Det känns väldigt roligt att jag i dag "vågade" testa detta franska projekt. Det har länge stått på min att-göra-lista att göra Makroner eller Macarons som de oxå heter. Ett dagslångt men jätteroligt projekt.
Kommer absolut att testa igen!!
Känner mig lycklig ;-)
Fyllda med chocolate fudge frosting
Macarons, grundrecept
-100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-200 gram florsocker
-4-5 matskedar socker
-Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 8-10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
-100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-200 gram florsocker
-4-5 matskedar socker
-Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 8-10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
Chokladfudge frosting
100 gram mörk choklad
150 gram smör
2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljextrakt
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sedan svalna. Vispa rumsvarmt smör vitt och krämigt. Tillsätt vaniljextrakt, florsocker och kakao och vispa samman. Tillsätt sist chokladen och vispa tills frostingen är slät och krämig.
Recept hittade jag på fina bloggen
htpp://call-me-cupcake.blogspot.com
htpp://call-me-cupcake.blogspot.com
5 kommentarer:
Helt underbara ! Lika fina att titta på som goda att äta !
Gulle!! Dina fina ord gör det värt att mala mandel o lära sig nya saker!!
Vilka fina macarons! Och färg, den är makalös.
Jag får alldrig nog av dem
Marina
Hihiii Marina!!! Så är det ju precis ;-)
Skicka en kommentar