torsdag 27 oktober 2011

Oktober - Rosa månad, mitt projekt för att stödja...


Jo, som så många av oss vet så är Oktober utsedd till att bli en Rosa månad till förmån för forskning inom bröstcancer. Jag har själv nära släkt, arbetskamrater som drabbats av bröstcancer, vänner som förlorat sina anhöriga i cancer o jag har själv förlorat min Mamma i cancer. Jag tycker det känns viktigt att stödja all forskning - även om min mamma inte dog av just bröstcancer. Min älskade mamma dog när hon just fyllt 50 år gammal av hjärntumör - Denna tårta är väldigt mycket för mig ett sätt att stödja, sörja men oxå hoppas på en god framtid för de som drabbas - oavsett av vilken sort cancer!  Jag har i dag valt att baka denna tårta (vilket var en extra stor utmaning för mig, då jag inte bakat sockermasse-tårta på flera år. Jag var supernervös o adrenalinet sprutade...). Denna tårta tar jag i dag med till jobbet o låter mina arbetskamrater stödja med vad de tycker att det är värt. Jag kommer att betala in den peng det blir till Cancerfonden!!






Här kan Du skänka ett bidrag till Cancerfonden

Pg: 901986-0, Bg: 901-9514, Org nummer: 802005-3370.




Tårtbotten

5 st ägg
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Tillagning
1. Smöra och bröa en form.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna.
4. Blanda snabbt och ordentligt allt tillsammans.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40 min.
Jag tycker tårtbotten blir bäst i en 24 cm form. Då kan du dela den lätt i 3 delar, men större form går oxå bra.

Recept Tasteline


Hallonmousse

3 dl Hallon tinade
4 gelantinblad
2 msk hett vatten
2 dl grädde.


Mosa hallonen eller använd dem hela. Blanda med den hårt vispade grädden. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i några minuter. Krama ur dem och häll ca 2 msk hett vatten över dem, rör runt så att de smälter. Blanda i hallonmixen. Ställ kallt i kylen en stund innan du fyller din tårta.

Detta lager räcker till en tårta som är ca 24 cm



Vit chokladmousse

5o g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 ägg

Vispa grädden. Smält chokladen i micro eller över vattenbad. (Rör om var 10-20 sek i micron.)
Vispa upp ägget o tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner grädden, lite i taget. Låt stå i kylen ca 1 tim.

Jag väntade nog inte tillräckligt länge, så min var lös i konsistensen när jag ville fylla min tårta. Jag vispade upp massan med en ballongvisp o den fick en jättefin konsistens o blev en supergod mousse.

Fyll din tårta

Jag fyllde min tårta med två lager hallonmousse o ett lager med vit chokladmousse.
Tårtan är täckt med färgad sockermassa/sugarpaste. Den är dekorerad med bröstvårtor samt ett band gjort i flowerpaste. Jag har använt pastafärg att färga min sockermassa o flowerpaste med.


Jag har spritsat kristyr runt kanten

Kristyr

1 msk meringue powder
2 msk varmt vatten
200 g florsocker

Blanda samtliga ingredienser o vispa kraftigt i ca 7-10 min. Fyll din spritspåse o gå loss på tårtan....

Sugarpaste, flowerpaste, pastafärg o meringue powder finns att köpa i din nätbutik ex kakburken eller tårtdecor!!


O i morgon får jag berätta hur mycket mina arbetskamrater bidrog med!!!



Kram





3 kommentarer:

Loppan flyttar västerut... sa...

Tjusigt tjejen! Kommer ihåg en annan tårta du gjorde med anknytning till rosa bandet. Ouuiii, galet roligt!
Puss, skajp snart snälla söta sis?

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

ooh, vad snygg den blev du! Härligt att du verkligen satsade på denna rosa månad, jag har inte hunnit alls lika mycket som jag tänkt =( Livet kom emellan... Får ta igen det nästa år ;)

Linda sa...

Tack Alexandra, jag kände i sista sekund att det var det här jag borde göra. Hade lovat mina arbetskamrater tårta innan min resa...

Kram (vi siktar på nya tag nästa år) ;-)