söndag 29 april 2012

Smillas rosa cuppis!

God söndag på er!!
 Har just avslutat ett roligt projekt. Fick ett samtal från söt Smilla i fredags: jag gillar de rosa... Smilla fyller 10 år o klart flickan skall få en cuppis med rosa blommor på.



 


 
Smarriga chokladmuffins
36 st 
175 g smör (osaltat om så önskas)
3 1/2 dl strösocker
2 1/2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 1/2 dl siktat extra fint vetemjöl+3 1/2 dl siktat vanligt vetemjöl (eller 5 dl vanligt mjöl + 1 tsk bakpulver)
1 1/2 tsk siktad bikarbonat
2 1/4 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
 
 
Ugn 175 grader
Ställ muffinsformar i muffinsplåt
Rör smör o socker vitt o pösigt, blanda ner vaniljen
Vispa i äggen, ett i taget
Vänd ner mjöl, bikarbonat o kakao omväxlande med filmjölk o rör till en slät smet
Fördela smeten i formarna o grädda i ca 25 minuter
Låt svalna i fem minuter o låt dem sen kallna helt på galler
 
 
 
 
 
 
Mörk Chokladfrosting med mint

215 g smör
270 g florsocker
170 g mörk choklad med mint

Vispa smör och florsocker pösigt. Smält chokladen, låt den svalna. Tillsätt
 hokladen  i smörkrämen och vispa slät med elvisp





Go kväll på Er !

Ses snart

lördag 28 april 2012

Lördag, Drömtårta & mysigt krypin!

Jag tänker börja morgonen med att bjuda på ett bra tips, ett mysigt krypin som passar perfekt för alla Er i Jönköping. Varför inte åka dit o köpa nybakt fralla, egenkavlat Wienerbröd eller en smarrig tårta?
Jag har sett skylten så många gånger, men det har inte blivit av att jag kikat in. Drömtårtan är ett litet krypin o jag o storasyster gjorde ett besök i går. Söt flicka som äger stället, ville dessutom bjuda på ett gott wienerbröd. Jag blev minsann lite generad när hon bjöd på påsen då jag vet hur mycket hon kämpar för att kavla dessa smarriga, frasiga o goda.
Drömmen om att få mitt egna krypin, bli upptäckt eller bara få arbeta obegränsat med bakverk, gör att jag blir alldeles lycklig när jag hittar ett guldkorn som detta.
kanske en dag...




 

 

 

… sätter guldkant på vardag och fest.

Tfn: 036-777 99 90

Du hittar oDrömtårtan på Rosenlunds torg några hundra meter från Kinnarps arena längs vägen mot Jönköping city.
Har du bråttom? Kom in och hämta en färskbryggd kaffe och en fräsch smörgås, eller kanske ett frasigt hemgjort wienerbröd, och avnjut det i bilen, på jobbet eller kanske på Vätterstranden.
Hjärtligt välkommen!
Öppettider:
tisdag 7:30-17:00
Onsdag 7:30-17.00
Torsdag 7:30-17.00
Fredag 7:30-17.00
Lördag 7:30-13.00

Härlig lördag till Er!!

Ses snart

fredag 27 april 2012

Ett livsfarligt avslöjande...

Förenat med livsfara ;-) kommer nu ett litet avslöjande. Jag fick häromdagen frågan om jag inte kunde visa mitt förråd med bakgrejjer i källarn, Tack Jenny!! Hm, nja det är ju bara min familj o syster som fått kika in. Men det är klart, jag har ju just städat o organiserat i min källare så varför inte. Detta kan ju innebära att ni tycker jag är helt galen, att jag inte blir insläppt i affärer med bakformar eller ännu värre att jag än en gång fastnar i säkerhetskontrollen på flygplatsen. Det är som så här: det jag först o främst går till när jag hamnar i en ny mataffär (Sverige eller utland) är bakhyllan, tänk att det kan vara så roligt. Ni som känner mig vet att jag är mängdperson, vilket klart innebär att det inte bara är muffinsformar o choklad jag köper i massor. Men nog om det... Dyker det upp en fantastisk muffinsform så vill det till att slå till direkt för tänk om de tar slut.



Muffinsformar i fin ordning i låda

 



 Vill till o hålla kolla på favvosarna



 Jo, choklad går det åt. Värre är det när de utgår ur sortiment ;-) Till mitt försvar!



 Oh många från USA

 Kanske skulle jag nu börja att sälja bort mina formar - barnen är ju stora nog för att slippa bakverk i form av Nalle Puh o Kalle Anka - ja vi får se. Men när det kommer till pepparkaks- och kakutstickare är det väldigt roligt att jag kan ge mina barn dessa när de börjar bli baksugna.


Tyllarna mår bra i sin låda


Utstickare i stora lådan, men blommor, snöflingor, fjärilar o annat som kan behövas.


Pastafärg i lådor från IKEA, ett bra tips.

Jag har tidigare berättat om en del favvosaker jag har, man skall alltid tänka på att man inte behöver o måste ha en del grejjer. Skall man forma bladen till sockerblomman går det utmärkt med en gammal glödlampa. Hemma har vi alla bra alternativ till verktyg. Har man majsstärkelse, pepparkaksform o glödlampa kommer man långt. Men gummihandskar av latex är ett måste när man färgar sin sockermassa!


Strössellådan är underbar!

Har ni frågor eller vill ha fler avslöjande så bara hojjta. Men lova nu att ni inte tror jag är helt galen, även om jag faktiskt är det lite grann ;-)

Tycker att det känns lyxigt att ha godisarna i fina glasburkar. O var hittar man dem? Mest överallt ;-)

O jag blir faktiskt lycklig när jag kan gå ner i källarn o hämta lite choklad!!

Lägger även detta inlägg under utmaning, då detta var ett riktigt stort sådant för mig ;-) Nästa blir väl kanske alla boktips

Tack för i dag, nu kanske ni blivit inspirerade att städa i helgen... Jag önskar Er en skön helg!!



torsdag 26 april 2012

Gräddiga muffins med kanel & kardemumma

Blev i går kväll väldigt sugen på både att baka o på äppelmuffins. Det finns en viss tjusning med det enkla ibland, utan frosting - bara enkla o ändå så goda. Hade dessvärre lyckats gömma mjölken i kylen (ja inte jag utan nån annan i familjen...), så jag tog istället grädde o det gick alldeles utmärkt!! Inte spara på det gottaste ;-)
 

 Sen blir man så glad över fina o blommiga formar

 
 
 
 
Äppelmuffins med kanel & kardemumma

14 st

75 gram smör
3 st ägg
2 dl socker/råsocker
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk (eller grädde)
1 äpple

Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.

3. Vispa äggen och sockret vitt och poröst.

4. Tillsätt kanel o kardemumma. Sikta därefter ner vetemjölet och bakpulvret varvat med att mjölken hälls ner. Rör om varsamt.

5. Tillsätt det ljumma matfettet och rör försiktigt smeten slät. Allra sist tillsätter du ett äpple skalat o skuret i mindre bitar.

6. Skeda upp smeten i formarna så att det blir fyllda till 3/4


Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 14 minuter. Prova med provsticka så att muffinsen är klara.

Väldans goda att äta ljumna!



Ha en bra torsdag & var rädda om Er!!





 





onsdag 25 april 2012

Att fuska eller inte med sin surdeg??

Hej!!

Hm, jo jag hade så klart tänkt att dela med er av mitt surdegsprojekt - men receptet är sååå långt o jag vill gärna provköra än en gång ;-) I dag har jag haft besök av en fin tjej, som älskar bröd! Vi båda blev glatt överraskade i dag av dessa underbart goda baguetter. Jag hittar receptet på Bara en kaka till... Det må vara hänt att det är ett litet fusk, men strunt i för gott blev det o enklare kan det inte bli!

Har haft en härlig feelgood  förmiddag, vilket slutade med att vi två satt på golvet o fnissade ;-) Kvalité

Jag tyckte inte när jag blandade i hop degen, att den blev så värst lös som den kanske skulle. Jag valde att tillsätta lite mer vatten, vilket innebar att jag snabbt fick fösa i hop dem med en del mjöl på plåten. Jag gjorde i morses en ny sats med vattenmängd enl recept - det blev lika bra. Tycker du att degen är alldeles för lös, går det bra att tillsätta lite extra - 1/2 dl eller så.

 
Önskar det vore lättare att fota bubblor ;-)


Härliga klabbiga deg


Till 3 mellanstora baguetter behövs:
3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli
ca 7 dl (380 g) vetemjöl special

Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får dig en trevlig, lös deg. Lägg över plastfolie och låt stå över natten. Enligt receptet så bör degen stå i minst 5 timmar, men den klarar sig i upp till 18 timmar. Nästa morgon - stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade. Dra ut degen till en rektangel, ca 15x25 cm. Dela den i 3 lika långa delar, och mjöla snittytorna. Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan du värmer ugnen till 275C. Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa. Grädda bröden i 13-14 min, och låt sedan svalna på galler utan bakduk

Tusen tack för gott recept!!

Visar även en bild på mitt första surdegstest. Recept o anvisningar hittar ni hos Pain de Martin för er som inte vill vänta ;-)

Hihii jag ser i alla fall en stor bubbla, kan ni??

Kram o Go kväll

måndag 23 april 2012

Vårig paj med bär, smulor & vanilj

Hm, våren känns lite som om den kom av sig. Men då får man hitta spår av vår på egen hand. Jag har gjort en väldigt frisk o god paj med vanilj. Man kan välja att göra pajen med vilka frukter o bär som. Jag var rädd att pajen skulle bli för vattnig men det blev jättebra. Jag valde att använda fryst mango, annanas, hallon o blåbär. Det blev topp, även om bären ej var helt tinade när jag satte pajen i ugnen.



Bärpaj med smulor o vanilj
4 portioner

100 g smör
3 dl mjöl
2 msk socker
4 dl bär ex hallon, blåbär, äpple, apelsin, annanas o mango
2 dl marsansås

Ugn 200 g Gör marsansåsen enl anvisning på paketen, ställ en stund i kylen. Smula i hop ingredienserna till en smulig massa. Tryck ut hälften av massan i en form. Häll ut marsansåsen över pajbotten. Lägg över dina bär o strö sedan resterande av smuldegen över pajen.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Servera pajen med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

söndag 22 april 2012

Reese´s American chocolate cupcake

Jag har bakat chokladiga o härliga cuppisar. Jag har ett stort härligt förråd av goda ingredienser i min matkällaren. En stor lycka att kunna gå ner o hämta choklad o annat o bara baka. Dessa små goda köpte jag i USA o de fick vara med i dagens cuppisar. Jag tryckte ner en butter cup i varje cuppis o det blev en liten överraskning.

Underbart klabbiga o chokladiga cuppisar.



Chokladcuppis
14 st

4 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 dl kakao
50 g grovhackad mörk choklad
50 g grovt hackad ljus choklad
14 st mini reese´s
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl neutral olja

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C.
Blanda alla torra ingredienser väl i en stor skål.
Vispa samman ägg, mjölk och olja i en annan skål, så att det blandar sig väl.
Tillsätt äggvispet i mjölblandningen och rör till en slät smet, inte för länge - då blir smeten seg.
Fördela smeten i stora muffinsformar eller i smord muffinsplåt upp till ca 3/4 av formarna. Lägg/tryck i en mini reese´s i varje muffins.
Grädda mitt i ugnen, 10-12 min.

Jag använde normalstora muffinsformar, men du kan välja den stora varianten om du vill - öka tiden i ugnen till ca 20-25

Ett väldigt bra recept på amerikanska cuppisar

Receptet hittade jag på matklubben.se