söndag 27 mars 2011

Världens bästa äppelkaka



I dag har vi ätit årets första äppelpaj o den godaste oxå!! Det är mitt favvorecept på äppelkaka, dessutom busenkelt att göra!! I dag gjorde jag tre-dubbelsats o gräddade i två formar! Blev en del kvar, men vad gör det ;-)

Serverade med vaniljgrädde!

Fick ju äntligen vispa i min fina o efterlängtade vispskål!!
Jag brukar använda en springform, men då vill gärna smöret rinna ner på ugnsbotten o lukta sisådär. Numer använder jag en "hel" form o det gottiga stannar då kvar i formen!!
Ingredienser till en form:

2 ägg

1.5 dl socker

1.5 dl vetemjöl

2-3 äpplen

Kanel

Socker

50 g Smör



Ugn 175 grader Vispa ägg o socker o blanda sen ner mjöl Skala o klyfta äpplen Häll smeten i smord o bröad form, ca 23 cm Strö över kanel o socker Hyvla över smör Grädda ca 45 min tills kakan fått fin färg o kanterna lossnar kring kanterna.


Receptet går att dubbla för större sats ;-) eller tre-dubbla...




Vaniljgrädde:


Jag vispar enkelt i hop marsassås o blandar med vispad grädde, Yammie!! Glöm inte o göra mycket!!



Skön söndag till ER!!

lördag 26 mars 2011

Våffla med citron & gräddkola!!

Nu har jag hittat ett recept på våfflor, från Jennys matblogg via Pernillas blogg http://pernillawahlgren.se/ Väldigt gott recept med citronskal i - gjorde sig extremt bra i hop med min kolagrädde eller varför inte döpa det till gräddkola... Jo men det gör jag!!

Gör sig även gott till grädde, chokladsås o strössel!!

Gott med hallon o blåbär...


Klassiskt....
Ingredienser,
jag gjorde halva satsen o det räckte gott o väl till 4 personer!!

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör
( Valfri mängd kakao eller citrusskal )


Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Rör tillsist ner ev smaksättning.
Kolasås:
1 1/2 dl grädde
1 1/2 msk socker
1/2 msk vaniljsocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör
Gör så här:
Låt allsamman koka upp o koka en stund! Jag försökte prova att ta den innan den höll för kulprovet för att få den lagom hård (lyckades dock inte helt - men oj så gott oavsett konsistens)
Jag blandade successivt kolasås med vispad grädde - Suveränt gott. Denna gräddkola kommer jag att göra fler gånger, till citron är det ljuvligt!!
Vi klickade även lite kolasås över grädden tillsammans med våfflorna!!
Önskar ER en skön lördag o en trevlig helg!!
Imorgon tror jag att jag skall göra äppelpaj!
KRAMEN

fredag 25 mars 2011

Följ min blogg med bloglovin

Vanilj & chokladtårta med hallon!!


Vi har haft kalasande här hemma o jag ville bjuda Finaste på gräddtårta (hör ju till eller hur??) Det var länge sedan jag gjorde gräddtårt, så det var på tiden...
Dr Oetker har olika tårtfyllningar (påse man blandar med mjölk, så smidigt o så gott) Ibland måste man ju får göra det lite enkelt för sig...
Jag valde två fyllningar * Äkta bourbon-vanilj o *vanilj och choklad (med goda bitar mörk choklad i)
Jag lade ett litet lager med hallonsylt på nedersta botten, för att lyfta lite ytterligare.




Jag gick loss med spritsen uppepå. Det är svårt tycker jag att vispa grädden alldeles lagon, denna gång blev den lite lös... Jag hyvlade Geisha-choklad över!!


Godaste tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg o socker pösigt o vitt
Blanda de torra ingredienserna o vänd sedan ner i äggsmeten
Häll smeten i smord o bröad form
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Tårtan blev väldigt uppskattad. Jag har ju de senaste åren varit alldeles tårtgalen o bakat mängder av tårtor - mest med sockermassa. Släkten har nog hunnit bli lite mätta på dessa tårtor, därför extra kul att de gillade denna så mycket!!
Trevlig helg alla Rara!!!!

Önskemål...




Finaste Syster http://stromsloppa.blogspot.com/ som hamnat i USA, önskade receptet på vit choklad- o limetryffel. Detta är en fantastiskt god tryffel o tryffel borde man rulla oftare!!!!


Syster bloggar om nya livet i USA, fantastisk läsning (längtan blir lite mindre när jag läser o vet att de har det bra!!)






Vit choklad- och limetryffel



Ingredienser



24 st




1 dl vispgrädde


25 g smör


300 g vit choklad


rivet skal av 1 lime


(1 msk konjak)


florsocker




Gör så här


Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal och ev konjak. Häll i en skål eller form. Låt stelna i kylen minst 4 tim eller över natten. Jag använder en liten sked o skedar upp lite tryffel i handel, rullar sedan till jämna tryfflar som jag rullar i florsocker!


Man kan oxå stjälpa upp tryffeln och skära den i bitar med en vass kniv. Sikta över florsocker. Förvara i kyl.




Älskar Dig Sis!!!!!

måndag 21 mars 2011

Mösatörva.........



Joo så heter de.. Det har jag lärt mig på jobbet!!


Dessa var ett önskemål till kalas här hemma!!


Receptet kommer i från Leilas bok, A piece of cake. Denna variant är ju lite "tyngre", då den innehåller mycket mörk choklad - men det kan man väl aldrig få för mycket av??

Jag hittade ingen perfekt ungsform, så jag tog min kvadratiska springform o då blev det ju lite smet över till mina mini-springformar!! Upskattat till eftermiddagsfikat!! Skall genast gå ner o hämta en i frysen ;-)



Älskar för övrigt mina miniformar av alla de slag... så roligt att få göra små bakverk!!



Ingredienser


Till 1 plåt:


5 st ekologiska ägg


4 dl strösocker


4.5 dl vetemjöl


3 tsk bakpulver


5 msk kakao av god kvalitet


300 g smör


2 dl vatten


200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)




Glasyr och garnering:


2 dl vispgrädde


2 msk espressokaffe


200 g mörk kvalitets choklad 70%


2 dl kokosflingor till garnering




Gör så här


1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.


2. Vispa ägg och strösocker pösigt.


3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.


4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.


5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.


6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.


7. Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.


8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.


9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.


10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.


11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.



Mmmmm

söndag 20 mars 2011

Mer tryfflar!!



Mmm fler tryfflar att förgylla vardagen med!!

Dessa är gjorda efter det enklaste receptet. Med mörk choklad, som man kan variera i massor med eller utan extra smaker...







Enklaste tryffeln....



200 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde

Flor med chokladsmak, Dansukker



Hacka chokladen fint o lägg det i en skål. Koka upp grädden o slå den över chokladen, rör tills chokladen smält. Låt svalna lite.
Blanda ner i chokladen. Ställ chokladblandningen att svalna ett par timmar. Jag har mina i rumstemperatur en stund o ställer sedan i kylen under natten.



Tag fram tryffeln ur kylen o låt den gärna mjukna lite i rumstemperatur. Rulla små runda bollar med hjälp av mindre sked o sedan rulla dem mellan handflatorna. Lägg de små bollarna i en skål med flor chokladsmak o rulla runt tills de är helt täckta.


Förvaras i kylen. Tryffeln kan gärna tas fram ur kylen en liten stund före servering.




Rulla på....