av halva

Smält chokladen, låt den svalna. Vispa smör och florsocker pösigt, tillsätt cesten/skal av lime samt saften.
Vispa slät med elvisp.
 
Jag använder spritspåse o en rund liten tyll att fylla med. Lätt att bara spritsa en liten klick o sedan sätta i hop två o två.


2 kommentarer:

KalasMums sa...

Låter supergoda! Jag har har aldrig gjort macroner men har många gånger funderat på att det. Kanske jag ska testa att göra en sats och testa ditt recept för det lätt väldigt smarrigt.

Anonym sa...

De ser underbart gott och fint ut! Jag har varit alldeles för feg för att prova men nu blev jag riktigt sugen på att göra de! Ska nog försöka mig på ditt recept till dotterns kalas i helgen :P
/Josephine