lördag 2 oktober 2010

MousseTårtor


Det fanns en tid då jag trodde jag skulle göra mina bröllopstårtor själv. Ville ha moussetårta o testade framförallt detta recept på vit chokladmousse. Jag testade ganska många gånger o på jobbet blev de testpatrull - till deras stora förtjusning, då denna är extremt god!!


Valde ändå till sluta att beställa tårtor då jag tror jag hade gått i bitar om det inte blivit bra på bröllopsdagen. Glad för det i dag!!

Man kan absolut göra denna i springform, men jag testade ett par gånger i mina tårtringar då jag inte ville att bottnen av choklad skulle synas!



Färdigt på: 6 tim 40 min


Ingredienser
Tårtbotten:
400 g mandelmassa
1 st apelsin
4 msk kakao
4 ägg

smör till formen

Mousse:
300 g vit blockchoklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde
Till garnering:
50 g vit blockchoklad
40 g hyvlad mörk blockchoklad
1 st ros, ev

Tips
Beräknas för ca 8 personer.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Tvätta och torka apelsinen och riv av skalet på den fina sidan av rivjärnet. Blanda ihop mandelmassan och apelsinskalet.

2. Tillsätt äggen och sist kakaon. Rör om väl. Smörj en form med löstagbar botten och häll i smeten. Bred ut smeten ordentligt i kanterna. Grädda kakan i cirka 20 minuter. Ta sedan ut den och låt svalna i formen.

3. Gör moussen under tiden: Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.

4. Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen. Häll chokladsmeten över mandelmassebotten och frys några timmar.

(5 Gör till sist garneringen: Smält den vita blockchokladen i ett vattenbad. Pensla några rosenblad med chokladen och ställ in i kylen några timmar. Dra sedan försiktigt bort de riktiga bladen från chokladlöven.)

Ta ut tårtan cirka 30 minuter före servering.


Rosor gjorda i flowerpaste

Till Erik, med färsk gerbera

Vit choklad- och jordgubbsmoussetårta


1 st färdigköpt sockerkaksbotten, skiva eller egenbakad såklart!

Vit chokladmousse
150 g vit choklad
0,5 msk smör
2,5 dl vispgrädde
2 st äggulor

Jordgubbsmousse
300 g tinade jordgubbar
4 st gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde



Tillagning
Vit och rosa, en romantisk tårta med härlig sommarsmak.
1 Ta fram en form med löstagbar kant, 24–26 centimeter i diameter. Skär tårtbottnen 1/2 centimeter mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Lägg tårtbottnen i formen.

2 Chokladmoussen: Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.

3 Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden.

4 Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.

5 Jordgubbsmoussen: Mixa jordgubbarna till puré.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén.

6 Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag.

7 Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering.
Vit chokladmoussetårta
















1 kommentar:

Anonym sa...

Så många goda tårtor!! Skall baka till min dotters dop och undrar om man kan byta ut jordgubbarna till hallon istället i vit choklad- och jordgubbsmoussetårtan? Vad tror du?

Tack för alla goda recept!

Med vänliga hälsningar
Malin
akesson_malin@hotmail.com