fredag 31 december 2010

Gott Nytt år!!





Nytt år, Nya utmaningar!! Jag är säker på att 2011 kommer att bli ett helt annat år.... Mitt år!!





Nu tar vi nya tag!!


Barnens chokladpudding

Cappucinopannacotta till vänster, bredvid knäckig Physalis. Längst bak en form med Creme Brulée!

Vi har firat Vårat Nyår med goda vänner o jag fick den stora äran att göra efterrätt! Jag hade ju som vanligt lite svårt att välja vilket jag ville göra. Så varför inte ett litet plock av olika små goda ;-) Nja det blev ganska stora portioner...


Det bjöds på Cappucinopannacpotta med knäckig Physalis o Creme Brulée med smak av Dumle. Barnen ville ha chokladpudding med marsmallows o strössel. Så fick det bli!!


Creme Brulée med smak av Dumle



6 personer

5 dl Grädde
6 st äggulor
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker
ca 10 st Dumlekolor

Tillbehör:
Strösocker & florsocker
Brännare
Portionsformar

Sätt ugnen på 150 grader.
Häll grädde, vaniljsocker och dumlekolorna i en kastrull.
Koka upp under omrörning och tag sedan av kastrullen från värmen.

Vispa under tiden äggulorna och sockret tills det blir vitt och luftigt.
Vispa kraftigt ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.

Fördela smeten i portionsformar. Ställ dem i långpanna. Fyll på med hett vatten i pannan till halva formarnas höjd. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, tills krämen stelnat. Lite löst i mitten gör inget. Kyl bruléen i kylskåp över natten.

Strö en blandning av strösocker/florsocker på ytan. Sätt ungsgrill på högsta värme (250 grader) och bränn sockret, eller bränn med gasolbrännare. Servera med ex frukt & bär.



Cappucinopannacotta med knäckig Physalis

Pannacotta:
2 st gelatinblad
0,5 st vaniljstång
6 dl vispgrädde
1,5 dl farin, brun
2 msk espressopulver, (snabbkaffe)

Physalis:
0,75 dl kokos
1 st physalis, ask (ca 15 st)
1 dl strösocker
2 msk vatten

Tillagning
Kokosflingor får mycket mer karaktär när de rostas lätt. Passa noga så att de inte bränner vid!
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 min. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
2. Blanda grädde, farinsocker, vaniljfrön, vaniljstång och espressopulver i en kastrull. Värm tills första bubblan syns. Ta upp vaniljstången. Rör ner gelatinbladen och låt dem smälta i grädden.
3. Fördela blandningen i 8 portionsglas. Ställ kallt minst 6 timmar.
4. Rosta kokosen i torr panna under omrörning tills den får lite färg. Häll över på ett fat.
5. Smält socker och vatten i en liten kastrull. Koka på medelvärme tills lagen får lite färg. Ta kastrull- en från plattan.
6. Vik försiktigt physalisbladen åt sidan. Doppa en efter en: först i sockerlagen och sedan direkt i kokosen.
7. Garnera pannacottan med överbliven kokos och servera tillsammans med physalisen.




Ha ett riktigt Fint Nytt år!!!


Glöm inte bort att Du är unik!!

torsdag 30 december 2010

Kardemumma och kaffekaka

God fortsättning!!
Nu tar vi nya tag mot nyår o nya utmaningar!! Jag har bakat kardemumma och kaffekaka från min fina bok Vinterns söta. Den var jättemumma!!



75 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1/2 dl mjölk
1 dl kallt kaffe
Florsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj o bröa en springform ca 24 cm.
Rör socker o smör poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna o varva ner i smeten tillsammans med mjölken o kaffet. Blanda till en slät smet.
Häll smeten o formen o grädda mitt i ugnen ca 40-45 (jag hade nog bara inne ca 35 min...) Kakan är färdig när den släpper från kanten o provstickan är torr. Låt svalna liten stund i formen o stjälp sedan upp på ett galler för att svalna helt. Pudra över med florsocker.
Jag gjorde lite snöstjärnor i sockermassa.

Med detta bakverk vill jag vara med i Månadens sötsak hos sotasaker.com:
Månadens tema är Kryddat!!



Söta saker

söndag 26 december 2010

Muffins o God fortsättning!!


God fortsättning!!




Japp, då var julen snart förbi - lika bra att njuta av kryddor o mys så länge man kan! Jag har bakat pepparkaksmuffins o gjort snöflingor i sockermassa. Vi skall på mys hos Bästa Sis... Vill passa på att njuta av det myset så länge jag kan, syster med familj packar ju snart ner sitt hus o flyttar till USA. Hujjja...


Har en speciellt mysig relation med min syster o Älskar henne över allt!!!!


ca 15-16 normalstora cupcakes
100 g smör
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl rörsocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk marsanpulver
2 1/2 dl mjöl

Smaksättning: 3 tsk pepprakakskryddor


Sätt ugn på 225 grader
Smält smör i kastrull o häll i mjölken, låt bli varmt med låt inte koka
Vispa ägg o socker lätt
Blanda mjöl med bakpulver, marsanpulver, pepparkakskryddan o tillsätt detta sedan växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten
Häll upp i muffinsformar o grädda mitt i ugnen i ca 12 min

Snöflingorna fäste jag med en liten klick kristyr.


torsdag 23 december 2010

Tryffel med polka!

Som del av testpatrull på Smartsson har jag testat att göra mina favvotryfflar. Jag använde chokladgrädden o tyvärr blev de lite för krämiga o lösa i konsistensen, så nästa gång blir det med vanlig grädde! Dessa tryfflar kan man variera i all oändlighet.
Jag har valt att i dessa använda Marabous mjölkchoklad med polka. Det var absolut inget fel på smaken o visst kan man lägga dem i tryffelform/knäckform om man vill!!
Jag rullade dem i kakao o hoppas nu att de stelnar till sig lite i kylen tills i morgon - för detta är en present till Tomten!!


Fransk chokladtryffel
1 1/2 dl grädde
100 g smör
300 g valfri choklad
Koka upp grädde o smör i en kastrull. Drag bort kastrullen från plattan .Hacka chokladen o lägg detta i gräddblandningen. Rör till allt smält samman o ställ sedan för att svalna. Förvara i kylen över natten o rulla sedan små tryfflar o rulla dem i kakao.

Min älskade mamma...

Min älskade mamma är i himlen sen många år tillbaks. Julen har därför de senaste inte känns så roligt o inte heller så lätt. Nu har jag egna barn o försöker för deras skull göra så mysigt som möjligt. Jag har bestämt mig för att börja gilla julen igen. Tiden kring jul är ju rätt mysig med alla ljus, snö, allt pysslande o mys!!







Mamma gjorde alltid denna fudge när hon var med. De är enkla att göra o blir väldigt goda. Man använder marsmallows vilket känns lite annorlunda.



Jag valde i år att göra fudgen med lite Doolies i sitäller för kaffe som det egentligen skall vara.



I morgon åker vi till mamma o tänder ljus för att sedan åka till pappa o äta god lunch. Kvällen firar vi sedan allihop tillsamman med bästa syster o familj!!

Tyvärr försvann recept i väg under allt julstök, men jag skall väl hitta det igen hoppas jag. Återkommer med receptet...


Och faktiskt borde man göra mer godis året om ;-)



EN GOD JUL!!

KRAM

Risgodis!!


Min systers stora favorit, risgodis. De skall vara ganska sega - tyvärr kokade jag lite för länge så det blev lite hårda - men så goda!! Dessa skall jag packa ner till henne!!




Knäckebröd


Att göra eget knäckebröd är absolut ett måste hos mig till jul. Supergoda är de o man kan lägga i vilka frön o kärnor man vill!! Detta recept har jag hittat i tidningen Lantliv. Formen på knäckebrödet kan man välja själv. Jag har i dag gjort små runda, långa stänger o stora runda som man sedan kan bryta i önskad storlek.
Det är enkelt att göra o man får bra träning i armar o överkropp (!) av allt kavlande.







12 stora kakor eller valfri form...

Ingredienser:
5 dl vatten
50 gr jäst
2 tsk salt
5 dl vetemjöl
8 dl rågmjöl + ca 2 dl till utbakning


Gör så här:
Värm vattnet till fingertemperatur.
Finfördela jästen i en bunke.
Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, vetemjöl och rågmjöl.
Arbeta degen väl, den ska bli ganska fast.
Strö över lite mjöl och låt jäsa i 60 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta ihop degen och lägg den på mjölat bakbord.
Dela den i tolv bitar.
Kavla varje del till en tunn kaka med slät kavel.
Mjöla och vänd.
Kavla till sist med kruskavel.
Se till att ha plåten inne i ugnen hela tiden.
Kakorna tar du ut och in med hjälp av bakspade.
Det behövs inget bakplåtspapper.
Grädda i 6–8 minuter tills de börjar få färg.
Låt svalna på galler utan duk.

Jag använder sesamfrö, solroskärnor, pumpakärnor o grovsalt. Alla behöver ju inte ha av alla frön, det blir många knäckisar så man kan ju gott göra en del av varje o blanda som man vill!!