Då helgens pepparkaksdeg inte var menad att kavla ville jag göra en deg som vi kunde kavla med o göra fina figurer - för visst hör det till med barnens pepparkakor till jul! Det är ju en prövning, men oxå en lycka att se barnen kämpa med de små kakorna!
Sen kan man ju undra om det verkligen behövs så många olika former??
Sen kan man ju undra om det verkligen behövs så många olika former??
Knapriga pepparkakor!
Färdigt på: 12 tim 55 min Ingredienser
Färdigt på: 12 tim 55 min Ingredienser
4.5 dl ljus sirap
300 g smör, rumsvarmt och mjukt
4.5 dl strösocker
1 ägg
4 tsk malda nejlikor
6 tsk malen kanel
4 tsk malen ingefära
4 tsk stött kardemumma
13 dl vetemjöl
Kristyr om man vill:
4 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
Tips
För att få gul och rosa kristyr utan att använda karamellfärg kan man använda florsocker med citronsmak och florsocker med jordgubbssmak.
Gör så här:
1. Koka upp sirapen. Rör om och låt svalna något.
2. Rör ner sockret, ägget, kryddorna och det mjuka smöret.
3. Tillsätt det mesta av mjölet och spar resten till utbakningen, cirka 1/2-1 deciliter.
4. Arbeta degen väl så att allt blandas ordentligt. Låt sen vila svalt men inte kallt till nästa dag.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Tryck ut önskade figurer.
7. Grädda små kakor i 200-225 grader i cirka 5 minuter och större kakor 175-200 grader i cirka 8 minuter.
8. Kristyr
Blanda florsocker, äggvita och ättika. Rör kraftigt tills den blir jämn och blank. Använd gärna elvisp.
9. Spritsa ut med hjälp av en spritspåse eller plastpåse med litet hål
Monica Ahlbergs recept från Recept.nu
1 kommentar:
Hihi, förstår om du fick bita dig i tungan lilla perfektionistkontrollsötis. Blev säkert jättegoda o fina. O nää, mängdperson? Nänä, brinnande intresse leder ju ofta till sånadär samlingar ju.
Pussel
Skicka en kommentar