fredag 15 oktober 2010

Frostings


Chokladkräm till fyllning eller att "klä" tårta med.
1 dl socker
1 dl kakao
3 dl grädde

Rör ihop socker och kakao. Häll på grädden och rör ihop. Ställ in i kylskåp i 30 minuter så att kakaon och sockret löses upp i grädden. Vispa fluffig.


Chokladsmörkräm
120 g mörk choklad (70 % kakaohalt)
150 g mjukt osaltat smör
160 g florsocker
1,5 tsk vaniljarom

Smält chokladen. Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsockret lite i taget under omvispning, tillsätt också vaniljaromen. Vispa blandningen ljust och fluffig. Tillsätt den smälta avsvalnade chokladen under omvispning, vispa frostingen slät.


Smörkräm med ev smaksättning
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

Ev smaksättning:
Vanilj: 1 tsk vaniljessans
Citron: 2 tsk finrivet citron- apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten (d.v.s. "samma" vatten som i grundreceptet)
Choklad: 30 g kakaopulver eller 50 g mörk choklad, smält och avsvalnad
Likör: 3 tsk valfrik likör


Ganache
Ta lika delar choklad o grädde. Värm grädden men låt inte koka. Blanda ner den hackade chokladen (ev tillsätt klick smör för blank o fin kräm om du ex skall "klä" tårta med) o låt svalna helt innan du vispar fluffigt med elvisp.


Vit chokladsmörkräm
215 g smör
270 g florsocker
170 g vit choklad
3-5 msk grädde (går bra att lämna bort)

Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt chokladen och grädden i smörkrämen och vispa slät med elvisp.


Smidig o god Chokladfrosting
9 dl florsocker
2,5 dl kakaopulver
180 g mjukt smör
1,25 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Blanda allting i en skål och vispa ihop.


Mjölkchokladfrosting
Till 10-12 cupcakes behövs

200 g mjölkchoklad eller annan favvochoklad. Kanske chokladapelsin eller mint...
200 g färskost
50 g mjukt smör
50 g florsocker

Smält chokladen. Vispa färskost, smör och florsocker till en slät kräm. Tillsätt den avsvalnade chokladen, vispa fluffigt.


Chokladfudge frosting
100 gram mörk choklad
150 gram smör
2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljextrakt

Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.


Lemoncurdfrosting
Vispa grädden lätt
Blanda ner lite uppmjuknad lemoncurd (veva runt lite i en skål o låt mjukna lite)
Vispa vidare grädden o spritsa sedan på dina cuppisar
Gott såväl till cupcakes o till pajjer med hallon, rabarber o andra bär!

Inga kommentarer: