lördag 15 januari 2011

Tårta med mjölkchoklad o hallon

Till kalas i helgen bjöds det på God chokladtårta som serverades med en ljummen hallonsås. Yammie!!
Botten till denna tårta är en variant av den jag använt till flera andra tårtor. Det är mandelmassa med apelsin i botten o den är väldigt god!!


MjölkChokladTårta
Botten
400 g mandelmassa
1 ägg
3 äggvitor
4 msk kakao
Rivet skal av en apelsin
Fyllning
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
3 äggulor
Garnering
Gärna färska hallon eller annat såklart... Jag valde nonstop till barnens förtjusning!

Sätt ugnen på 175 grader
Riv mandelmassa o rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao o apelsinskal.
Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant, ca 24 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna.
Jag lossar den avsvalnade botten från formen o diskar formen. Jag spänner fast ett bakplåtspapper i botten - detta för att det enkelt skall gå att lossa tårtan från formen efter frysning (se nedan) Enkelt o smidigt att lyfta över det frusna tårtan på ett fint fat!
Vispa grädden
Dela chokladen i mindre bitar o smält över ett vattenbad. Tag chokladen från spisen o låt vila liten stund så att den svalnar lite. Blanda med äggulor, ett i taget. Blanda hälften av grädden med chokladsmeten. Vänd sedan ner resterande av grädden. Blanda väl!

Häll smeten över botten o låt sedan stelna helt i frys, minst 4 timmar. Hit kan man förbereda.
Sås...
Värm hallonen till såsen o tillsätt sedan florsocker. Låt svalna något innen servering!!

4 kommentarer:

Fridas kök sa...

Verkar vara en väldigt god tårta! Mjölkchoklad är ju aldrig fel och botten lät också god. Jag sparar receptet. :-)

Linda sa...

Vilken finfin tårta! Gladtårta! Den ser helt underbart inbjudande ut.

MM Cake Design sa...

Ser så gott ut!

Linda sa...

Tusen Tack!! Ja, denna botten är verkligen favvo o man kan ju variera tryffeln i oändlighet ;-)

Tack ;-)

// Linda