tisdag 5 juni 2012

Rabarber- & jordgubbspaj med nektarin o kardemumma

Hm, regnet bara öser ner men det är ju inte mycket vi kan påverka. Desto viktigare med mys inne, med tända ljus o med en god paj! Denna paj var verkligen god, innehåller ju det man behöver ;-)



Rabarber- & jordgubbspaj med nektarin o kardemumma

Mördeg
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
500 g ansad rabarber
100 g jordgubbar
1 nektarin
1/2 dl+1 dl socker
2 msk majsstärkelse

Kardemummasmul:
25 g smör
1/2 dk vetemjöl
2 msk socker
1 tsk stött kardemumma

Tillbehör:
vaniljsås, grädde eller vaniljglass

Mördeg: Blanda mjöl, socker o vaniljsocker i en matberedare eller skål. Tillsätt smöret i mindre bitar o kör maskinen till en smulig massa.(eller använd dina fingrar o smula...) Tillsätt en äggula o arbeta i hop till en deg. Tryck ut degen i en form ca 24-26 cm. Ställ den kallt i minst 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning: Skiva rabarberna tunt o blanda dem med 1/2 dl socker. Låt stå medan degen kyls.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10-12 min. Häll av vätskan från rabarbern o blanda sedan ner majsstärkelse o det sista 1 dl socker. Fördela rabarbern på det förgräddade pajskalet. Skär jordgubbarna i skivor o placera ut över dina rabarber. Skiva nektarinen i skivor o lägg dem snygg överst!

Kardemummasmul: Smält smöret o blanda med vetemjöl, socker o kardemumma. Finfördela smulet över pajen o grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min.



Smaklig spis på Er o en trevlig Nationaldag !!

1 kommentar:

Annett sa...

Åh, massa goda recept!!! Kommer garanterat testa en del av dom här framöver....