12 stora kakor eller valfri form...
Ingredienser:
5 dl vatten
50 gr jäst
2 tsk salt
5 dl vetemjöl
8 dl rågmjöl + ca 2 dl till utbakning
Gör så här:
Värm vattnet till fingertemperatur.
Finfördela jästen i en bunke.
Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, vetemjöl och rågmjöl.
Arbeta degen väl, den ska bli ganska fast.
Strö över lite mjöl och låt jäsa i 60 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta ihop degen och lägg den på mjölat bakbord.
Dela den i tolv bitar.
Kavla varje del till en tunn kaka med slät kavel.
Mjöla och vänd.
Kavla till sist med kruskavel.
Se till att ha plåten inne i ugnen hela tiden.
Kakorna tar du ut och in med hjälp av bakspade.
Det behövs inget bakplåtspapper.
Grädda i 6–8 minuter tills de börjar få färg.
Låt svalna på galler utan duk.
Jag använder sesamfrö, solroskärnor, pumpakärnor o grovsalt. Alla behöver ju inte ha av alla frön, det blir många knäckisar så man kan ju gott göra en del av varje o blanda som man vill!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar