Grundrecept på
vetebullar:150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
15 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg uppvispat
Pärlsocker
Flagad mandel
Olika fyllningar:
Rumsvarmt smör blandat med mjuk nutella
eller
Rumsvarmt smör, kardemumma o råsocker
Smält smör i en kastrull o blanda ner mjölken, låt bli fingervarmt. Smula jästen i en degbunke o blanda med liten del av smör- o mjölkbalndningen. Blanda tills jästen lösts upp o häll sedan ner resterande av smörblandningen.
Rör i sirap, salt, kardemumma o hälften av mjölet. Blanda ner resterande av mjölet o arbeta till en smidig deg. Låt vila under bakduk i 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet o dela i två delar. Kavla varje bit till en stor rektangel o bred på valfri blandning. Du kan välja att rulla i hop rektangeln till en lång rulle o skära bitar, forma snäckor eller snurror. Låt bullarna jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med ägg o strö över ex pärlsocker o flagad mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5- minuter.
Jag gjorde en sats, men med två olika fyllningar.
Trevlig helg alla söta!!
I morgon blir det muffins...
3 kommentarer:
Mina bullar blir också alltid bamsestora! De med nutella ser supersmaskiga ut! :)
Mmm, men gott med stora bullar med!! Tack!!
Himla goda ser dom ut. Tänkte jag skulle ge mej på att baka bullar snart med. Torrjäst funkar va? Det enda som finns här. Du är duktig du lillasyster! Pusselipuss
Skicka en kommentar