fredag 19 mars 2010

Fredag & Tårta

Lite härligt småregn o snön smälter sakta...


Underbart med fredag! Gjorde Mumsiga Moussetårtor o tog med mig till jobbet.


Var dock lite frusna när vi tog fram dem till förmiddagsfikat - men desto Moussigare o härligt kletiga till eftermiddagskaffet ;-)




Vit Chokladmoussetårta med jordgubbar









1 st färdigköpt tårtbotten, en skiva


Vit chokladmousse
150 g vit choklad
0,5 smör
2,5 dl vispgrädde
2 st äggulor


Jordgubbsmousse
300 g tinade jordgubbar
4 st gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde


Tag fram form (springform eller tårtring)

Skär tårtbotten 0,5 cm mindre än formens storlek. Lägg den i formen.


Chokladmousse

Smält choklad o smör i vattenbad
Tag från värmen o rör ner en äggula i taget
Vispa grädden o blanda/vänd ner först lite med chokladblandningen, sedan resten av den vispade grädden
Häll chokladmoussen i formen över tårtbottnen, låt det rinna ner över kanten o plana till ytan

Frys i ca 30-60 min


Jordgubbsmousse

Mixa jordgubbar till puré
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5 min.
Koka upp vatten o socker o tag sedan från värmen
Lägg gelatinbladen som du kramat ur i sockerlösningen o låt det smälta helt. Låt svalna o blanda sedan med jordgubbspurén
Vispa grädden o vänd sedan snabbt ner i den kalla jordgubbsblandningen. Vänd ner med stora tag
Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen o frys sedan i minst 4 timmar- tag fram ca 30 min före servering


Recept från allt om mat






Vit chokladmoussetårta på mandelbotten


Detta är verkligen ett favvorecept!!



Tårtbotten

400 g mandelmassa

1 st apelsin

4 st ägg

4 msk kakao

smör till formen



Mousse

300 g vit choklad

4 st äggulor

6 dl vispgrädde



Sätt ugnen på 175 grader

Riv mandelmassan på rivgärnets grova sida. Tvätta o torka aplesinen o riv av skalet - blanda med mandelmassan

Tillsätt ägg o sist kakao. Rör om väl. Smöra en springform o häll i smeten

Grädda i ca 20 min. Låt svalna i formen

När botten svalnat skär den så att den är o,5 cm mindre än formen (Springform/tårtring)


Gör moussen under tiden:

Smält chokladen i vattenbad. Låt den svalna lite o häll sedan i en större bunke

Tillsätt äggulor, ett i taget o rör ordentligt

Vispa grädden o blanda detta med chokladblandningen

Häll chokladsmeten över mandelbotten, se till att det rinner ner på sidorna av botten

Frys i några timmar. Tag fram 30 min före servering!!



Recept från recept.nu

Fick en söt present i dag som tack för tårta... Vilken Lycka!!

Tusen Tack Lena för uppmuntrande ord o fantastisk Present.





Inga kommentarer: