onsdag 12 oktober 2011

Underbara soliga onsdag, mys & brödbak!


Har i dag haft en riktigt bra dag med promenad i solen, mys med barnen o avslutar dagen med godaste baguetterna! Otroligt enkla att göra, men allra bäst!!
Bästa havrebaguetterna

25 gram jäst

2 tsk salt

1 msk honung

6 dl ljummet vatten

2 1/2 dl havrekli

10-10 1/2 dl vetemjöl

Ev solros- eller sesamfrön.

Smula ner jästen i en bunke o strö salt över. Klicka över honung. Häll över lite ljummet vatten o blanda så att jästen löses upp. Häll på resterande av vattnet. Tillsätt havrekli o vetemjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg med trägaffel. Strö över 1-2 msk vetemjöl o låt vila under bakduk i ca 1-2 timmar.

Värm ugnen till 260 grader.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll ut den jästa degen på mjölat bakbord. Knåda inte, då luftbubblorna förstörs! Dela degen enkelt o snabbt med en degskrapa i fyra delar. Fös i hop degbitarna till baguetter lika långa som plåten. Mjöla de utbakade bröden lätt med mjöl o vrid till spiraler samtidigt som du lyfter över dem på plåten. Strö över valfria frön om du önskar o grädda direkt mitt i ugnen i ca 15 min.

Sänk värmen till 150 grader o grädda i ytterligare 12-15 min. Se upp så att fröna inte bränns, lägg i så fall ett bakplåtspapper över baguetterna i ugnen.

Sitter nu o planerar kalasande framöver, tur att lillasyster är bestämd på vad det skall bjudas på!!


Ha en skön kväll!!

3 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Alltid gott med hemmabakade baguetter

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Vad fina du gjort dem, nu blev jag sugen på att baka bröd också, det var faktiskt länge sedan!

Linda sa...

Tack Alexandra!!