söndag 24 oktober 2010

Maiken 5 år, snart...

Ja i dag har firandet för Maiken börjat. Underbara Lilla typpa som plötsligt blivit så stor!
Det bli så klart firande hela veckan...

Chokladmoussetårta med pannacotta
Ljuvlig!!

Cakeballs o sockerblomma


Chokladmoussetårta med pannacotta
Ett ganska stort projekt, men väl värt all tid o disk av bunkar...


Chokladbotten

2 ägg
3 1/2 dl socker
1.8 dl mjöl
5 msk kakao
1 1/2 krm salt
125 g smält smör
Sätt ugnen pån 175 grader. Smörj o mjöla en form med löstagbar kant. Vispa ägg o socker pösigt. Blanda ner de torra ingredienserna o till sist smöret. Häll smeten formen o grädda ca 30-35 min. Låt svalna.

Pannacotta på vit choklad
5 dl grädde
50 g socker
1/2 vaniljstång
3 gelatinblad
200 g vit choklad
Blötlägg gelatinen i kallt vatten- Koka upp grädde, socker o vaniljstång, låt sedan stå o dra vid sidan av spisen i ca 10 min. Koka återigen upp grädden o blanda ner den hackade chokladen o låt de urkramade gelatinbladet smälta. Mixa slätt. Fyll pannacottan i en rund form som är mindre i diameter än chokladbottnen. Ställ i frysen, så att den stelnar o bloir som en "puck". Gör moussen under tiden.

Chokladmousse
300 g mörk choklad
6 ägg-gulor
6 ägg-vitor
3/4 dl socker
1 1/2 tsk citronsaft
7 1/2 lättvispad grädde
Smält chokladen till 55 grader. Vispa äggvita, citronsaft o socker till en toppig maräng. Vispa ner ägg-gulorna ett i taget i den smälta chokladen. Blanda ner grädden, lite i taget - här kan man behöva vispa lite för att undvika klumpar. Vänd därefter ner marängen o blanda med slickepott försiktigt till en slät mousse. Tag bort kanten runt chokladbotten o diska den, ställ sedan tillbaks den runt kakan (jag skär botten lite mindre än formen så att moussen även täcker på utsidan). Häll nu på hälften av moussen o skaka lite på formen så att fyllningen lägger sig ordentligt. Tag ur pannacottan ur frysen (värm med lite varmt vatten på utsidan av formen så lossnar den bättre). Placera "pucken" mitt på moussen o häll sedan över resterande av moussen. Ställ i frys eller kyl. Jag frös min under natten, ställde sedan i kylen serverigdagen o sedan i rumstemp nån timme innan ätdags.
Den var fantastikst god! Mäktig... Vi var 10 som firade i dag men halva tårtan blev över ;-)

Cakeballs
Tog en bit chokladkaka o smulade sönder den fint. Blandade ner rumsvarm nutella o formade till bollar som jag rullade i kristallströssel...
Makroner med citronsmörkräm


Grundrecept Macroner-100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-200 gram florsocker
-4-5 matskedar socker
-Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
Citronsmörkräm
50 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Saft av cotron efter önskemål
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör samman samtliga ingredienser. Vispa fluffigt med elvisp!

2 kommentarer:

.Malin sa...

Guuuuuuud vad god den såg ut!! ska jag minsann göra till makens födelsedag!! ;)
kram Malin

Linda sa...

Malin, gör det! Den var väldigt god!!

Kram