söndag 24 oktober 2010

Maiken 5 år, snart...

Ja i dag har firandet för Maiken börjat. Underbara Lilla typpa som plötsligt blivit så stor!
Det bli så klart firande hela veckan...

Chokladmoussetårta med pannacotta
Ljuvlig!!

Cakeballs o sockerblomma


Chokladmoussetårta med pannacotta
Ett ganska stort projekt, men väl värt all tid o disk av bunkar...


Chokladbotten

2 ägg
3 1/2 dl socker
1.8 dl mjöl
5 msk kakao
1 1/2 krm salt
125 g smält smör
Sätt ugnen pån 175 grader. Smörj o mjöla en form med löstagbar kant. Vispa ägg o socker pösigt. Blanda ner de torra ingredienserna o till sist smöret. Häll smeten formen o grädda ca 30-35 min. Låt svalna.

Pannacotta på vit choklad
5 dl grädde
50 g socker
1/2 vaniljstång
3 gelatinblad
200 g vit choklad
Blötlägg gelatinen i kallt vatten- Koka upp grädde, socker o vaniljstång, låt sedan stå o dra vid sidan av spisen i ca 10 min. Koka återigen upp grädden o blanda ner den hackade chokladen o låt de urkramade gelatinbladet smälta. Mixa slätt. Fyll pannacottan i en rund form som är mindre i diameter än chokladbottnen. Ställ i frysen, så att den stelnar o bloir som en "puck". Gör moussen under tiden.

Chokladmousse
300 g mörk choklad
6 ägg-gulor
6 ägg-vitor
3/4 dl socker
1 1/2 tsk citronsaft
7 1/2 lättvispad grädde
Smält chokladen till 55 grader. Vispa äggvita, citronsaft o socker till en toppig maräng. Vispa ner ägg-gulorna ett i taget i den smälta chokladen. Blanda ner grädden, lite i taget - här kan man behöva vispa lite för att undvika klumpar. Vänd därefter ner marängen o blanda med slickepott försiktigt till en slät mousse. Tag bort kanten runt chokladbotten o diska den, ställ sedan tillbaks den runt kakan (jag skär botten lite mindre än formen så att moussen även täcker på utsidan). Häll nu på hälften av moussen o skaka lite på formen så att fyllningen lägger sig ordentligt. Tag ur pannacottan ur frysen (värm med lite varmt vatten på utsidan av formen så lossnar den bättre). Placera "pucken" mitt på moussen o häll sedan över resterande av moussen. Ställ i frys eller kyl. Jag frös min under natten, ställde sedan i kylen serverigdagen o sedan i rumstemp nån timme innan ätdags.
Den var fantastikst god! Mäktig... Vi var 10 som firade i dag men halva tårtan blev över ;-)

Cakeballs
Tog en bit chokladkaka o smulade sönder den fint. Blandade ner rumsvarm nutella o formade till bollar som jag rullade i kristallströssel...
Makroner med citronsmörkräm


Grundrecept Macroner-100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-200 gram florsocker
-4-5 matskedar socker
-Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
Citronsmörkräm
50 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Saft av cotron efter önskemål
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör samman samtliga ingredienser. Vispa fluffigt med elvisp!

torsdag 21 oktober 2010

Muffins, fuffins eller cupcake...


Ja det finns verkligen många kära namn på den underbara lilla... För mig är cupcake en lite tyngre muffins med en god fyllning eller frosting på. En muffins känns lättare i konsistensen. Faktiskt gjorde man väl muffinsarna förr i tiden (!) på vanlig sockerkakssmet...

Fuffins är ju lillasyster Maikens egna ord på mina små fyllda pappersformar. En fuffins kan varieras i all oändlighet o man kan servera den både med eller utan frosting.

Jag har ett par favvorecept på dessa små muffinsar, cupcakes o fuffinsar. Ett par grundrecept som jag tycker alltid passar bra, både med eller utan fyllning eller frosting:


Till 16-19 muffins

100 g mörk choklad
50 g smör
1 3/4 dl mjölk 2 ägg
1 1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 krm salt


Ugn 175 grader

Grovhacka choklad, smält smör o blanda ner choklad o mjölk

Vispa ägg o socker + vaniljsocker fluffigt

Blanda mjöl, bakpulver, kakao o salt. Vänd ner choklad- o mjölblandningen i äggsmeten


Jag blandade i dag även i större bitar av hackad choklad... (Till Maikens stora förtjusning som älskar chokladfuffins med hård choklad i...)

Fyll pappersformar med 3/4

Grädda mitt i ugnen i ca 14 min

Choklad fudge frosting

100 gram mörk choklad
150 gram smör
2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljextrakt

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.

Kokosmusslor



Tänk vad mycket nya trender det kommer hela tiden! Jag tycker att det är jätteroligt o det finns massor som jag vill prova - Men ibland känns det extra roligt o faktiskt lite viktigt att hålla kvar i det gamla. Jag tänker på dessa små formar som både farmor o mormor gjorde o fyllde med en massa gott!


Jag vill gärna kalla det musslor...

Ingredienser:
1 dl socker

200 g smör

½ ägg

1 dl kokosflingor

5 dl vetemjöl

Blanda rumsvarmt smör och socker och tillsätt ägget. Rör ner mjöl och kokos och tryck sedan ut smeten i formarna, (jag penslade lite smältvsmör i formarna). Grädda i 200 grader i 8-12 minuter. Låt dem gärna få lite färg.Låt svalna och ta försiktigt loss kakorna från formarna. Ett bra trix kan vara att knacka lite på undersidan av formen när de svalnat... Degen räckte till 20 st formar o de skall jag fylla med något gott!!

.

söndag 17 oktober 2010

Kolasnitt

Mm, härliga kolakaka - doftar underbart här hemma. Knappt hade bulldoften från igår lagt sig...
Underbart höstväåder i dag, men man blir lycklig av att vara inne o baka oxå!!
Trevlig söndag!!
Kolasnittar
200 g normalsaltat rumsvarmt smör
1 3/4 dl socker
2 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
ca 1 dl sesamfrö
Blanda samman smör o de två olika sockersorterna till jämn smet. Tillsätt övriga ingredienser o blanda till en deg. Tag upp på bakbordet o blanda i hop ordentligt. Dela degen i 6 lika stora delar o rulla dem till rullar lika långa som plåten. Lägg 3 rullar på varje plåt. Tryck till rullarna lite o lägg sedan sesamfrön uppepå. Tryck gärna fast fröna lite...
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 min



Trixet med knapriga o goda kolakakor är att alltid ha dem lite "för länge" i ugnen. Dessa hade jag inne ca 14 min. Man märker när de böprjar sjunka i hop lite o krackelera - då är de klara!!

lördag 16 oktober 2010

Bullar i mängd ;-)

Jo, började dagen med att baka bullar i massor, vetelängd o nutellabollar. Ja, lite muffins med!!
Dags att fylla frysen inför kommande kalas.
Nu är det lördagskväll o jag är klar för i dag!!
Underbara deg!!



Muffins, 16 normalstora

50 g smör

3 ägg

2 dl strösocker. Jag använde råsocker

1 dl mjölk

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver



Sätt ugnen på 225 grader

Smält smör.Vispa ägg o smör pösigt.

Blanda ,mjöl o bakpulver o rör ner i äggsmeten.

Tillsätt ev fyllning. Jag tog stora hackade bitar av mörk o ljus choklad.

Klicka ut smeten till 3/4 i pappersformar, som står i din muffinsplåt.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Låt svalna på galler.


Nutellabollar



Grundrecept på vetebullar
50 g jäst
125 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker
Ca 850 g (14–15 dl)vetemjöl
Uppvispat ägg + pärlsocker eller mandelspån till garnering

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och socker och nästan allt mjöl men spar lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Skär degen i två delar och kavla till en ½ cm tjock platta. Fyll med något av förslagen nedan, rulla ihop och skär varje rulle till 24 bitar som läggs i bullformar. Jäs under bakduk 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö gärna över pärlsocker eller mandelspån.
Grädda bullarna 8–10 min i 250°C.
Klippt längd: Sätt ugnen på 200ºC. Klipp djupa jack i rullen och lägg flikarna åt vardera hållet. Jag lägger min vetekrans i smord springform. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda längderna mitt i ugnen, ca 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Choklad- och hasselnötsfyllning
Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk
socker, 50 g hackad mörk blockchoklad, 50 g hackade hasselnötter.

Mandelmassa- och apelsinfyllning Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen. Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin. Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över.

Nutellafyllning Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen


Mina nutellabollar gjorde jag enligt grundrecept o kavlade sedan ut stor platta. Sporra eller skär ut fyrkanter o lägg en klick rumsvarm nutella mitt på fyrkanten. Knip i hop hörnen o lägg sedan skarven neråt. Grädda enligt grundrecept i ca 8 min.

Mängdperson...

Har kommit på att jag är en mängdperson, har jag väl påbörjat något så öser jag på till hundra. Här gäller det att göra så många mössor som möjligt, tills jag kommer på något nytt att göra. Men underbart roligt är det i alla fall o nu har 3 stycken till blivit till.

Virkat med cottin-ice o virknål 8

fredag 15 oktober 2010

Att fylla min tårta!

Jag har ett absolut favvorecept på tårtfyllning. Väldigt enkelt o smidigt, kan varieras i oändlighet!
Värm 2.5 dl grädde men låt inte koka!! Tag från värmen.
Häll grädden över ca 100 g valfri choklad (beroende på hur mkt smak du vill ha).
Låt svalna i rumstemperatur o ställ sedan i kylen helst över natten. Viktigt att blandningen är helt kyld annars kommer den att skära sig när du vispar.
Vispa blandningen fluffig med elvisp o fyll din tårta!
Funkar super med toblerone o med after eight, vilket har blivit riktiga favvoriter!!