Jag har ett gott recept jag använt till många tårtor. Det är en god mousse, har dock bara gjort den med hallon.
Väldigt gott till vaniljgrädde (vispad grädde blandat med marsansås) eller med lemoncurdgrädde (vispad grädde blandat med lite lemoncurd). Jag tycker att man skall försöka göra moussen i god tid, då man säkert vet att det "stelnar" till bra. Viktigt att bären är rumsvarma, då den skall blandas med det varma gelatinet.
Kan man förbereda tårtan innan, så tycker jag det är bra att "lägga i hop" tårtan dagen innan, då den blir lite extra saftig o god. Man kan då låta tårtan stå i kylen under natten o sedan lägga grädden dagen efter. Skall man klä tårtan med sockermassa är det dock en god idé att låta tårtan stå en stund i kylen efter att du lagt/brett grädden på innan du lägger på sockermassan.
Skall man klä tårtan med marsipan (o vissa sorter av sockermassa ex Bakels) skall man tänka på att marsipanen "smälter/svettas" vid långvarig kontakt med grädden. För att undvika detta kan man pensla smält o avsvalnat smör/margarin på undersidan av locket (sidan mot grädden). Detta blir då en spärr o det funkar bra. Köper man istället Ballinas sockermassa så slipper man detta.
tartdecor.se har Ballinas sockermassa o kakburken.se har Bakels sockermassa.
Nu blev det mycket information, men testa - det blir bara bättre för varje gång man gör det!!
Hallon eller jordgubbsmousse
450g hallon eller jordgubbar. (Ca 1 liter.)
3 msk pressad citronsaft
4 blad gelantin
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde
1. Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
2. Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta. Viktigt att man låter bären bli rumsvarma!
3. Ha i 2 tsk citronsaft.
4. Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
5. Vispa grädden inte allt för hårt.
6. Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt.
7. Rör ner gelantinet i bärpurén. Jag brukar blanda med lite av bärpurén först o sedan blanda ner resten.
8. Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
9. Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.
10. Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta.
3 msk pressad citronsaft
4 blad gelantin
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde
1. Lägg gelantinet i blöt i kallt vatten.
2. Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppar man över detta. Viktigt att man låter bären bli rumsvarma!
3. Ha i 2 tsk citronsaft.
4. Vispa äggvita, socker och 1 tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
5. Vispa grädden inte allt för hårt.
6. Ta upp gelantinet och smält försiktigt i en kastrull tills de lösts upp helt.
7. Rör ner gelantinet i bärpurén. Jag brukar blanda med lite av bärpurén först o sedan blanda ner resten.
8. Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
9. Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.
10. Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta.
2 kommentarer:
Tack för recept. Undrar om du använder bara färsk frukt eller fryst också?
Hej! O tack själv!! Till denna mousse har jag bara använt frysta hallon. Låtit dem stå framme o tinat under natten i rumstemperatur. Har aldrig varit säsong för färska...
// Linda
Skicka en kommentar