fredag 14 januari 2011

Kaffe Latteglass....

Underbara goda glass...



Detta får bli mitt bidrag till Månadens sötsak på sotasaker.com


Tema i januari är Efterrätt



Kaffelatteglass med klar kaffekaramellsås o cappucinobiscotti



KaffeLatteglass
...många moment men väl värd det!!


6-8 portioner
1/2 vaniljstång
3 dl mjölk
4 dl grädde
1 1/2 dl espresso
7 äggulor
2 dl socker
50 g mörk choklad



Dela o skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång med frön samt kaffe i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor o socker fluffigt. Häll den varma kaffemjölken i äggsmeten o sjud sedan till 85 grader under vispning- Får inte koka!!
Kyl ner kastrullen i ett iskallt vattenbad. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Sila av glassmassan o tillsätt den hackade chokladen.Kör i glassmaskinen ca 30 min.




Klar kaffekaramellsås

4-6 portioner
1 dl socker
1 msk vatten
1 dl hett kaffe
1 tsk nescafé
2 tsk maizena
25 g mörk choklad
25 g vit choklad



Koka en ljus karamell på socker o vatten. Dra kastrullen från plattan. Lös upp nescafé i det varma kaffet o häll det i den varma karamellen. Värm igen tills allt socker löst sig.
Rör ut maizenan i 1 msk kallt vatten o red av såsen. Låt såsen svalna o ställ sedan i kylen. Tillsätt den hackade chokladen vid servering.



Cappucinobiscotti


100 g smör
1 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 1/2 msk starkt kaffe
1 dl valnötter, grovt hackade
75 g choklad, hackad
200 g mörk choklad, hackad

Blanda smör o socker. Rör i ägg, ett i taget. Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker o kakao. Rör i hop smeten o tillsätt kaffe, valnötter o choklad.
Häll upp degen på mjölat bakbord, forma den till två längder o lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen på 200 grader i ca 12 minuter, sänk värmen till 175 grader o grädda vidare i 10-15 minuter. Tag ut längderna o låt dem svalna.
Skär upp längderna med en taggad kniv. Vänd skivorna på sidan o lägg dem på plåt igen. Torka i ugnen i ca 20 minuter på 100 grader.
Smält chokladen o doppa halva biscottin i chokladen. Låt stelna på galler eller bakplåtspapper.

1 kommentar:

Tina N sa...

Mmmm..jag gillar allt med kaffesmak! :)