lördag 12 februari 2011

Älskade Pannacotta!


Som avslutning på goda middagen i dag gjorde jag Pannacotta (älskar...) Denna gång testade jag ett enkelt recept med farinsocker o vanilj!! Jag dekorerade med min nya Mocha Spread o den var verkligen goood!
Jag spritsade en liten klick (ser inte alls ut som klick utan nåt helt annat...) o dekorerade sedan med lite chokladflingor.


Jag älskar de fina vaniljfröna som lägger sig fint kring botten...


Barnen är väl kan tänkas inte så förtjusta i min Mocha spread med krossade kaffe-bönor, så de fick i stället en klick med gräddig vaniljglass.


Pannacotta
1 st gelatinblad

3 dl vispgrädde

0,75 dl farinsocker

*0,5 st vaniljstång
*Jag valde i dag att använda äkta vaniljsocker o vaniljfrön som jag köpte för ett tag sedan. Skall gärna lägga in bild på denna någon dag ;-)


1.Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Blanda grädde och farinsocker i en liten kastrull. Snitta och öppna den halva vaniljstången. Lägg den i grädden. Låt blandningen koka upp hastigt under omrörning. Ta kastrullen från plattan.
2. Tillsätt gelatinbladet och rör tills det har smält. Ställ kastrullen i kallt vatten i diskhon tills grädden svalnat. Rör om då och då.
Ta upp vaniljstången och fördela grädden i portionsformar som rymmer drygt en deciliter. Täck och ställ formarna i kylen minst 2 timmar.

Lördagsstek!

I dag har mina vuxenpoäng vuxit... Jag har gjort Porterstek för första gången. Fantastiskt gott o väldigt roligt att jag nu äntligen fått göra stek. Jag är bortskämd här hemma med att min man gör all mat - för han gör den allra bäst! I dag ville jag dock låta honom vila från matlagning ;-)





Till en härlig middag för ca 6 personer, behöver du:

1.5 kg benfritt nötkött, jag använde Fransyska. Går bra med innanlår och rostbiff också.
1 flaska porter, 33 cl
1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kina soja
1 tsk timjan
6 st svartpepparkorn
3 st köttbuljongtärningar
2 st stora vitlöksklyftor
6 st enbär
1 st stor gul lök
SuperduperSås
8 dl sky i från köttet
5 msk vetemjöl
2 dl grädde




Skär löken i ringar, dela vitlök och blanda ihop allt till lagen, låt allt koka upp. Lägg ned köttet.
Koka upp och låt koka på medeltemperatur. Det brukar ta ca 1,5 timmer. När köttet är klart, ta ut det och sila såsen. Blanda grädde med mjöl och häll i skyn.
Jag serverade med kokt potatis, syltlök o röd vinbärs-gelé!!
Receptet hittade jag hos Ovanligt gott!! O det var Ovanligt gott, Tack!!


onsdag 9 februari 2011

Lite kan göra mycket...

Ja, Lycka kan ju te sig på lite olika vis ;-) Jag blir alldeles upprymd av min lilla shopping i dag (får man erkänna det?)
Jag har varit på Lidl o köpt mandelmjöl (förenklar ju en del när man gör macroner). Jag hittade mini-nonstop, rörsocker fairtrade, muffinsplåt (så att jag kan göra hundra muffins åt gången...) o Jelly Beans. Men oxå Mocha spread med coffee bean pieces... Mmmm.

ohh härligt amerikanskt!

Ser det inte fantastiskt gott ut??
O vad skall jag göra med allt detta?? Det får jag se....

Åh så mysigt det känns....

Tror jag skall ta fram äggvitor så jag kan göra macroner i morgon.....



tisdag 8 februari 2011

Sockerkaka med After Eight o chokladganache

Så var det tisdag o dags att rycka upp sig lite. Har bakat sockerkaka till fika med grannarna. Jag gjorde en god mjölkchokladganache o hällde uppepå.


Sockerkaka med After Eight!!

50 g smör

3 dl (180g) vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

2 ägg

2 dl strösocker

1 dl mjölk

ca 150 g After Eight

Smöra o bröa en form. Ugn 175 grader.

Smält smöret. Mät upp o blanda mjöl med bakpulver. Vispa ägg o socker pösigt o sikta sedan ner mjölblandningen om tillsammans med smöret o mjölken. Rör i hop till en smidig smet.

Smält försiktigt chokladen i micron eller över vattenbad. Häll hälften av smeten i formen o häll sedan ner sen smälta chokladen. Häll över resterande smet o rör med en gaffel för att få ett marmorerat mönster. Grädda kakan i nedre botten i ca 35 min. Kontrollera med sticka att kakan är färdiggräddad. Här kan du ju välja hur kladdig kaka du vill ha!!

Vänd kakan upp o ner på en tallrik, låt svalna ett par minuter o lossa sedan formen.

Enkel ganache

100 g valfri choklad, jag valde mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

Värm o koka upp grädden o häll över den hackade chokladen i en skål. Blanda ordentligt tills all choklad smält. Låt stå o vila en längre stund så att ganachen tjocknar till sig lite o blir lättare att hälla över kakan - man vill ju inte gärna att allt rinner av...

Dekorera med mini-marsmallows, chokladströssel o chokladknappar (fanns med i den jätterolig strösselburken...)

fredag 4 februari 2011

Fina o fantastiska tanke...

Jag har världens omtänksammaste arbetskamrat!! Tänk vad det värmer, när det plöstligt dyker upp värmande ord o ett litet paket på skrivbordet! Lena har hittat denna bricka o tyckte den skulle passa mig!! Det värmer så i hjärtat o jag är så Tacksam!!!
Dessutom har hon burit på den ända från Östersund för att ge den till mig!!
Tack snälla Lena o en underba helg till ER alla!!

Min Älskade o Fina familj...

I går var jag o opererade mitt öga, en operation som jag "längtat" efter lääänge. Jag hoppas nu att allt skall bli bättre. När jag vaknade på morgonen fick jag ett lycko-halsband av min stora flicka!!
När jag kom hem på eftermiddagen fick jag en underbar bukett med tulpaner o två fina pärlplattor - Jag bara älskar dem!! Giraff är ju mitt favvo-djur o detta har planerats länge i skolan förstod jag!





Jag har många vänner runtomkring mig, som tänkt på mig o skickat fina o värmande ord. Tack!!
Jag skall fortsätta vila o snart är jag piggelin igen o bakar på...


Jipppieeee

Åh vad glad lilla jag blev när jag vann tävlingen hos Ester bakar!! Det var tillsammans med Kyra Handkraft som Ester anordnade en tävling, där priset bestod av finfina papperspåsar o söta klisterhjärtan i olika storlekar!

Tusen Tack till ER bägge!!




Kika in, här finns massa kul att titta på!!

http://www.kyrahandkraft.se/

http://esterbakar.blogspot.com/