Dessa bullar blev det en härlig diskussion av på jobbet häromdagen, blev då väldigt sugen på att baka dem. Sist jag gjorde dem, hette de citronsnibbar (recept här) men det namnet gillar jag inte så värst - men goda oavsett o i dag har jag bakat ut dem som vanliga bullar. Mm, de är ljuvliga - Gör´t bara!!!
Citron- & kardemummabullar
ca 30 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl vit sirap
1/2 tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
ivet skal av en citron
100 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
Pensling:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Smält smöret o häll i mjölken, låt bli 37
grader. Smula jästen i en bunke o häll i lite av smörblandningen. Rör tills
jästen löst sig o häll i resterande av smörblandningen- Rör i sirap, salt,
kardemumma o mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt vila i ca 40 min.
Skrubba citronen i hett vatten o riv av skalet.
Blanda skalet med socker, smör o kardemumma.
Dela degen i två delar o kavla ut till en
rektangel. Bred fyllningen över hela rektangeln. Vik över halva degen från
långsidan mot mitten. Skär varje platta i ca 15 längder o skär sedan ett snitt på långsidan, mitt på varje längd - så att det blir två långa längder som sitter i hop längst upp (ingen lätt sak att förklarar...), snurra i hop. Lägg bullarna på plåt o låt jäsa i 40 min.
Pensla över uppvispat ägg o strö över
pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 8-10 min.
Go kväll & sov gott!!
2 kommentarer:
MUMMA bästa Linda!!
Kramkram
Tack snällaste J!! Ses i morgon!!! Gulle....
Skicka en kommentar