fredag 8 juli 2011

Fredag, gubbar o bullar!!


Så blev det äntligen fredag o lite baklust infann sig... Har så mycket roligt att testa o att baka med, men vet inte vart jag skall börja!

Jag ville testa annan variant på bullar o bakade dessa som verkligen blev goda!
Dock pöste bullarna över i formarna o det västa jag vet är klabbiga muffisnformar!! Inte roligt att servera klabbiga bullar, men visst goda var de ju oavsett!!




Jordgubb- och vaniljbullar

50 g jäst
5 dl mjölk
175 g smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl

1 liter jordgubbar
ca 4 dl vaniljkräm

Smula jästen i en bunke. Jag använder min assistent
Smält smöret o blanda med mjölken, låt bli 37 grader varmt. Häll över lite av vätskan över jästen, tills jästen löst sig. Häll p resten av mjölken.
Blanda i salt, kardemumma, socker o ägg.
Tillsätt mjölet lite i taget. Låt maskinen gå i ca 5 minuter, tills degen släpper från bunkens kant.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Gör under tiden fyllningen:
Skölj o ansa jordgubbarna, skär dem i mindre bitar. Gör vaniljkrämen enl instruktioner o ställ i kylen tills degen jäst färdigt.

Tag upp degen på mjölat bord. Knåda igenom degen. Dela degen i två delar o kavla dem till 2 rektanglar.
Bred över vaniljkräm, men tag inte för mkt då det gärna rinner över i ugnen...
Lägg på jordgubbsbitarna o vik över ena långsidan över den andra. Rulla degen till en rulle o skär i skivor.
Lägg skivorna i muffinsformar, du placerat i en muffinsplåt (så håller de formen bättre)
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ungen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker o grädda mitt i ugnen i ca 10-14 minuter.

Låt bullarna svalna o pudra sedan över florsocker vid servering!


Dagens upptäckt:
Jag tycker väldigt illa om muffisnformar som läcker o klabbar!!!
Det blev ruskigt goda bullar, även om jag glömde att tillsätta socker....

Receptet kommer från En kaka i ugnen


...nån som har bra tips på det där med formarna? Jag använder nästa alltid dubbla för att inte de skall bli klabbiga o fula. Jag vet ju att det finns smörsäkra, men det måste väl kunna gå med andra...


Trevlig helg!!!!!

2 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Hatar också när formarna blir kladdiga av smör, men bullarna ser himla goda ut

Linda sa...

Men hur skall jag göra? Jag brukar ju ha en vit o sedan en färgad ytterst! Ja, jag valde ju ut de finaste ;-)

Trevlig helg!!