lördag 15 januari 2011

Chocolate macarons

Jag bara älskar makroner!!!

Det är så roligt med ett bra resultat o dessa blev topp!! Jag är väldigt noggrann med att väga ingredienserna o jag tror inte det finns någon genväg till den perfekta makronen...Det är en ganska stor process, men väl värd allt arbete!

Chocolate macarons!
ca 25 st


100 gram skållade och malda mandlar
110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
4-5 matskedar socker
185 gram florsocker
15 gram kakao
Kakao, till att pudra ovanpå


1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kakaon och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga. Pudra lite kakao ovanpå.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 14 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Klicka ut eller bred chokladganache på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp.


Mörk chokladganache
100 gram mörk choklad
1 dl grädde
1 msk smör

1. Finhacka chokladen och häll i en värmetålig skål.
2. Värm grädden och smöret i en kastrull och ta bort från värmen precis innan grädden börjar koka.
3. Häll grädden över chokladen och låt stå i några sekunder. Rör sedan tills chokladen smält helt och är glansig.
4. Låt stå tills ganachen börjar tjockna, vill du att det ska gå snabbare så ställ in den en stund i kylskåpet.




Recept från http://call-me-cupcake.blogspot.com/

Inga kommentarer: